HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijk korting van 70.000 euro voor Bibliotheek Montferland
31-10-2019
Het college van de gemeente Montferland stelt in de nieuwe programmabegroting een bezuiniging op de bibliotheek voor die waarschijnlijk zal neerkomen op 70.000 euro. Op 7 november beslist de gemeenteraad over het bezuinigingsvoorstel. 
De gemeente Montferland (circa 35.000 inwoners) kampt met een tekort van ongeveer drie miljoen euro. Het college stelt daarom een pakket aan maatregelen voor om de begroting sluitend te maken. In het collegevoorstel (pdf) moet Bibliotheek Montferland vanaf 2021 jaarlijks samen met welzijnsorganisatie Welcom en de twee muziekscholen in de gemeente 260.000 euro inleveren, tien procent van hun totale subsidiebudget. Voor de bibliotheek komt dat neer op een jaarlijkse korting van 70.000 euro.

In een brief aan de raad (pdf) geeft bibliotheekdirecteur Eric van der Wal aan dat het bibliotheekwerk in de afgelopen jaren meerdere keren getroffen is door forse bezuinigingen, waardoor de uitleenposten in de kleine kernen het moesten ontgelden. ‘Aansluitend volgde uit het niets een bezuiniging van nog eens € 80.000, om het zwembad boven water te houden. Hierdoor vielen de bibliobussen in de kleine kernen weg en werd er fors ingekrompen op het management van de bibliotheek,’ zo voegt Van der Wal toe. Hij wijst er verder op dat de bibliotheek zich coöperatief heeft opgesteld door mee te werken aan plannen voor een verhuizing naar een andere locatie. De bibliotheek gaat daarmee van een gebouw dat volledig hypotheekvrij is naar een onderkomen waar zij met 70.000 euro aan huisvestingslasten te maken krijgt. ‘Het lijkt er op dat we “als dank” voor het meebewegen met de wensen van de raad, nu van het college een extra bezuiniging voor de kiezen krijgen. Naast deze kostenverhoging komen we met de beoogde bezuiniging van € 70.000 uit op een bezuiniging van maar liefst 30%,’ aldus Van der Wal. In de Gelderlander zegt hij daarover: ‘Een van de voorwaarden om te verhuizen was dat we niet opnieuw met bezuinigingen te maken zouden krijgen. Maar dat komt nu dus wel. Daarin voel ik me wel gepakt.’

Bibliotheek Montferland heeft twee vestigingen, in de kernen Didam en 's-Heerenberg. Het is vooralsnog onduidelijk welke consequenties de mogelijke bezuiniging zal hebben voor de bibliotheekvoorziening. In de samen met de gemeente opgestelde bibliotheekvisie is wel vastgelegd dat Montferland twee vestigingen houdt.

Bibliotheek Montferland heeft de afgelopen jaren verschillende keren met bezuinigingen te maken gehad. Bibliotheekdirecteur Van der Wal karakteriseert de reeks bezuinigingen tegenover Omroep Gelderland als ‘een sluipmoordenaar die langzaam je keel dichtdrukt’.

De gemeenteraad van Montferland besluit op donderdagavond 7 november over de bezuinigingsmaatregelen tijdens de begrotingsbehandeling 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Ine Vlaminckx
23-11-2019 21:40
 Ben vrijdag als huishoudelijke hulp bij een mevrouw geweest die slechtziend is 
Deze mevrouw kan alleen boeken lezen met grote letters die ze leent bij de plaatselijke bibliotheek 
Dit is haar enige hobby in haar toch al belaberte leven
Zij kan niet ver lopen laat staan met de bus naar didam laat alstublieft ook voor haar de bieb blijven


 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie