HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse bibliotheken lanceren leesadviesdienst Mijn Leestipper
13-11-2019
De Vlaamse bibliotheken starten met Mijn Leestipper, een nieuwe dienst waarmee bibliotheekleden persoonlijke leestips uit de Nederlandstalige fictiecollectie voor volwassenen van hun bibliotheek kunnen ontvangen.  
Mijn Leestipper is ontwikkeld door Cultuurconnect. Via de nieuwe dienst kunnen volwassen bibliotheekleden maandelijks gepersonaliseerde leestips ontvangen op basis van hun leesprofiel en de fictiecollectie van de bibliotheek waar ze lid zijn.

Om de gebruiker te leren kennen, maakt Mijn Leestipper gebruik van de leengeschiedenis en het leesprofiel, als de gebruiker dit toestaat. Aan de gebruiker wordt gevraagd een korte vragenlijst in te vullen bij het aanmaken van een profiel op Mijn Leestipper om zo beter zicht te krijgen op de leesvoorkeuren van de betreffende gebruiker. Inloggen kan met het Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be. Wie dat wil, krijgt maandelijks een mailtje dat er nieuwe leestips klaarstaan.

Cultuurconnect stelt dat Mijn Leestipper zich onderscheidt van andere boekentippers door de manier waarop de selectie van de tips gebeurt. ‘Welke boeken een lezer getipt krijgt, wordt voor een stuk bepaald door de bibliotheken die de dienst afnemen. Dit netwerk van coöperanten brengt interessante thema's of boekenlijsten aan, bruikbaar voor alle bibliotheken met Mijn Leestipper. Zo komen aanwinsten, maar even goed ouder werk (terug) in de aandacht. Het Mijn Leestipper-algoritme bepaalt vervolgens welke boeken uit deze themalijsten aansluiten bij het leesprofiel van de lener en beveelt ze aan. Na het inloggen op de Mijn Leestipper-website, ziet de lezer alle persoonlijke leestips in rijtjes,’ aldus Cultuurconnect. Per boek ziet de lener een beknopte samenvatting en info over de beschikbaarheid, het aantal pagina's, eventuele bekroningen. Het is mogelijk om het geadviseerde boek op een leeslijstje te plaatsen of te reserveren.
Bij de leestips staat vermeld waarom de gebruiker bepaalde titels te zien krijgt: ‘Omdat je Tommy Wieringa hebt gelezen’ of ‘Voor jou geselecteerd in het maandthema Wereldoorlog II’.

Mijn Leestipper startte als pilot in de bibliotheken Brugge en Lede (BibArt). De dienst komt voort uit  het experiment Recommendation Engine.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie