HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Readers en tablets proberen aan e-bar van DOK
Maarten Dessing
12-04-2013
Hoe prettig is digitaal lezen eigenlijk? Welk apparaat moet je gebruiken? Wat kun je er allemaal op lezen? Leden van DOK en andere Delftenaren kunnen het antwoord op deze vragen vinden aan de e-bar, die morgen om 15.00 uur officieel in gebruik genomen zal worden. Op deze bar met vijf krukken, gebouwd op de overgang tussen de romanafdeling en het leescafé, liggen drie e-readers en twee tablets. Om ervaring mee op te doen. Of om je te laten inspireren de overstap naar het digitaal lezen te maken.
‘De medewerkers krijgen veel vragen over readers en e-boeken’, vertelt Ruud Brok van de afdeling service & informatie. ‘Veel mensen komen als eerste naar de bibliotheek voor informatie daarover. Maar de gekke spagaat waarin bibliotheken zitten, is dat ze nog geen e-boeken kunnen uitlenen en er daarom weinig aan kunnen doen. Het hele onderwerp digitaal lezen is daardoor een beetje blijven hangen. Door de e-bar kunnen mensen nu gerichter vragen stellen en kunnen wij hen ook beter helpen.’
Brok is lid van het e-team dat DOK Delft vorig jaar heeft geformeerd. Het team bestaat uit vijf medewerkers van alle afdelingen van de bibliotheek - van marketing & communicatie tot educatie - en heeft als taak de vernieuwingen binnen de organisatie aan te jagen. Het team wordt geadviseerd door Doklab. Na zich vorig jaar te hebben geconcentreerd op het verbeteren en vervangen van het digitale aanbod is de e-bar de eerste concrete vernieuwing die het e-team presenteert.

Specificaties
De e-bar, die vergelijkbaar is met de mediabar (PDF) van ProBiblio (die ook in Brabant gaat rouleren, zie hier), is door de medewerkers van DOK zelf ontworpen en samen met bouwers en ontwerpers tot stand gekomen. ‘Wij vinden hem mooier dan die van ProBiblio,’ zegt Brok trots. ‘De bar sluit ook mooi aan bij het interieur van DOK.’ Onder de grote glazen plaat die de bar afdekt, is één doorlopende illustratie te zien die de geschiedenis van de boekdrukkunst verbeeldt.
Op de e-bar liggen de iPad mini, de Samsung Galaxy Tab 2.0, de Sony e-Reader, de Kobo Glo en de Amazon Kindle Paperwhite. Naast iedere tablet en reader ligt een scheurblokje waarop alle informatie en specificaties staan. Gebruikers die zo enthousiast zijn geworden dat ze de overstap naar digitaal lezen willen maken, kunnen een blaadje afscheuren en dit naar een winkel meenemen. DOK werkt nog niet samen met een commerciële partner om mogelijk tegen een provisie zelf readers te verkopen, maar sluit dat voor de toekomst niet uit.

Ebar DOK 1 Ebar DOK 2

Aanbod
De tablets en readers bevatten het beschikbare bibliotheekaanbod. Dat wil zeggen: de e-boeken die zijn te downloaden of te lezen in de Eregalerij, via Lees Meer, het streaming-aanbod via de Public Library Online en Bereslim. Daarnaast heeft DOK een aantal apps geïnstalleerd, zoals prentenboeken voor de jeugd (Nijntje) en kranten en tijdschriften. Zodra er interessant nieuw aanbod is, zal DOK dat snel aanschaffen - wat overigens ook geldt voor toekomstige tablets en readers.
‘We staan nu in de startblokken voor het moment dat bibliotheken eindelijk e-boeken kunnen uitlenen’, zegt Brok. ‘We hopen dat het snel rondkomt. Ik ben zelf een jaar geleden overgestapt van de architectuur naar de bibliotheek en vind het heel raar dat er nog geen model is ontwikkeld. Wat ik aan voorstellen voorbij zie komen, vind ik gekunsteld. Er wordt bij uitgevers zó gezocht naar inkomsten. Hebben ze niets geleerd van de muziekwereld, denk ik dan.’
Vooralsnog kunnen gebruikers van de e-bar ‘zo lang ze willen op de tablets en readers lezen, desnoods een hele middag, zoals sommige mensen ook doen in het leescafé’, zegt Valérie de Boer van marketing & communicatie en lid van het e-team. ‘Het zou mooi zijn als we uiteindelijk een maximale tijd moeten instellen. Dat zou betekenen dat de e-bar een succes is.’

Welke kopen?

De medewerkers van DOK zijn door het e-team nadrukkelijk betrokken bij het opzetten van de e-bar. Een aantal hielp bij het testen van de tablets en readers en iedereen uit de front-office is getraind in het gebruik ervan. ‘Wij zijn echter geen helpdesk’, zegt Brok. ‘Technische vragen van het type: Hoe zet ik een boek op mijn Sony e-reader? kunnen we niet beantwoorden, wel vragen als: Welke reader moet ik kopen? Daarop zijn alle collega’s geschoold.’
In de eerste twee weken na de feestelijke opening door Clasien de Graaf, hoofd service & informatie van DOK, bemant iemand van het e-team op gezette tijden de e-bar. Daarna wordt het publiek volledig vrijgelaten om alle tablets en readers te proberen. Voor wie nog vragen heeft: de informatiebalie van de romanafdeling is heel dichtbij. Een halfjaar begeleidt het e-team de e-bar nog, daarna moeten de medewerkers hem zelfstandig kunnen runnen en kan het e-team andere vernieuwingen voor DOK gaan uitwerken.
‘De inventaris van plannen die we eind 2012 hebben gemaakt, is een uitvoerige lijst geworden’, zegt Brok. ‘Zo willen we de collectie luisterboeken aantrekkelijker presenteren. Het entreegebied moet op de schop: daar moet meer met digitale content worden gedaan. En we willen digitale content meer integreren met de “papieren content”. Nu staat het nog apart, dat moet door elkaar worden geplaatst. We hebben nog genoeg te doen.’

Tekst: Maarten Dessing
Foto's: Met dank aan DOK Delft


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

Jeroen de Boer
12-4-2013 21:49
Goed initiatief, maar:

"Technische vragen van het type: Hoe zet ik een boek op mijn Sony e-reader? kunnen we niet beantwoorden."

Waarom niet?
Ruud Brok
12-4-2013 22:31
Ha Jeroen,

Het idee is dat we in eerste instantie mensen vooral willen sturen in hun keuze voor een reader gebaseerd op hun leesvoorkeuren. 
Het is een eerste stap, ook voor veel van onze collega's op de vloer, die deze mensen met vragen opvangen. Het blijft voor ons bovendien afwachten hoe onze bezoekers er op zullen reageren, hoeveel vragen (en van welke soort) er zullen komen.
Wellicht zal blijken dat we in de nabije toekomst onze service moeten uitbreiden maar vooralsnog zit dat er qua manuren en kennis (organisatiebreed) helaas niet in. 
Jeroen de Boer
12-4-2013 22:38
 Hoi Ruud,

Dank voor je reactie. Ik begrijp de overweging, maar vind het wel jammer dat de grens getrokken wordt. Ik ben benieuwd hoe het bij jullie gaat lopen. Succes!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening