HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Oslo opent op 28 maart 2020
15-11-2019
De nieuwe centrale bibliotheek van Oslo, de Deichman Bjørvika Library, zal op zaterdag 28 maart 2020 haar deuren openen, zo werd gisteren bekendgemaakt door de vice-burgemeester van Cultuur en Sport van Oslo Rina Mariann Hansen. Naar de opening van de prestigieuze bibliotheek is lang uitgekeken. 
De bibliotheek zal op 28 maart 2020 openen met een groot feest dat tot middernacht doorgaat, waarna gedurende een aantal dagen nog talloze festiviteiten georganiseerd zullen worden.

De Deichman Bjørvika Library bevindt zich aan de rand van het centrum, aan de haven, tussen de Oslose opera en het centraal station. Het bijna 20.000 vierkante meter tellende gebouw zal naar verwachting jaarlijks twee miljoen bezoekers over de vloer krijgen. Meer dan 60 procent van het gebouw zal worden gebruikt als bibliotheekruimte. De rest wordt verhuurd aan publieke en private partijen. De nieuwe bibliotheek heeft zes verdiepingen, die elk een eigen sfeer krijgen en behalve aan de collectie ook ruimte bieden aan onder andere een film- en theaterzaal, opnamestudio’s, een restaurant, studie- en overlegruimtes, tentoonstellingen, lounges, cursusruimtes, gaming zones, makerspaces, digital workshops, een bar en een café. Het gebouw heeft minder ruimte voor de collectie dan voorheen in de oude bibliotheek, maar het oppervlak aan publieksruimte is sterk uitgebreid. Zo heeft de nieuwe bibliotheek 1200 zitplekken, tegen 250 plekken in de oude bibliotheek. 

De bibliotheek profileert zichzelf als een bibliotheek van de toekomst. ‘Deichman Bjørvika is a library for the future, but its founding principle is one we carry with us from its past: to ensure that everyone in Oslo enjoys the same access to our society’s collective knowledge. That is also the reason everything is free,’ aldus bibliotheekdirecteur Knut Skansen, die eveneens opmerkt: ‘We have been waiting a long time for this. We have wanted new premises for 30 years and this building has been planned for 10 years. This will be something completely different from a traditional library. We are particularly focusing on the digital.’

De nieuwe Oslose hoofdbibliotheek zal ook onderdak gaan bieden aan het Future Library-project, een door kunstenaar Katie Paterson geïnitieerd kunstproject in het kader waarvan elk jaar van 2014 tot 2114 een origineel werk van een populaire schrijver verzameld wordt. De werken blijven tot 2114 ongelezen en ongepubliceerd. Speciaal voor het project is in Noorwegen een bos geplant waarvan de bomen gebruikt moeten gaan worden om over honderd jaar het papier van te maken voor de boeken die dan uiteindelijk ter afsluiting van het Future Library-project in een beperkte oplage gedrukt zullen worden. In de nieuwe Deichman Bjørvika Library zullen de manuscripten worden bewaard in een speciaal ontworpen ruimte. Schrijvers die sinds 2014 werk hebben bijgedragen aan het project zijn: Margaret Atwood (2014), David Mitchell (2015), Sjón (2016), Elif Shafak (2017), Han Kang (2018) en Karl Ove Knausgaard (2019).

Er is lang uitgekeken naar de nieuwe bibliotheek. Ruim dertig jaar geleden ontstonden al de eerste plannen voor een nieuwe centrale bibliotheek, die de uit 1933 stammende hoofdvestiging zou moeten opvolgen. In 2013 werd uiteindelijk begonnen met de bouw van de door Lund Hagem Arkitekter ontworpen nieuwe bibliotheek, waarvan de voorbereidingen al in 2009 in gang werden gezet.. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het gebouw in 2016 open zou gaan, maar de bouw liep meerdere keren vertraging op, onder andere door problemen met wateroverlast, wat ook zorgde voor sterk oplopende bouwkosten. Het gebouw voldoet aan strenge duurzaamheidseisen (filmpje). 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie