HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB organiseert kennissessies over belang van lezen
14-11-2019
De Koninklijke Bibliotheek (KB) organiseert op dinsdag 26 en donderdag 28 november drie kennissessies over (het belang van) lezen. Verschillende sprekers zullen onder andere ingaan op het rapport LEES! Een oproep tot een leesoffensief, het belang van lezen en onderzoek naar digitaal lezen. 
Op dinsdag 26 november lichten Karin Westerbeek van de Onderwijsraad en Kees Broekhof van Sardes het rapport LEES! Een oproep tot een leesoffensief (pdf) toe dat op 24 juni dit jaar aan minister Van Engelshoven werd aangeboden. Met dit rapport pleiten de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur voor een offensief om de motivatie van jongeren voor het diep lezen te stimuleren. Niet alleen leraren van alle sectoren van het onderwijs moeten daar volgens beide raden bij betrokken worden, maar ook ouders, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, schoolmediathecarissen, bibliotheekmedewerkers en onderwijsassistenten. De raden pleiten voor een krachtig en samenhangend leesbeleid, een rijk leesaanbod en het stimuleren van een leescultuur.

Op donderdag 27 november vinden twee sessies plaats, Eerst zal Lidewijde Paris – voormalig uitgever en nu Lees!-ambassadeur – laten zien hoe het hoofd werkt en welk belang literatuur heeft binnen het lezen. ‘Ook gaat zij in op de actuele discussie rond het succes van de Lucinda Riley-boeken (De zeven zussen, mega-bestsellerreeks) en de uitspraak van Tommy Wieringa dat De Gorgels van Jochem Myer de “ondergrens” van de kinderliteratuur zijn,’ aldus de KB. Daarna zal Niels Bakker, onderzoeker digitaal lezen bij Stichting Lezen, uitleg geven over zijn onderzoek naar digitaal lezen. Hij zal het onder andere hebben over de verschillen tussen lezen van het scherm en lezen van papier en over het voorlezen en luisteren naar specifiek digitale boeken voor de jongste doelgroep.

De KB meldt dat de kennissessies worden georganiseerd voor KB-medewerkers, maar dat ze ook openstaan voor collega's uit de branche. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie