Eduard Duijker overleden
30-12-2019
Onlangs is op 75-jarige leeftijd Eduard Duijker overleden, voormalig adjunct-directeur van zowel het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC) als NBD Biblion.
Eduard Duijker werkte na het voltooien van de Bibliotheek en Documentatie Academie en de G.O-opleiding van 1970 tot 1973 bij de Landelijke Bibliotheekcentrale als hoofd van de afdeling Documentatiewezen. In 1973 stapte hij over naar het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC), eerst als literatuuronderzoeker, daarna als hoofd van dienst en waarnemend hoofd van de Lectuur Informatie Dienst (LID) en vanaf 1978 als adjunct-directeur Centrale Dienstverlening. In die functie deed hij veel vertegenwoordiging naar buiten en was hij onder andere een trouwe bezoeker van de jaarlijkse IFLA-congressen over de hele wereld.

Eduard Duijker stond altijd open voor technologische vernieuwing. Zo heeft hij nog meegewerkt aan de realisering van het project Literom, waarbij boekrecensies die waren verschenen vanaf 1919 op een cd-rom werden geplaatst, die vervolgens in alle bibliotheken beschikbaar kwam. Het werd destijds gezien als een baanbrekend project.

Vanaf 1993 was Duijker belast met de oprichting en leiding van de Dienst Exploitatie, die in 1998 opging in Biblion BV, waarvan hij adjunct-directeur werd en vanaf 2001 waarnemend directeur. In 2003 volgde de fusie met de Nederlandse Bibliotheek Dienst (NBD), waarna Eduard adjunct-directeur werd van de nieuwe combinatie NBD / Biblion, tot aan zijn afscheid in 2005.

De crematieplechtigheid voor Eduard Duijker heeft op 24 december op verzoek van de familie in besloten kring plaatsgevonden.