HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Surinaamse slavenregisters nu volledig online
01-11-2019
Vanaf 31 oktober zijn de Surinaamse slavenregisters compleet online beschikbaar via de nationale archieven van Nederland en Suriname. Met de registers uit de periode 1830 tot 1851 is een belangrijke laatste bron toegevoegd, nadat vorig jaar reeds de slavenregisters uit de periode 1851 tot 1863 online beschikbaar waren gekomen. 
Projectleiders Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) startten het project in 2017 met een traject van crowdfunding en crowdsourcing om de registers voor iedereen beschikbaar te maken. Het eerste deel met de slavenregisters uit de periode 1851 tot 1863 kwam op 1 juli 2018 online.

De Surinaamse slavenregisters bestaan uit 43 boeken (totaal 30.000 pagina’s) met daarin de namen van eigenaren en plantages. Van de tot slaaf gemaakten is de naam, de geboortedatum, het geslacht en de naam van de moeder geregistreerd. Tevens melden de registers informatie over geboorte, ziekte, overlijden, verkoop en vrijkomen van slaven. Er staan ongeveer 80.000 mensen geregistreerd die van 1830 tot en met 1863 in Suriname in slavernij leefden. ‘De slavenregisters zijn uniek. Het is de enige bron met gedetailleerde informatie die de mogelijkheid geeft om alle mensen in slavernij over 35 jaar te volgen,’ aldus initiatiefnemer Coen van Galen.

De Radboud Universiteit stelt in een persbericht over het project: ‘De waarde van de slavenregisters zit in de registratie van alle individuele mensen die in Suriname in slavernij leefden in de decennia vóór de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863. Deze individuele informatie maakt het mogelijk om mensen door de tijd te volgen van eigenaar naar eigenaar. Ook kan deze informatie worden gecombineerd met gegevens uit andere bronnen, zoals kranten, brieven en rechtbankverslagen. Daardoor is het mogelijk om het onderzoek naar slavernij in Suriname een nieuwe insteek te geven. Zo is afgelopen jaar een onderzoek gepubliceerd naar de rol van de Evangelische Broeder Gemeente, de grootste christelijke kerk in Suriname, als slavenhouder.’ De database kan daarmee een belangrijke informatiebron zijn voor professionele historici, maar ook voor familieonderzoekers of scholenprojecten over slavernij.

Projectleider Coen van Galen noemt de slavenregisters een cruciale bron voor de geschiedenis van Suriname. ‘De slavenregisters zijn dé ruggengraat van de Surinaamse slavernijgeschiedenis. Vrijwel de hele Surinaamse samenleving is oorspronkelijk ontstaan vanuit de plantagesamenleving. Als je Suriname en zijn geschiedenis wilt begrijpen dan moet je ook meenemen hoe de bevolking is opgebouwd vanuit de plantagesamenleving. De slavenregisters geven daar inzicht in.’

Het volgende doel voor Van Galen: inzicht geven in de hele demografische geschiedenis van Suriname. Daarvoor wil hij nog meer bronnen gaan ontsluiten van voor en na de slavenregisters. ‘In 1863 houdt slavernij op, maar het proces er achter, de ongelijkheid, blijft hetzelfde. Daar wil ik nu verder onderzoek naar gaan doen.’

De complete slavenregisters (van 1830 tot 1863) zijn vanaf 31 oktober toegankelijk via de websites van het Nationaal Archief. en het Nationaal Archief Suriname. De slavenregisters uit de periode 1851-1863, die vorig jaar online werden geplaatst, worden door de Radboud Universiteit de best bezochte dataset van het Nationaal Archief genoemd. Deze database werd sinds de lancering al meer dan 500.000 keer geraadpleegd.
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie