HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Feestelijke opening nieuwe bibliotheek Hallum op 13 december
12-12-2019
Op vrijdag 13 december zal de nieuwe bibliotheek in het Friese Hallum officieel openen met een feestelijk programma. In de bibliotheek vinden de hele dag activiteiten voor jong en oud plaats. Bovendien kunnen alle inwoners van Hallum en omstreken tot 1 mei hun bibliotheek gratis proberen. Met die actie probeert de bibliotheek het wereldrecord meer leden dan boeken te halen. 
De feestelijke openingsbijeenkomst begint om half negen met een ontbijtvoorstelling voor de kleuters uit Hallum, waarna er voor de peuters zal worden voorlezen met Tomke. Rond het middaguur komen de groepen 3, 4, 5 en 6 van de scholen uit Hallum naar de bibliotheek voor een beatbox-workshop. Om twaalf uur staat er een lunch klaar voor de groepen 7 en 8 én volwassen inwoners van Hallum en omstreken. Zij gaan vervolgens de strijd met elkaar aan tijdens de Kleinste Privacyshow. Om 15.00 uur zal de officiële opening worden verricht in het bijzijn van onder anderen de burgemeester, wethouders, raadsleden, het onderwijs en Lodewijk Asscher. Pierre Wind sluit de dag af met een kookshow.

Om iedereen uit Hallum en omstreken kennis te laten maken met de nieuwe bibliotheek én om het wereldrecord meer leden dan boeken te halen, biedt de bibliotheek tijdelijk een gratis abonnement aan. Iedereen mag Bibliotheek Hallum tot 1 mei 2020 gratis proberen, zo meldt Bibliotheken Noord Fryslân, verantwoordelijk voor de bibliotheek in Hallum, in een persbericht.

De Hallumse bibliotheekvestiging is gevestigd in multifunctioneel centrum Het Trefpunt. De nieuwe bibliotheek in Hallum (circa 2700 inwoners) is er gekomen dankzij de motie-Asscher, waarin de regering wordt opgeroepen om zich in te spannen voor het behoud van bibliotheken in kleine kernen. In vervolg op deze motie werd begin oktober van dit jaar bekendgemaakt dat met de uit de motie voortgekomen zogeheten Asscher-gelden (jaarlijks een miljoen gedurende drie jaar) in zes kleine kernen een nieuwe bibliotheek gerealiseerd kan worden en in zes andere kernen met extra investeringen de huidige bibliotheek kan worden behouden. In het kader van deze regeling kleine kernen werden bibliotheekorganisaties met gaten in hun spreidingsgebied uitgenodigd om in te tekenen én de gemeente te vragen de tweede stap te zetten. De motie-Asscher biedt gemeenten namelijk financiële middelen voor de eerste drie jaar, maar deze worden alleen toegekend als de gemeente een plan heeft om de toekomst van de bibliotheek ook daarna nog veilig te stellen. In het geval van Hallum was dat plan er en daarom dienden de gemeente en Bibliotheken Noord Fryslân samen de aanvraag in voor realisering van de bibliotheek in Hallum (gelegen in de gemeente Noardeast-Fryslân), zo meldt de bibliotheek.

Hallum had tot 2013 nog een bibliotheekvestiging, maar die werd, mede vanwege bezuinigingen, gesloten. Vanuit de inwoners bleef er echter vraag naar een bibliotheek. Er komt nu weer een volwaardige voorziening terug. De bibliotheek wil in samenwerking met de basisscholen It Fundamint en Op ‘e Dobbe, de kinderopvang, de kerk, vluchtelingenwerk, doarpsomtinkers, mfc Trefpunt en de peuterspeelzaal binnen het dorp onder andere een belangrijke rol gaan spelen bij de bestrijding van laaggeletterdheid.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie