Op 2 februari verzorgde het projectteam van Bibliotheek op School in Utrecht een presentatie voor de gezamenlijke PSO’s over ‘dBOS’. Daarin ging het onder andere over de tools die je nodig hebt om dit concept tot een succes te maken. Eén daarvan was een catalogussysteem of uitleenapplicatie als onderdeel van het Digitaal Portaal, dat nu eenmaal nodig is om op school bibliotheekje te spelen. Via een ingewikkelde redenering (‘men wil niet schoolmediatheeksysteem afhankelijk zijn… maar kennelijk wel bibliotheeksysteem afhankelijk’) ontraadde men daarbij EducatWise of V@school. Het kan allemaal met de bestaande bibliotheeksystemen, zo beweerde Jan Klerk op vragen uit de zaal. Is dat wel zo? Is dat goed geanalyseerd en, niet geheel onbelangrijk, gecommuniceerd met bijvoorbeeld de leveranciers, want die heb je dan toch nodig, lijkt me.
Even de geschiedenis induiken
Het SIOB en zijn rechtsvoorgangers en/of partnerorganisaties hebben geen fraai record opgebouwd als het om dit soort voorzieningen gaat. Alles wat op het gebied van schoolmediatheekwerk door landelijke regie werd aangeraakt, is afgestorven. Wie herinnert zich nog
DocoDoorkijk? Op het moment dat men niet meer wist hoe het verder moest: hup de stekker eruit en men liet honderden scholen in de kou staan.
Davindi, een heel nuttige en gewaardeerde voorziening is langzaamaan weggekwijnd door desinteresse.
Virtuele Mediatheek en de opvolger
Schoolbieb: door landelijk geklungel zijn we een illusie en heel wat centjes armer. Het is tot nu toe niet gelukt en het is de vraag of het ooit zal lukken.
Educat?
Gestart in 1989, omdat toen particuliere partijen (HKa) en de provinciale bibliotheekorganisaties (ProBiblio en PBC Drenthe) het belang inzagen van een dergelijke voorziening. Het bestaat nog steeds. Nog altijd maken 1900 scholen er dankbaar gebruik van. Het levert de eigenaren een bescheiden opbrengst op ter dekking van de kosten, met een oprecht bewustzijn dat we dealen met publiek geld in een publieke sector. Enkele jaren geleden is de discussie gestart hoe we
Educat naar een nieuw platform konden tillen. De techniek was toen al verouderd en de overtuiging was er dat een combi met
Schoolbieb heel erg succesvol zou kunnen zijn. Er is destijds geleurd bij de VOB en Bibliotheek.nl. Maar Peter van Eijk was toen druk bezig om (in zijn woorden) ‘dor hout’ te snoeien,
Schoolbieb onder andere. Geen interesse dus. Ik doe de landelijke regisseurs van die tijd te kort als ik nu zou zwijgen over de paar duizend euro, die we kregen om verder onderzoek te doen naar de doorstart van
Educat als commercieel softwarepakket. Van dat geld hebben we toen Marleen Wijnen (waar heb ik die naam eerder gehoord?) ingehuurd, die het programma van eisen mede heeft voorbereid.
Uiteindelijk hebben, van de grote systeemleveranciers, Infor en HKa ingespeeld op de materie. Die paar duizend euro waren goed besteed, zou je zeggen.
EducatWise en
V@School staan inmiddels in de startblokken, klaar voor de uitrol. Totdat...
Totdat….
Enfin, herlees de bovenste alinea maar weer. Totdat ook hier een landelijke regisseur de investering van die paar duizend euro om zeep dreigt te helpen. Opnieuw een geval van afsterving?
Vraagje… en gratis advies!
Jan Klerk beweerde tijdens de presentatie in Utrecht dat men in overleg is met de leveranciers als HKa en Infor. Ik ben toch benieuwd wat dat overleg heeft opgeleverd. Zijn de leveranciers willig om hieraan mee te werken? Met andere woorden: zijn ze bereid om 2 jaar investering in schoolmediatheeksystemen als verlies voor hun rekening te nemen?
Mijn advies: koop landelijk de jaarlicenties van
V@School en
EducatWise af. De producten zijn klaar voor directe uitrol en zijn volledig in overeenstemming met de wensen vanuit het veld. Doorontwikkeling is gegarandeerd, beheer is geregeld. Hoe makkelijk kan het zijn. Te makkelijk vrees ik. Let maar op. Dit advies gaat genegeerd worden. Vast omdat het gratis is.
Leendert den Heijer
Landelijk coördinator Educat