HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Openbare bibliotheken mogen weer beperkt open met ingang van 11 mei
06-05-2020
De openbare bibliotheken kunnen op maandag 11 mei weer hun deuren openen voor een vooralsnog beperkte dienstverlening, zo werd duidelijk bij de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 6 mei. Eerder werd nog uitgegaan van 20 mei als datum voor de heropening van de bibliotheken, die op 16 maart dicht gingen vanwege de coronapandemie. 
De openbare bibliotheken zagen zich genoodzaakt hun deuren met ingang van 16 maart tijdelijk te sluiten naar aanleiding van de coronamaatregelen die het kabinet op zondag 15 maart bekendmaakte. Sindsdien zijn ze vooral gaan inzetten op de digitale dienstverlening en in veel gevallen op afhaal- en bezorgdiensten voor boeken. De meeste coronamaatregelen, waaronder die met betrekking tot de bibliotheken, werden op 21 april verlengd tot 20 mei. Nu heeft het kabinet toch besloten de heropening van de bibliotheken te vervroegen naar 11 mei, zo bleek bij de persconferentie van 6 mei, tijdens welke een nieuwe set maatregelen (pdf) bekend werd gemaakt. Met betrekking tot bibliotheken meldt de overheid: ‘Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.’

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) maakt melding van twee protocollen op basis waarvan bibliotheken hun dienstverlening weer kunnen hervatten: Een protocol (pdf) dat gevolgd moet worden voor het uitlenen en inleveren van materialen (dat op 23 april reeds naar buiten was gebracht) en een tweede protocol dat betrekking heeft op de exclusieve openstelling van de bibliotheek voor leerlingen in de basisschoolleeftijd, minimaal 4 tot maximaal 12 jaar. Dit laatste protocol is nieuw en komt op 7 mei beschikbaar.
Het protocol ‘Exclusieve openstelling van de bibliotheek voor leerlingen in de basisschoolleeftijd’ beschrijft waar bibliotheken aan moeten voldoen willen zij een vestiging openstellen voor kinderen. Het gaat om individueel bezoek van kinderen in de basisschoolleeftijd. Wat de kinderen in de bibliotheek kunnen doen (boeken uitzoeken, voorgelezen worden) bepaalt de bibliotheek zelf, net als voor wie zij de bibliotheek openstellen, aldus de VOB.
Zaken die volgens de VOB onder andere wél in het protocol beschreven staan:
  • Buiten moet een vak worden ingericht voor ouders die brengen;
  • Buiten moet een vak worden ingericht voor ouders die halen;
  • Maximaal één kind per 5 m2 mag toegelaten worden;
  • De toiletten blijven dicht.
Verder komen er binnenkort ook protocollen voor de ontvangst van groepen van maximaal 10 personen en voor het beschikbaar stellen van werkplekken aan het algemene publiek.

De VOB voegt eraan toe dat de protocollen beschrijven wat er toegestaan is, niet wat moet. ‘Bied alleen dienstverlening aan als dat verantwoord kan.’

Het is niet waarschijnlijk dat alle openbare bibliotheken op 11 mei alweer (binnen de gestelde voorwaarden) gedeeltelijk open zullen zijn. Verschillende bibliotheken geven aan meer tijd nodig te hebben voor de noodzakelijke voorbereidingen voor heropening.
 
Update 8 mei
De VOB heeft inmiddels vier protocollen naar buiten gebracht met het oog op de beperkte heropening van bibliotheken op 11 mei.
Het gaat om de volgende protocollen: 

Daarnaast is er nog sprake van een Checklist openstelling bibliotheekvestigingen (excel) en van de reeds op 23 april bekendgemaakte Inventarisatie middelen Corona (word).
Zie ook dit VOB-bericht met verwijzingen naar de protocollen, toolkit, checklist e.d.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie