HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Pilot met gratis online cursussen bibliotheken Vlaanderen en Brussel succesvol
23-10-2019
Het proefproject van enkele bibliotheken in Vlaanderen en Brussel waarbij leden gratis online cursussen kunnen volgen, blijkt een onverwacht succes. Daarom werd na twee maanden al besloten om het maximaal aantal toegelaten cursisten te verdubbelen. Inmiddels kunnen er 2000 bibliotheekleden gebruik maken van de online trainingen 
Sinds 1 juli van dit jaar kunnen leden van de bij het pilotproject betrokken bibliotheken gratis thuis of in de bibliotheek zo’n dertig online cursussen volgen via hun ‘Mijn Bibliotheek’-account. Het gaat om een pilot die in ieder geval nog loopt tot 30 juni 2020. Na een positieve evaluatie wordt het project mogelijk verlengd. Dit pilotproject, waaraan naast Bibliotheek Antwerpen en Muntpunt Brussel ook wordt deelgenomen door enkele andere bibliotheken uit Vlaanderen, is mede gerealiseerd in samenwerking met het Eindhovense Skillstown, aanbieder van online cursussen. Het project wordt gedragen door 9 instellingen en overheden uit Vlaanderen en Brussel die samen 27 bibliotheken met 165.000 actieve leden vertegenwoordigen. Het gaat om de Stad Antwerpen, Bibliotheek Hasselt-Limburg, Kortrijk, Dendermonde, Dilbeek, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, IVEBICA (Hemiksem-Schelle-Niel), aldus Skillstown. Het project wordt gecoördineerd door Muntpunt Brussel.

Met behulp van de online cursussen kunnen de bibliotheekleden op een laagdrempelige manier hun persoonlijke vaardigheden verbeteren. In het kader van het project worden dertig trainingen aangeboden, die periodiek vernieuwd worden. De cursussen hebben betrekking op thema’s als digitale vaardigheden (digitale veiligheid, Facebook, Twitter, online essentials etc) talen en vrije tijd (digitale fotografie, time management, brainstormen en mindmappen etc). De trainingen bestaan uit modules theorie en uit praktijkopdrachten. Bijkomend krijgen de deelnemers elke maand ook gratis toegang tot een ‘webinar van de maand’, een uiteenzetting door een specialist.
Na de lancering van de online cursussen voor de leden van de bibliotheek waren er binnen een maand al zo’n 800 aanvragen meer binnengekomen dan in eerste instantie was verwacht. Wegens dit onverwachte succes hebben de bibliotheken en Skillstown hun samenwerking uitgebreid, zodat er nu 2000 bibliotheekleden gebruik kunnen maken van de cursussen; dit aantal zal naar verwachting blijven groeien.

‘Leren stopt niet bij het verlaten van de schoolbanken. Het is belangrijk dat onze inwoners hun vaardigheden en competenties levenslang kunnen bijspijkeren. Bovendien toont dit project aan dat een bibliotheek nog steeds een belangrijke rol kan spelen in de huidige samenleving bij het verspreiden van kennis. De meest populaire cursussen zijn Spaans, Frans en Italiaans. Ook cursussen die aansluiten bij moderne trends zijn in trek: de cursus digitale fotografie en Instagram vervolledigen de top vijf,’ aldus de Antwerpse schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud tegenover ATV. Hendrik Verroken, medewerker van Muntpunt Brussel en coördinator van het project: ‘Online leren kan een omwenteling betekenen in hoe bibliotheken de drempels wegwerken naar levenslang leren’.

In Nederland werd een jaar geleden juist besloten per 1 januari 2019 te stoppen met een pilotproject in het kader waarvan online cursussen via de online Bibliotheek werden aangeboden. De Koninklijke Bibliotheek (KB) gaf destijds als reden aan dat uit eind 2017 uitgevoerd onderzoek was gebleken dat de grootste gebruikersgroep bestond uit hoogopgeleide 50-plussers die aangaven het cursusaanbod van een te laag niveau en/of een te lage kwaliteit te vinden. ‘De doelgroep voor wie het huidige niveau van de cursussen meer geschikt lijkt, bereiken we juist niet met de online Bibliotheek. Deze doelgroep is over het algemeen minder digitaal vaardig en heeft meer behoefte aan offline cursussen of lokale ondersteuning bij een digitale cursus,' aldus de KB destijds


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie