HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Annemarie van Essen: ‘Werk jij bij de bibliotheek?!’
19-08-2013
Annemarie van Essen is duidelijk afkomstig ‘uit de stal’ van de Overijsselse Bibliotheek Dienst, nu Rijnbrink Groep. Daar groeide een aantal jonge mensen uit tot enthousiaste en gedreven voortrekkers in het bibliotheekvak. Door hun werk, maar ook door hun vermogen om daar via nieuwe media met veel humor ruchtbaarheid aan te geven, kregen sommigen van hen landelijke bekendheid. Annemarie is duidelijk een van hen.
Annemarie van Essen: ‘Werk jij bij de bibliotheek?!’
Annemarie van Esen stond eerder reeds in de schijnwerpers door de eervolle nominatie van Biebsearch voor de ICT~Office Innovatie Award, waarmee het Ministerie van Economische Zaken belangrijke digitale initiatieven beloont.

Naast haar opleiding in het bibliotheekvak volgde Annemarie verschillende trainingen in ICT, communicatie en didactiek. Ook haar werkende leven weerspiegelt haar veelzijdigheid: in haar huidige functie als landelijke voortrekker en programmamanager van het succesvolle Biebsearch brengt zij al haar vaardigheden en kennis bij elkaar. Het werken voor de franchiseorganisatie Biebsearch noemt zij zelf ‘zigeuneren’. Die manier van werken ligt haar goed: veel vrijheid, geen dag is hetzelfde en het intensieve contact met scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en overkoepelende instellingen houdt haar scherp. Het gaat bij haar werk voor Biebsearch allereerst om de inhoud, waarbij heel concreet gewerkt wordt aan een tot voor kort als bijna verloren beschouwd gebied: het contact tussen bibliotheken en jongeren. Maar ook de economische kant, heel belangrijk voor het voortbestaan van bibliotheken, speelt een belangrijke rol. Annemarie is als geen ander in staat schoolleiders en bestuurders er van te overtuigen dat de bibliotheek met Biebsearch een waardevolle werkwijze in handen heeft.

Netwerken en samenwerken is heel belangrijk voor haar: zij noemt het zelf: ‘Standing on shoulders of giants’. Mark Deckers en Erna Winters binnen het bibliotheekvak en schooldirecteuren als Germien Kamphorst en Arend Runia inspireren haar bijvoorbeeld enorm. En dat is waarschijnlijk ook omgekeerd het geval, want wie de enthousiaste en daadkrachtige Annemarie heeft ontmoet vergeet haar niet gauw. Afgelopen najaar hield zij een inleiding tijdens de studiedag ´In Out; extramuraal bibliotheekwerk´, waarin zij een pleidooi hield voor de Outreaching Librarian. Een typische Annemarie-presentatie, waarbij de slide show uitsluitend uit elkaar snel opvolgende beelden bestond, het merendeel eigen iPad-tekeningen, waarbij haar eigen persoonlijkheid en die van de luisteraar niet buiten schot bleven. Creativiteit en contacten met veel verschillende mensen zijn een levensbehoefte voor haar. Dat het bibliotheekwerk flink in beweging is en op veel plaatsen onder druk staat wordt door Annemarie vooral als een uitdaging ervaren. Zij noemt het ‘een woest avontuurlijke reis’ waar zij graag een rol van betekenis bij wil blijven spelen. De komende jaren moeten initiatieven als de Bibliotheek op school en Biebsearch niet meer weg te denken zijn. Scholen en bibliotheken zullen in deze projecten optimaal samenwerken om alle kinderen en jongeren meer kansen te geven.

Annemarie van Essen: typisch iemand waar met verbazing tegen gezegd wordt: ‘Werk jij bij de bibliotheek?!’

Voor een videoportret van Annemarie van Essen, zie hier.

Tekst: Wendy de Graaff


Vanaf 13 augustus zullen de drie kandidaten voor de verkiezing Beste Bibliothecaris 2013 middels geschreven en gefilmde portretten (in willekeurige volgorde) aan u voorgesteld worden. Vanaf 2 september tot 2 oktober kunt u vervolgens via deze website uw stem uitbrengen op de kandidaat van uw keuze.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening