HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Probiblio lanceert app voor poëzie in de bibliotheek via augmented reality
14-10-2019
Probiblio heeft een app gelanceerd waarmee gedichten tot leven kunnen worden gebracht met gebruik van augmented reality. Met de gratis app, ‘Wolk’ genaamd, ‘wanen bibliotheekbezoekers zich, via hun mobiel, in een wolk van poëzie,’ aldus ProBiblio. 
De app Wolk brengt gedichten tot leven in de bibliotheek met behulp van augmented reality (AR), een technologie waarbij digitale elementen (gedichten) worden toegevoegd aan de omgeving (de bibliotheek). In de app staan vijf gedichten van dichters als Akwasi, Tim den Besten en Roos Rebergen. In de toekomst wordt de app mogelijk uitgebreid met meer gedichten.

De app is met name gericht op jongeren. ‘Met gebruik van augmented reality komen gedichten tot leven op een manier die goed aansluit bij de belevingswereld en het mediagebruik van jongeren. Het bijbehorende lesprogramma voor basis- en voortgezet onderwijs biedt bibliotheken de mogelijkheid om schoolklassen uit te nodigen om in de bibliotheek op een vernieuwende manier kennis te komen maken met poëzie,’ aldus projectleider Iet Wiersma van Probiblio in een persbericht.

Voor het gebruik van de app is een zogeheten ‘totem’ nodig. Dit is een ‘fysieke toegangspoort’ die gebruikers met de app kunnen scannen om de app te activeren. Deze extra stap is ingebouwd zodat gebruikers echt naar de bibliotheek (of andere locatie waar de totem geplaatst wordt) komen om de app te gebruiken, aldus ProBiblio.
De Wolk-app is gratis te downloaden via www.downloadwolk.nl en is ook beschikbaar via de App Store of Google Play store.

De app is speciaal voor bibliotheken ontwikkeld door Probiblio, in samenwerking met het bureau International Silence, dat AR-apps ontwikkelt. Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum en Bibliotheek Maassluis|Midden-Delfland waren betrokken bij de totstandkoming van de app.

Bibliotheken kunnen kosteloos gebruik maken van de app Wolk en betalen alleen productiekosten voor de totems, zo meldt Probiblio. Ook het bijbehorende lesprogramma (pdf) voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, dat extra handvatten geeft om met de app aan de slag te gaan, is kosteloos. Verder is er nog een factsheet voor medewerkers (pdf) beschikbaar, alsmede een toolkit, met daarin onder andere een communicatieplan en promotiemateriaal. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie