HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaams Instituut voor Archivering maakt met platform gedigitaliseerd beeld en geluid toegankelijk
14-11-2019
Het Vlaams Instituut voor Archivering (VVIA) heeft op 12 november samen met meer dan 100 partners het online platform Het Archief gelanceerd. Het Archief is in feite een uitgebreide online inventaris waar de gebruiker de beschrijvingen van meer dan 500.000 filmpjes en geluidsfragmenten kan doorzoeken met filters en sorteeropties.
Via Het Archief worden titels, beschrijvingen, trefwoorden en technische data over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector doorzoekbaar voor iedereen. Het online platform biedt zo onder andere voor het eerst online inzicht in wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is. De gebruiker kan grasduinen in beschrijvingen van beeld- en geluidsfragmenten van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen.

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VVIA) heeft de afgelopen jaren veel analoog audiovisueel materiaal gedigitaliseerd van talloze organisaties en bewaart het samen met bestaande digitale collecties duurzaam in zijn eigen archiefsysteem. Met Het Archief wil het VVIA dit materiaal voor het grote publiek beter toegankelijk maken. Iedere dag wordt er nieuw materiaal gedigitaliseerd en gearchiveerd en breidt de inventaris uit. Met de metadata - de beschrijvingen, titels en trefwoorden van de items - kan de gebruiker ontdekken welk materiaal er bij welke organisatie aanwezig is. Vaak is het materiaal zelf auteursrechtelijk beschermd en kunnen de filmpjes en geluidsfragmenten zelf niet zomaar online getoond worden, maar via Het Archief wil het VVIA wel een overzicht bieden waar dit audiovisueel materiaal in Vlaanderen te vinden is. Als de gebruiker het materiaal zelf wil raadplegen, dan kan men via een aanvraagformulier contact opnemen met de organisatie die het beheert.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie