HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muziekweb en CEMPER op zoek naar muzikaal erfgoed
22-10-2019
Muziekweb (de muziekbibliotheek van Nederland) en CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed in Vlaanderen) gaan in samenwerking met de Taalunie op zoek naar verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige muziek. Doel van het project is met name om beter zichtbaar te maken welke verzamelingen er zijn bij organisaties en privépersonen in Nederland en Vlaanderen. 
De zoektocht van Muziekweb en CEMPER richt zich met name op muziek uit de periode 1955-1983, waarbij de focus ligt op opnames, liedteksten en bladmuziek. Zowel instellingen als particuliere verzamelaars, waaronder erfgenamen en familie van componisten, worden gevraagd een vragenlijst in te vullen. Het gaat om werk van bijvoorbeeld Nijgh/De Groot, Schmidt/Bannink, Drs. P, Wannes Van de Velde, Woiski Sr. & Jr. en Jan De Wilde.

Belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed is op dit moment onzichtbaar of niet gearchiveerd, en dreigt zelfs te verdwijnen. Het doel van het project is daarom op de eerste plaats om beter zichtbaar te maken welke waardevolle verzamelingen er zijn bij organisaties en privépersonen in Nederland en Vlaanderen. De resultaten van dit lokalisatieproject zullen onder meer online gepubliceerd worden. Daarnaast wil men weten wat de behoeften zijn bij verzamelaars en beheerders voor de toekomst van hun collecties, en over het gebruik van muzikaal erfgoed in het onderwijs, de wetenschap en andere domeinen, aldus het Meertens Instituut, dat door liedonderzoeker Martine de Bruin vertegenwoordigd wordt in de klankbordgroep bij het project.

Jacques Klöters, voorzitter van de klankbordgroep: ‘Dit is een belangrijke zoektocht om een overzicht te krijgen van het werk van artiesten die in ons collectief geheugen zitten. Het gaat ons om al het werk - dat zich waar dan ook bevindt - overzichtelijk te maken. We weten dat veel werk in handen is van privéverzamelaars, en ik doe dan ook vooral een oproep aan hen om een overzicht te geven van hun collectie omdat hun bijdrage cruciaal is voor ons gedeelde muzikale erfgoed. We gaan zeker niet aan verzamelaars en instellingen vragen om hun collecties af te staan. Het gaat ons om het behoud van de gemeenschappelijke culturele geschiedenis, laten we zorgen dat die niet verloren gaat. Niet voor onszelf maar voor iedereen met een liefde voor taal en muziek.’

CEMPER en Muziekweb zetten zich samen met de Taalunie in het kader van het project ‘Verzamelingen verzameld: Lokalisatie van Nederlandstalig muzikaal erfgoed’ in voor een betere zichtbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van Nederlandstalig muzikaal erfgoed - gefocust op lichte (niet-klassieke of kerkelijke) muziek. De oproep van deze instellingen sluit hierbij aan. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie