HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Corrie Folkersma: Bibliothecaris pur sang die buiten de kaders kan denken
07-09-2012
Corrie Folkersma koos als locatie voor de opname van het filmpje ter gelegenheid van haar nominatie voor de Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 een van de projecten van het kunstenaarscollectief Stortvloed van Dromen. Dat is Folkersma ten voeten uit: ‘Inspiratie krijg ik van enthousiaste mensen die een beetje buiten de kaders kunnen denken, zoals Jos Debeij, Henk Middelveld, Rob Bruynzeels en Eppo van Nispen ... en heel speciaal vind ik Jan Hoet! Verder krijg ik inspiratie van mooie boeken, prachtige tentoonstellingen, theatervoorstellingen, muziek, Watou, Beaufort en Kassel.’  
Corrie Folkersma: Bibliothecaris pur sang die buiten de kaders kan denken
Buiten de kaders opereren is een aspect dat meteen in het oog springt als je naar haar bibliotheekcarrière kijkt: het werk wordt voor haar pas echt leuk en ze is op haar best als er grenzen overschreden kunnen worden. Buiten de muren van de bibliotheek, in samenwerking met anderen, zet zij de bibliotheek als culturele instelling en spil in de lokale samenleving krachtig neer.

Kulturhus
Ze was directeur van de Bibliotheek Zwarteland, waar de plaatsen Hasselt, Genemuiden, Zwartsluis onder vallen. Door een stortvloed van opvallende activiteiten die deze bibliotheken organiseerden, van literaire en filmavonden tot anders eten met allochtone inwoners, zette zij de lokale bibliotheken onvermoeibaar op de kaart. In Hasselt was 40% van de bevolking lid!
Zoals te verwachten sprak de ontwikkeling van cultuurhuizen haar sterk aan en was zij de ideale vrouw om het ideeëngoed van Henk Middelveld in de praktijk te realiseren. In Zwartsluis werd het eerste Kulturhus van Nederland gebouwd. Later werkte ze aan deze ontwikkeling mee bij het Kulturhusbureau van de OBD, waar ze het ideaal van een bloeiend cultureel leven, ook in kleinere plaatsen, verder uitdroeg. Heel trots is ze op het Kulturhus in Olst Wijhe, dat er niet alleen prachtig uitziet, maar door intensieve samenwerking een echt lokaal centrum is geworden. Als het aan haar ligt gooien collega culturele instellingen hun sleutels weg en opereren ze als één organisatie. Maar vanzelf gaat dat niet; in een interview met Bibliotheekblad zei zij: ‘Ieder Kulturhus heeft een aanjager nodig’.
De bibliotheek in een breder perspectief plaatsen, samenwerken met andere instellingen en programma’s ontwikkelen die ertoe doen voor grote groepen mensen, is een rol die haar op het lijf geschreven is.

Culturele programmering
Dat zelfde werk doet zij de laatste jaren in Deventer, waar zij met verve de culturele programmering voor de bibliotheek verzorgt. Met huiskamerbioscoop de Kleine Keizerin (gerund door tien enthousiaste vrijwilligers), het dichterscafé (waar maandelijks 30 tot 40 dichters uit Deventer bijeenkomen), De Roze Kast (in samenwerking met het COC), meer dan 20 nieuwe leeskringen en tal van culturele programma's (waaronder het Huis van Zwarte Piet) zet zij de Bibliotheek Deventer centraal in het culturele leven. De afgelopen Boekenweek was ze mede verantwoordelijk voor de afsluiting van de landelijke Boekenweek in de Lebuïnuskerk in Deventer. Met optredens van Tom Lanoye, Joost Zwagerman, Kees van Kooten, Stine Jensen en Nico Dijkshoorn was dit een enorm project, dat Deventer op cultureel gebied nog beter op de kaart zette.

Ideale ambassadrice
Folkersma koos ooit voor het bibliotheekwerk omdat de culturele component haar zo aansprak. Die keuze is ze altijd trouw gebleven en haar vermogen tot netwerken in combinatie met haar brede culturele bagage maken haar tot een ideale ambassadrice van de openbare bibliotheek. Zij werd voorgedragen met onder andere de volgende zinsnede: ‘Ze is een professionele, gedreven vakvrouw. Een bibliothecaresse pur sang. Ze is van de inhoud, maar weet daar heel veel mensen aan te binden.’
In september 2012 is ze 40 jaar werkzaam in het bibliotheekvak en in mei 2013 gaat zij met pensioen. Zij heeft het aanzien van het beroep van bibliothecaris met haar enorme kennis en organisatorische kwaliteiten - en gevoel voor humor - een enorme boost gegeven en zij vormt voor haar collega’s en samenwerkingspartners een inspiratiebron. De Bekroning tot Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 zou een mooie toef slagroom op de taart zijn!

Tekst: Wendy de Graaff
 
In deze video stelt Corrie Folkersma zichzelf voor. 

U kunt uw stem uitbrengen op een van de drie genomineerden voor de verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2012 op deze pagina.



Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening