HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
DePetrus Vught bekroond met Pieter van Vollenhovenprijs
18-11-2019
Gemeenschapscentrum DePetrus in Vught, waarin ook de bibliotheek onderdak heeft, is één van de winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs 2019, een prijs die jaarlijks toegekend wordt aan organisaties en particulieren die er in geslaagd zijn een monument te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.
 
Op zaterdag 16 november namen negen initiatiefnemers van een herbestemming van een monumentale kerk of kapel de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Onder hen ook vertegenwoordigers van DePetrus in Vught.

Met de uitreiking van de prijs wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in ons land te behouden. In de herbestemde Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem, een van de winnaars, werd de prijs persoonlijk uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Ingrid van Engelshoven.
De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. In de afgelopen jaren werden zeven initiatiefnemers geëerd met de prijs. Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Dit geldt voor alle typen monumenten, maar in het bijzonder voor religieus erfgoed. Om die reden heeft de jury ervoor gekozen om de prijs dit jaar uit te reiken aan negen kerken en/of kapellen die zich dit jaar voor de prijs hadden aangemeld. Ieder jaar is er een geldbedrag van 10.000 euro beschikbaar; dit bedrag wordt dit jaar verdeeld onder de negen winnaars, zo meldt DePetrus in een persbericht.

Behalve DePetrus werden ook bekroond: de Eben Haezer-kerk in Appingedam, de Lutherse kerk in Arnhem, Het Witte Kerkje in Zevenhoven, de Cuyperskerk in Sas van Gent, de Kapel van het Beggarden Klooster in Roermond, het neogotisch kerkje in Laag-Keppel, de St. Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe, de Zaandijkerkerk in Zaandijk.

De voormalige kerk De Petrus biedt onderdak aan de bibliotheek, een wereldwinkel, VVV, Welzijn Vught en het Vughts Museum. De Bibliotheek Vught, een vestiging van Bibliotheek Den Bosch, deelt in DePetrus niet alleen de ruimte met de andere organisaties die er onderdak hebben gevonden, maar werkt op verschillende gebieden ook met ze samen. Bibliotheek Vught behoorde dit jaar tot de finalisten van de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2019.

DePetrus werd op 7 april 2018 geopend na een lang voortraject. Nadat de R.K. Petruskerk in 2005 zonder gebruiker zat omdat de Edith Stein Parochie het onderhoud niet meer kon bekostigen, kon dankzij de Stichting behoud Petruskerk sloop worden voorkomen, maar het gebouw bleef nog jaren leeg staan. Er werden wel plannen ontwikkeld voor het rijksmonument, maar die kwamen, met name vanwege de financiering, niet van de grond. In 2010 nam de DePetrus BV het gebouw over om het te ontwikkelen zonder winstoogmerk. Na de restauratie van het kerkgebouw in de periode augustus 2011 tot 2013 is vanaf maart 2017 gewerkt aan de interne verbouwing
Voor de restauratie en herinrichting van DePetrus zijn verantwoordelijk Michael Bol en Jan David Hanrath. Hanrath legt in dit filmpje uit hoe het ontwerp tot stand is gekomen.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtegoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie