HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe centrale bibliotheek Utrecht opent op 13 maart 2020
18-11-2019
Op vrijdag 13 maart 2020 zal de nieuwe centrale vestiging van Bibliotheek Utrecht in het voormalige postkantoor aan de Neude officieel haar deuren openen. Om 17.00 uur ’s middags wordt het startsein gegeven voor twee weken durende festiviteiten met gratis te bezoeken programma’s en activiteiten.  
In juni 2015 maakte de gemeente Utrecht bekend dat definitief was besloten dat de centrale vestiging van Bibliotheek Utrecht naar het oude postkantoor op de Neude zou verhuizen. Aanvankelijk hoopte men dat de nieuwe bibliotheek, na een ingrijpende verbouwing van het uit 1924 stammende hoofdpostkantoor, eind 2018 haar deuren zou kunnen openen, maar de verbouwing liep vertraging op, onder andere omdat er problemen waren met het vinden van een aannemer.

De centrale bibliotheek, nu nog gevestigd aan de Oudegracht, zal in het voormalige postkantoor 25% meer publieksruimte krijgen. Er komen meer werk- en studieplekken (ruim 200) in het zogeheten Stadsstudiehuis op de zolderverdieping, evenals ruimtes voor cursussen, workshops, exposities, een collegezaal, een filmzaal en een theaterzaal voor (literaire) voorstellingen. In het medialab kunnen Utrechters kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën. Er komen ook een bibliotheekcafé en een brasserie.
In het gebouw zullen verder ook een foodmarket van Albert Heijn, een vestiging van buitenwinkel Bever en de Deense winkelketen Søstrene Grene onderdak vinden. In de zomer werd bekend dat ook Broese Boekverkopers, op dit moment gevestigd in hetzelfde pand als de bibliotheek op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug, in de loop van 2020 naar het oude postkantoor zal verhuizen.

Verantwoordelijk voor de herinrichting van het oude postkantoor is ZECC Architecten, Dit filmpje geeft een beeld hoe de nieuwe bibliotheek op de Neude er uit zal gaan zien. Op de website van Bibliotheek Utrecht zijn dertien filmpjes te vinden die een beeld geven van de hele aanloop naar de opening van de nieuwe centrale vestiging. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Ilse Stringa
9-3-2020 13:07
 Dat vind ik nou helemaal niks, dat Broese ook op de Neude komt. Wordt alles op één hoop gegooid! Ik was en ben er helemaal voor dat de Bib. op de Neude komt, Maar op een andere plek (en wat voor een plek!) ook nog een ruim pand met boeken vind ik
wel zo leuk en ook comfortabel. Een beetje

spreiding,
daar is men toch altijd zo voor?


 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie