HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Predikheren Mechelen wint ARC19 Interieur Award
08-11-2019
Het onlangs geopende Predikheren in het Vlaamse Mechelen is op 7 november uitgeroepen tot de winnaar van de ARC19 Interieur Award. De jury is diep onder de indruk van de gevoelige en fijnzinnige aanpak waarmee de architect het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. De ARC Awards zijn een initiatief van de Architect, het landelijke architectuurplatform en -magazine. 
Op zaterdag 31 augustus opende de nieuwe bibliotheek van het Vlaamse Mechelen in Het Predikheren officieel met een parade van ‘boekendragers’. De bibliotheek is ondergebracht in het voormalige Predikherenklooster. De gemeente Mechelen besloot in 2010 om het voormalige zeventiende-eeuwse Predikherenklooster, dat al jaren leeg stond, te verbouwen tot een nieuwe ‘culturele hotspot’ met als naam Het Predikheren, waarvan de bibliotheek het hart vormt. Voor de vernieuwing van Het Predikheren koos de stad voor het concept van Korteknie Stuhlmacher Architecten (KSA) en Hild und K Architecten. Dit Nederlands-Duitse team begeleidde zowel de restauratie als de volledige herinrichting van het gebouw.

De jury van de ARC Awards stelt diep onder de indruk te zijn van ‘de gevoelige en fijnzinnige aanpakt waarmee de architect het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. Het resultaat is een gebouw met een unieke en ontroerende sfeer. Het project is een onbedoeld kunstwerk,’ aldus de jury, die eraan toevoegt dat met de realisatie van dit project een inspirerend en verbindend publiek gebouw aan Mechelen is toegevoegd.
De jury schrijft verder bij wijze van toelichting dat Predikheren ‘op vernieuwende en inspirerende wijze weer tot leven is gebracht. Met name de restauratievisie is vernieuwend en een toevoeging aan het vakgebied. De architect heeft in de plafonds en wanden het verval geconserveerd. Met een experimenteel en innovatief restauratieproces is het gelukt om de historische verflagen simultaan te tonen. Op esthetisch vlak gaan de nieuwe materialen – vooral eikenhout – een intrigerend spel aan met de kleuren van de bestaande verflagen en de houten spanten van de zolders. Het nieuwe interieur heeft zich genesteld in het klooster. Functionele ingrepen zijn in het Predikheren naar een hoger niveau getild. Zo zijn met akoestische ingrepen ruimten gearticuleerd door plotselinge stilten te creëren. Dit dient de behoefte van de bezoeker om rustig te lezen en vergroot de beleving van de ruimte. Installaties zijn weggewerkt in grote op maat gemaakte meubelen. Het gebouw is comfortabel en uitnodigend, zoals past bij de maatschappelijke functie. De architect heeft zich volledig ingeleefd in het monument en zich dienstbaar opgesteld aan de gebruiker, niet in de laatste plaats aan de kinderen,’ aldus de jury.

Initiatiefnemer de Architect noemt de ARC Awards, die met ingang van 2016 jaarlijks worden uitgereikt, ‘de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad’. Er worden prijzen uitgereikt in de categorieën Architectuur, Interieur, Meubel, Detail, Development, Innovatie en Stedenbouw. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt. Voor de ARC19 Awards zijn dit jaar ruim 440 inzendingen binnengekomen. Inzendingen hebben betrekking op projecten die zijn opgeleverd tussen 1 augustus 2018 en 31 juli 2019. De ingezonden projecten bevinden zich in Nederland of Vlaanderen.

In de categorie Interieur was naast Het Predikheren (en overigens ook Museum de Lakenhal in Leiden)  ook de Tilburgse LocHal genomineerd. Voor een overzicht van alle winnaars in de zeven Arc Awards-categorieën, zie de website van de prijs. Een lijst met alle genomineerden is hier te vinden.

Zie ook het artikel dat de Architect over Het Predikheren schreef. Het laatste nummer van Bibliotheekblad (nummer 8) bevat een uitgebreid artikel over Het Predikheren. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie