HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Lekker lang lezen in Vianen
Martha de Bruin
01-06-2011
Dertig kinderen stormden op 30 mei enthousiast met slingers en toeters de Bibliotheek Vianen binnen. Daar werd de ‘droomiglo’, een ‘klim-lees-speelobject’ voor kinderen, geopend en ook werd gevierd dat de openingstijden zijn verruimd.
Droomiglo Vianen (foto: Irene Müller)
‘Wat is dit ding?’ vraagt ruimtelijk ontwerper Irene Müller aan de leerlingen van klas vijf van basisschool De Rank in Vianen. Ze wijst naar zeven witte objecten van hardschuim die in een cirkel naast de boekenkasten staan. De vingers schieten omhoog. ‘Leesiglo’, ‘ijsblok’, ‘leesgrot’ en ‘droomiglo’ roepen de kinderen. Dan krijgen ze allemaal een plastic bal waarmee ze de bekertjes water, die op de blokken staan, omver gooien. Zo wordt dit ‘klim-lees-speelobject’ gedoopt tot droomiglo.
Maar waarvoor gebruik je de droomiglo, is de tweede vraag van Müller. ‘Om lekker op te liggen en lezen’ antwoordden verschillende kinderen. ‘Doe maar voor dan’, zegt Müller en ze is nog niet uitgesproken, of de kinderen rennen met boeken in hun handen naar de blokken om daar liggend, hangend, op het dak of in een van de holletjes een plekje te zoeken. ‘De holletjes en gangen zijn populair. Daar kun je je afzonderen van de realiteit en helemaal opgaan in een verhaal’, zegt Müller, die vergelijkbare objecten voor de andere vestigingen van de Bibliotheek Lek & IJssel heeft ontworpen.
In de Bibliotheek Vianen lezen kinderen dus niet meer aan tafel of op stoelen of banken, maar al klimmend op de blokken van de droomiglo. Müller: ‘Beweging bevordert het lezen, zeker bij kinderen, die al vaak genoeg stil moeten zitten op school’. Niels (10), die op zijn rug ligt en heen en weer schuift op een van de blokken, leest Jan Jans en de Kinderen: ‘Het ligt hier lekker. Het lijkt op mijn bed, waarin ik ook altijd lees.’

Vaker open
Voor de bibliotheek is er nog een mijlpaal: ruimere openingstijden. ‘Per 30 mei is de bibliotheek niet 21, maar 32 uur geopend’, vertelt bibliotheekmanager Lucie Janssen. ‘Deze ruimere openingstijden, die we realiseren door invoering van selfservice, zijn al jaren een belangrijke klantenwens en passen in onze visie om de klant centraal te stellen. We willen zo veel en lang mogelijk open zijn, maar meer dan 32 uur is financieel niet haalbaar’.
Hoe stroken deze plannen met de 10% die Vianen moet bezuinigen? Ondanks de extra uren werken er nog steeds 4,5 mensen (inclusief parttimers), vertelt Janssen. ‘Wat dat betreft zijn er dus geen extra kosten, hoewel we waarschijnlijk wel een groter beroep moeten doen op invalkrachten, want extra openingsuren hebben wel gevolgen voor bijvoorbeeld vakantiedagen en ziekteopvang’.

Winkelconcept
De Bibliotheek Vianen is vorig jaar rigoureus verbouwd en overgegaan op het winkelconcept. Yvonne van Eck, specialist marketing en communicatie: ‘We volgen al jaren de ontwikkelingen in het land, zoals in Almere, waar veel ervaring is opgedaan met het winkelconcept. Na de verbouwing zijn wij ook daartoe overgegaan’. Hierna steeg het ledenaantal met 6% en het aantal uitleningen met 29% (2010). Janssen: ‘Daarvoor zaten ook wij, net als alle andere bibliotheken, met dalende ledenaantallen. Of we het gaan redden als branche, weet ik niet. Nu moet de positie van de bibliotheek weer verdiend worden. De bezuinigingen vertragen, maar verhinderen onze plannen niet’. Van Eck: ‘Onze ambities stoppen niet bij vandaag. We zijn in ieder geval niet meegegaan in de neerwaartse spiraal van de bezuinigingen. Want door beperkte openingstijden aan te bieden, ondergraaf je juist het bestaansrecht van de bibliotheek, dat in deze tijd toch al op het spel staat’.

Klant centraal
‘Ruime openingstijden en de klant centraal stellen. Daar gaat het bij ons om’, zegt Janssen. ‘Medewerkers zijn in de praktijk getraind om actief op klanten af te stappen en hen goed te adviseren. Voorheen lag de focus op de logistiek, maar door de zelfbediening is die verlegd naar de klant. Een dag is pas succesvol als je zoveel mogelijk mensen goed hebt geadviseerd en geholpen. Niet als je zoveel mogelijk boeken in je handen hebt gehad.’
Hierbij is het belangrijk, vervolgt Janssen, dat medewerkers zich gastvrij presenteren en niet gebonden zijn aan strikte regelgeving. Janssen streeft naar meer ‘onderhandelingsruimte en coulance’ naar de klant toe en minder regelzucht. In Vianen zie je bijvoorbeeld geen bordjes waarop staat dat je er niet mag eten, drinken of bellen. ‘We focussen op wat wel mag’, zegt Janssen. Maar wat als iemand met een frietzak binnenkomt? ‘Zolang hij niet morst, is het geen probleem.’
Op de achtergrond is ondertussen geroezemoes te horen. De kinderen heffen het glas met kinderchampagne: ‘Proost, op de droomiglo’.

Meer foto's van de droomiglo zijn hier te bekijken.


Tekst: Martha de Bruin
Beeldmateriaal: Irene Müller


 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening