HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leescoalitie lanceert campagne gericht op grootouders
19-12-2019
De Leescoalitie kondigt aan in februari 2020 te starten met een campagne die erop gericht is om grootouders te stimuleren vaker voor te lezen aan hun kleinkinderen. In het kader van deze campagne, ‘Lees voort!’ genaamd, zal een zogeheten ambassadeursteam van bekende grootouders, onder wie Janny van der Heijden en Frits Barend, het goede voorbeeld geven tijdens diverse evenementen en media-optredens. 
Verwijzend naar het onlangs verschenen PISA-onderzoek, constateert de Leescoalitie dat het slecht gaat met de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen. Bij bijna een kwart van de leerlingen is de leesvaardigheid onvoldoende om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Bovendien vindt meer dan ​de helft van de 15-jarigen lezen tijdverspilling. De Leescoalitie wil grootouders daarom in het kader van de in februari 2020 te lanceren campagne 'Lees voort!' oproepen het tij te helpen keren door (hun) liefde voor lezen door te geven aan hun kleinkinderen. Een team van bekende grootouders, onder wie Janny van der Heijden en Frits Barend, zal vanaf februari 2020 het goede voorbeeld geven tijdens diverse evenementen en media-optredens. Het volledige ambassadeursteam van de campagne 'Lees voort!' wordt bekendgemaakt tijdens de aftrap medio februari. Ook wordt dan bekend welke activiteiten er op stapel staan. Er komt in ieder geval een gids met boekentips voor grootouders.

De Leescoalitie stelt (pdf) bij wijze van toelichting over waarom er gekozen is voor deze vorm van campagne: ‘Er zijn zo’n 3,4 miljoen opa’s en oma’s in Nederland, waarvan 76 procent met kleinkinderen onder de twaalf jaar. Een groot deel van hen brengt regelmatig tijd met ze door. Een derde van de grootouders heeft een vast oppasmoment met zijn kleinkind en meer dan de helft ziet zijn kleinkind tenminste een keer per week. De Leescoalitie roept grootouders op om tijdens deze momenten vaker voor te lezen. Ook kunnen zij hun kleinkind stimuleren zelf te lezen of met ze naar de boekhandel of bibliotheek gaan. Veel grootouders zien hier het belang van in, maar doen dit nog (te) weinig. Dat blijkt uit onderzoek dat GfK uitvoerde voor de Leescoalitie.’

De in 2012 opgerichte Leescoalitie is een landelijk samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de Koninklijke Bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en het Nederlands Letterenfonds. In 2013 zette de Leescoalitie zich in voor het thema voorlezen, in het Jaar van het Voorlezen. In 2014 en 2015 richtte de Leescoalitie zich op vaders, via ‘Vaders voor Lezen’ en in 2016 vierde de Leescoalitie het boek, tijdens 2016 Jaar van het Boek. In 2017 en 2018 vond de campagne ‘Lees met andermans’ ogen plaats, met als doel om mensen te inspireren vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie