HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Scoor een boek met de spelers van SC Veendam
Eddy Kielema
12-03-2012
In het tijdschrift Voetbal International noemden voetballers jarenlang De ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries als hun enige gelezen en daardoor favoriete boek. De spelers van SC Veendam doorbreken dit beeld. Om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, doet de selectie van de profclub mee aan het project Scoor een Boek!
Scoor een boek met de spelers van SC Veendam
Dit bijzondere leesbevorderingsproject wordt in het kader van de Kinderjury 2012 georganiseerd door de Bibliotheken Menterwolde, Pekela en Veendam, in samenwerking met de gemeenten. Twaalf weken lang lezen de leerlingen uit groep 7 van 18 basisscholen in de deelnemende gemeenten de Kinderjuryboeken. Dat betekent een deelname van bijna 600 leerlingen. In een juryrapport kunnen zij de boeken waarderen met ballen. In de klas hangt een scorebord waarop ze een bal mogen plakken voor elk gelezen boek.

Aanmoedigen
In februari overhandigde de selectie van SC Veendam de boeken aan de deelnemende scholen. Petra Korringa, pr-medewerker van de Bibliotheek Veendam, vertelt dat de spelers hebben voorgelezen in de klas. ‘Ze hebben ook samen met de leerlingen gepraat over lezen, hun lievelingsboek en natuurlijk over voetbal. Ze moedigen de leerlingen als het ware aan om te gaan lezen. Volgende maand moedigen de leerlingen op hun beurt de spelers aan om te scoren in de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden, waarvoor ze zijn uitgenodigd. En daarna gaan de voetballers weer bij de klassen langs om te kijken hoe het met het lezen gaat. De afsluitende middag vindt eind april plaats op het sportpark van SC Veendam. Daar zullen de spelers samen met de leerlingen goals gaan scoren. Ook de landelijke Kinderjurybus is aanwezig, zodat de leerlingen kunnen stemmen op hun favoriete boeken.’

Scoor een boek! Veendam

Overdonderd
De organiserende bibliotheken waren compleet overdonderd door het grote aantal deelnemers. Korringa: ‘Heel verrassend, we hadden niet verwacht dat er zoveel leerlingen mee zouden doen. Maar des te mooier natuurlijk. Voor veel jongeren is een profvoetballer een rolmodel. Voetballers spreken tot de verbeelding, zeker bij jeugd van deze leeftijd. Hun aanwezigheid betekent een stimulans om ergens je tanden in te zetten. We hebben voor SC Veendam gekozen, omdat de voetbalclub hier in Veendam en in ons cluster natuurlijk erg leeft. Het zijn de plaatselijke voetbalhelden en daardoor was het contact ook gauw gemaakt. En wie wil er nou niet het lievelingsboek lezen van zijn of haar voetbalheld? Daarbij wilde SC Veendam graag meedoen om de binding met Oost-Groningen te versterken en dan is dit natuurlijk een mooi project om mee te beginnen.’

Slotmanifestatie
Alle spelers blijven tijdens het project gekoppeld aan dezelfde school. Dat is vooral belangrijk vanwege de slotmanifestatie. Dan gaan de deelnemers het in sport en spel tegen elkaar opnemen in en rond het stadion aan de Langeleegte. De voetballer van SC Veendam is als het ware de coach van de klas. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de slotmanifestatie op het Museumplein in Veendam te houden, maar met het grote aantal leerlingen bleek dit onhaalbaar. SC Veendam bood spontaan aan om het evenement te verplaatsen naar hun stadion.

Om de actie te promoten staat er een ludiek filmpje op YouTube dat al meer dan 1100 keer is bekeken. 

Tekst: Eddy Kielema
Foto's: Jonathan Opoku van SC Veendam die boeken (en handtekeningen) uitdeelt op de school 'In de Manne' in Veendam. (met dank aan Petra Korringa, Biblionet Groningen)

Voor informatie, zie ook de website van de Groningse bibliotheken.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Annelies Diekman
14-3-2012 08:50
Heel mooi project. Voor wie echt niet van lezen houdt blijft het een prachtige herinnering. En de voetballers van Veendam lezen vanaf nu elke avond hun kinderen voor rond bedtijd.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening