HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
State of the Art | Vlaanderen: Tweedaagse excursie Mechelen en Aalst
28-01-2020
In september 2019 opende Het Predikheren in Mechelen zijn deuren, een voormalig klooster dat na langdurige renovatie omgevormd is tot stadsbibliotheek en centrum van literaire, sociale en culturele activiteiten.  In Aalst opende in 2018 de nieuwe huisvesting van de Stadsbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten, die in september 2019 door publiek en vakjury tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020 werd gekozen. Op dinsdag 28 en woensdag 29 april 2020 organiseert Rogues in samenwerking met Bibliotheekblad een excursie naar Mechelen en Aalst om uitgebreid kennis te maken met deze twee bijzondere bibliotheken.
State of the Art | Vlaanderen: Tweedaagse excursie Mechelen en Aalst
Op 1 september 2019 opende Het Predikheren in Mechelen zijn deuren. Dit voormalige klooster van de Dominicanen is na langdurige renovatie omgevormd tot Stadsbibliotheek en centrum van literaire, sociale en culturele activiteiten. Het gebouw, dat 40 jaar leeg gestaan heeft, is met ongelooflijke toewijding en respect voor het verleden gerestaureerd waardoor de schoonheid van verval nog altijd af te lezen is aan de wanden en plafonds. Het Predikheren is daarmee een van de mooiste en meest bijzondere bibliotheken van Vlaanderen geworden. Een bekroning kon dan ook niet lang uitblijven. In november 2019 versloeg Het Predikheren de Tilburgse LocHal door de ARC19 Interieur Award in de wacht te slepen. Maar niet alleen het interieur is bijzonder. Het Predikheren wordt gerund als een bedrijf, een voor Nederland ongebruikelijk businessmodel. En dan is er ook nog een gastronomisch restaurant in het gebouw gevestigd. Kortom, meer dan genoeg redenen om Het Predikheren met een bezoek te vereren.

Utopia Aalst

Op nog geen 60 km van Mechelen is een ander pareltje van Vlaams bibliotheekwerk te vinden: Utopia in Aalst, de in 2018 geopende nieuwe huisvesting van de Stadsbibliotheek en de Academie voor Podiumkunsten, die onlangs door publiek en vakjury tot Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020 werd gekozen. Het gebouw is uniek doordat de functies van Bibliotheek en Academie er volledig geïntegreerd zijn. Je kunt er dus niet alleen de rijkdom van het woord ervaren, maar ook van muziek, theater en dans. Ook hier is met veel respect omgegaan met de historie van de plek.

Op dinsdag 28 en woensdag 29 april 2020 organiseert Rogues in samenwerking met Bibliotheekblad een excursie naar Mechelen en Aalst om uitgebreid kennis te maken met deze twee bijzondere bibliotheken. We krijgen alle achtergrondinformatie van de direct betrokkenen en hebben bovendien volop gelegenheid om de prachtige historische stadskern van Mechelen te leren kennen. En om helemaal in stijl te blijven, overnachten we in een monumentaal gebouw in deze stad: het voormalige zwembad Den Ouwen Dok.

Het voorlopige programma 

Dinsdag 28 april:
 • je reist op eigen gelegenheid naar Mechelen. De stad is prima bereikbaar per trein. Met de auto kan natuurlijk ook. We overnachten in een hotel met parkeergelegenheid.
 • lunch in het hotel.
 • rondleiding door de historische stadskern en door Het Predikheren.
 • gesprek met Roel Van den Bril en collega's.
 • diner in Tinelle, het fine dining restaurant van Het Predikheren.
 • overnachting in het splinternieuwe Van der Valk Hotel, Mechelen, gevestigd in het voormalige historische zwembad Den Ouwen Dok.
Woensdag 29 april:
 • vertrek per touringcar naar Utopia, Aalst.
 • ontvangst en rondleiding door Arnoud Van der Straeten, diensthoofd van de stedelijke bibliotheek en projectleider van Utopia.
 • lunch in het Utopiacafé.
 • terugreis per touringcar naar Mechelen.
 • op eigen gelegenheid terug naar Nederland.

Aanmelding en prijs
De prijs voor deze unieke tweedaagse reis is € 365,- ex BTW per persoon, inclusief overnachting (op basis van eenpersoonskamers) in Van der Valk, Mechelen, lunch, aperitief en diner op dinsdag en lunch op woensdag.

Aanmelden is inmiddels niet meer mogelijk; het maximale aantal deelnemers is bereikt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie