HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boek en expositie vijftig jaar tekenwerk Wytse Noordhof
Wim Keizer
28-01-2020
Tekenaar Wytse Noordhof uit Dieren geeft ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag een terugblik op de vijftig jaar waarin hij actief was als tekenaar en cartoonist. Hij doet dat door het laten verschijnen van een selectie van zijn werk in een boek Was getekend, Wytse N., 1970-2020 en via een expositie in de openbare bibliotheek van Dieren (t/m 22 februari). Het boek werd zondag 2 februari feestelijk gepresenteerd in deze bibliotheek. 
Boek en expositie vijftig jaar tekenwerk Wytse Noordhof
Wytse Noordhof was onder meer vijftien jaar cartoonist voor Bibliotheekblad. De laatste tekeningen van hem over bibliotheekontwikkelingen verschenen in 2015. Al met al maakte hij bijna driehonderd cartoons voor Bibliotheekblad, waarvan er veel in het boek zijn terechtgekomen. In het in 2017 verschenen boek Twintig jaar bibliotheekvernieuwing van Wim Keizer staat een kleine selectie. Speciaal voor dit boek maakte hij ook de omslagtekening.

In zijn boek geeft Wytse tussen zo’n 170 tekeningen in een beschrijving van zijn leven. Na enkele niet gelukte pogingen onderwijzer te worden, deed Wytse in Amsterdam de Frederik Muller Akademie. Hij kwam na zijn studie tot assistent-bibliothecaris terecht in Zaandam en later in Gelderland, nadat hij ook de studie Bibliothecaris in Openbare Bibliotheken (BOB) had gedaan. Wytse werd hoofd van de bibliotheek in Dieren. Maar ondertussen had hij sinds 1970 ook zijn tekentalent ontwikkeld en maakte hij tekeningen voor onder andere de Provinciale Bibliotheekcentrale (PBC) Gelderland, waar de bibliotheek van Dieren bij ‘aangesloten’ was.
Toen hij steeds meer twijfels kreeg over zijn baan als bibliotheekmanager besloot hij zich in 1989 helemaal op tekenen te richten. Hij kon als vormgever/illustrator aan de slag bij de genoemde PBC. De cartoons die Wytse maakte voor PBC-uitgaven vielen ook op bij de redactie van Bibliotheekblad en zodoende kon hij freelancer voor Bibliotheekblad worden.
Na zijn vervroegd pensioen, legde hij zich helemaal toe op freelance-werk en kwam in 2008 zijn website www.graagapplaus.nl in de lucht. Dit leverde verschillende nieuwe opdrachtgevers op.

Dagblad De Gelderlander besteedde aandacht aan het jubileum van Wytse. De lokale tv-zender Theothorne TV - ‘Theothorne’ is de oude naam voor Dieren - maakte opnamen van de boekpresentatie die op YouTube zullen worden uitgezonden.
Het boek Was getekend, Wytse N. kost 15 euro (excl. verzendkosten) en is, zo lang de voorraad strekt, te bestellen via het e-mailadres noordhofwytse@gmail.com.  

In Bibliotheekblad nr. 2 een interview met Wytse Noordhof over zijn tekenpassie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie