HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Brugge investeert 9 miljoen in grondige vernieuwing hoofdbibliotheek Biekorf
10-12-2019
De gemeente Brugge trekt 9 miljoen euro uit om de hoofdbibliotheek Biekorf grondig te vernieuwen. De operatie moet leiden tot een modernere bibliotheek die veel energiezuiniger wordt en waarbinnen een cultuurcafé opgenomen wordt. De vernieuwde centrale bibliotheek moet in 2024 openen. 
Directe aanleiding voor de grondige renovatie van de zogeheten Biekorf-site is het feit dat het complex de grootste energieverbruiker van de stad is en er een groeiende noodzaak is om het gebouw energiezuiniger te maken. Omdat Brugge van de Vlaamse overheid een subsidie van 2 miljoen euro ontving voor stadsvernieuwingsprojecten werd besloten het project grondiger aan te pakken.

Verantwoordelijk voor het renovatieproject wordt architectuuratelier Dertien12. Het Biekorfcomplex, gebouwd tussen 1976 en 1986, biedt behalve aan de centrale vestiging van Bibliotheek Brugge, ook onderdak aan Cultuurcentrum Brugge (administratie en kleine theaterzaal).
Het is de bedoeling dat het complex met de renovatie niet alleen bijna energieneutraal wordt, maar ook een veel opener karakter krijgt. De Biekorf moet een ‘bruisende hotspot‘ worden met een centraal cultuur- en leescafé. ‘Het wordt zo ook een dynamische plek vol ontmoeting en creativiteit waar zowel de Bruggeling, de bezoeker, de bewoner als de werknemers elkaar kruisen,’ zo meldt de gemeente in een persbericht. ‘Deze nieuwe belevenisplek wordt zoveel meer dan een openbare bibliotheek,’ aldus de Brugse burgemeester Dirk De fauw.

In het kader van de renovatie zal verder ook de zolderverdieping omgevormd worden tot kantoorruimte. ‘Aangezien het dak afgenomen moet worden om de technieken op de zolder te vernieuwen, is het een uitgelezen kans om de technieken in een verhoogde tussenvloer te steken. Hierdoor kunnen de kantoren van drie grote partners binnen de cluster Cultuur samengebracht worden. Zo zal Biekorf niet alleen de bibliotheek en cultuurcentrum huisvesten, maar ook Brugge Plus,’ aldus schepen van Patrimonium Minou Esquenet in Het Laatste Nieuws. Daarnaast zal er ook meer ruimte voor de bezoeker gerealiseerd worden. 'De centrale trap in het publieke gedeelte van de bibliotheek zal worden doorgetrokken tot aan de zolder (en dakterras). Zo kan ook de bezoeker genieten van deze meerwaarde in het gebouw.'
‘Ook de binnentuinen zullen worden heraangelegd. Ze worden mee geïntegreerd in het nieuwe lees – en cultuurcafé, waardoor de doorwaadbaarheid van het gebouw wordt verhoogd,’ aldus de gemeente, die er verder aan toevoegt dat in het vernieuwde gebouw meer ruimte gemaakt zal worden voor kinderen, jeugd en studenten. ‘Deze doelgroepen zijn immers vanzelfsprekende partners als we van het Biekorfcomplex een innovatief knooppunt van kennis, contact, cultuur, inspiratie en innovatie maken,’ zo vindt de gemeente.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw merkt op dat beleving in het vernieuwde complex centraal zal staan: ‘We wensen ook dat de open vernieuwende functie van deze site duidelijk zichtbaar wordt in het straatbeeld. Hiervoor zullen de theaterzaal en de gesloten gevels in de Kuiperstraat en de Sint-Jakobsstraat worden opengewerkt, zodat iedereen, van bewoners tot toevallige passanten geprikkeld zijn en binnenkomen om de Biekorf te ontdekken.’

De vernieuwing van het Biekorfcomplex past binnen het grote stadsvernieuwingsproject ‘De Stadsrepubliek’ in het Sint-Jakobskwartier, dat er op is gericht ‘een zone in de stad te ontwikkelen waar al deze types stadsgebruikers elkaar meer kunnen kruisen op hun individueel traject’.

Het streven is om met de verbouwing te starten in januari 2022 en alles klaar te hebben tegen januari 2024.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie