HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Genomineerden Beste Bibliotheek van Nederland 2011 bekend
19-08-2011
Ook dit jaar kent Bibliotheekblad weer de NBD-Biblion Award voor de Beste Bibliotheek toe, waarvan de uitreiking zal plaatsvinden op 27 oktober in het Beatrixtheater in Utrecht. Net als voorgaande jaren is per provincie één bibliotheek genomineerd en een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van presentatrice en kinderboekenschrijfster Mieke van der Weij, zal hieruit de drie finalisten en de uiteindelijke winnaar kiezen.
Genomineerden Beste Bibliotheek van Nederland 2011 bekend
De twaalf genomineerden zijn:
 • Leens (Groningen)
 • Leeuwarden/Bilgaard (Friesland)
 • Eelde (Drenthe)
 • Hengelo (Overijssel)
 • Nijmegen (Gelderland)
 • Veenendaal (Utrecht)
 • Lelystad (Flevoland)
 • Hoofddorp (Noord-Holland)
 • Schiedam (Zuid-Holland)
 • Middelburg (Zeeland)
 • Gilze (Noord-Brabant)
 • Meerssen (Limburg)
Vier deskundige mystery guests bezoeken de genomineerde bibliotheken en beoordelen aspecten als: gebouw en inrichting, aanbod (papieren en digitale collectie), en dienstverlening en klantgerichtheid, waarna een gefundeerde rapportage volgt.

Ook dit jaar zal de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland gepaard gaan met een speciaal themanummer van Bibliotheekblad met interviews, de mystery guest-verslagen en (beeld)reportages van alle genomineerde bibliotheken.

Bibliotheekblad wil met de NBD/Biblion-Award Beste Bibliotheek van Nederland het grote maatschappelijke belang en het vernieuwende karakter van de openbare bibliotheken in Nederland onder de aandacht van een ruimer publiek brengen. Aangezien de bibliotheek ook, of misschien wel juist, in economisch moeilijke tijden een belangrijke functie heeft bij het bevorderen van geletterdheid en leesvaardigheid is gekozen voor het thema 'Helden'.

Dit jaar worden er voor het eerst prijzen toegekend in enkele afzonderlijke categorieën. Voor de titel Beste Bibliotheekproject en de titel Beste Jeugdbibliotheek zijn elk drie initiatieven in de race. Tenslotte maken drie inspirerende kandidaten kans op de Persoonlijkheidsprijs 2011.

Via de nieuwe rubriek Beste Bibliotheek op deze website houden we u de komende tijd op de hoogte van al het nieuws rondom de verkiezing.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (6)

Melita
19-8-2011 15:48
Natuurlijk helemaal terecht! 
Willem
22-8-2011 14:09
Fantastische en terechte erkenning voor een hardwerkend en zeer gemotiveerd team.
Johan
7-9-2011 21:27
De nominatie van FRIESLAND-BILGAARD verbaast mij. De computer-faciliteiten zijn niet toegankelijk voor ouderen of mensen met rugklachten omdat je gedwongen bent om vanaf het puntje van een hoge kruk te werken. Je moet op die kruk klimmen en je rug heeft geen steun. Ondanks herhaalde klachten blijft de direkteur van mening dat esthetiek voor gebruiksgemak gaat. Overigens werken de computers meestal niet goed, vooral internet niet. Tenslotte zijn de felle spotjes erg modern maar raak je op veel plaatsen verblind omdat ze precies in je ogen schijnen.
Wim V
27-9-2011 15:42
Ik zou kiezen voor de bieb van Veenendaal. Een geweldige aanwinst  voor de Veenendalers. Zowel het ontwerp (architectuur) van het gebouw als z'n inrichting is in perfecte harmonie. Heel uitnodigend. Het boeken/lectuur aanbod is m.i. ook uitstekend. Ik zou ook niet Veenendalers oproepen om een kijkje te nemen. Het is de moeite waard en er is op de begane grond de mogelijkheid een kopje koffie met iets lekkers/broodje te kopen.
hj janssen
21-10-2011 21:05
Hallo

Ik zie de lijst van genomineerden. Kennelijk waren de mystery guest volwassenen zonder kleine kinderen of althans daarvan weinig idee hebbende.
Wij frequenteren een tweetal bibliotheken. Die van hengelo, alwaar wij wonen en die van Hilversum alwaar wij regelmatig met onze kleinkinderen komen.
Wij vinden de bibliotheek van Hengelo goed. Die Hilversum slaat echter alles wat betreft de voorzieningen voor kinderen en zeker ook hoe het personeel ermee omgaat. Gewoonweg fantastisch.Wij kunnen ons niet voorstellen dat op dit punt de hilversumse bibliotheek geen eervolle vermelding krijgt. Daarnaast is de horecavoorziening  letterlijk de helft goedkoper dan die in Hengelo, die net ook weer iets duurder is geworden. Horeca terrasprijzen..
In hllversum kan ook iemand met een kleine beurs een kopje koffie nemen en de kinderen een glaasje ranja of prik.
Wij vermoeden dat directe kind-vriendelijkheid en kind-toegankelijkheid geen prioriteit op de criterialijst heeft. Wij kunnen ons namelijk niet een bibliotheek voorstellen die het op dit vlak beter doet dan de |Hilversumse.
Nogmaals de suggestie: dan maar eervolle vermelding. Zal ook andere biebs stimuleren om daar eens te gaan kijken. Tenslotte zijn de kids de toekomst. Haal die zo jong mogelijk binnen.

groet
hj janssen
hengelo
hj janssen
21-10-2011 21:11
Hallo

zie net pas-excuus- dat er ook een beste jeugdbibliotheek wordt gekozen.
Ons dringende advies is dus om nog snel een mystery guest naar hilversum te sturen en als die het met ons eens is, hilversum tenminste ook te nomiseren.
met vriendelijke groet
hj janssen
hengelo

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening