HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Opening nieuwe bibliotheek Arnhem in Rozet
Bart Janssen
05-09-2013
Afgelopen weekend opende de nieuwe bibliotheek van Arnhem in Rozet, het cultuurcluster in het centrum van Arnhem. Een impressie.
Zou het reusachtige aardvarken voor de deur van Rozet zo olijk en vergenoegd met zijn pootjes in de lucht liggen trappelen uit puur plezier vanwege de opening? Of zou dit de manier zijn om op zijn aardvarkens mee te dansen met de muziek van het bandje dat voor de deur de feestelijke opening van het nieuwe gebouw opluistert?

Opening Bibliotheek Arnhem 1 Opening Bibliotheek Arnhem 2

In ieder geval stromen de Arnhemmers tijdens de opening op 1 september in groten getale naar binnen om het zo lang verbeide gebouw te verkennen. (Bibliotheek Arnhem meldt dat er ruim 9000 mensen zijn komen kijken tijdens de open dag)
Het gebouw, waarvan de bouw in 2011 begon (toen nog onder de naam 'Kenniscluster'), is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Rozet, waarvan de naam ontleend is aan het motief dat overal op de buitengevel te zien is, biedt onderdak aan verschillende instellingen. De rozet staat symbool voor het bundelen en delen van kennis, informatie en inspiratie. Op de begane grond van het 12.000 vierkante meter tellende gebouw bevinden zich een restaurant, bar en lounge, terwijl de bibliotheek is ondergebracht op de eerste en tweede verdieping. Op de derde en vierde verdieping zijn de kunstuitleen, een Kranten- & Tijdschriftenplein en lesruimten van de Volksuniversiteit en van Kunstbedrijf Arnhem te vinden. De vijfde verdieping omvat onder andere leslokalen, een auditorium, expositieruimte en een ontmoetingsruimte met panorama-dakterras. In de kelder opent op 11 december het Erfgoedcentrum, een samenwerking van Museum Arnhem en de Gelderland Bibliotheek. Het is de bedoeling dat de genoemde instellingen niet alleen faciliteiten gaan delen, zoals het auditorium, educatie- en expositieruimtes en horecaruimtes, maar in de toekomst elkaar ook gaan inspireren en waar het kan, elkaars aanbod verbreden en verrijken.

Opening Bibliotheek Arnhem 3 Opening Bibliotheek Arnhem 4

In de persmap (pdf) wordt het gebouw omschreven als 'een uitnodigend gebouw met als blikvanger een enorme binnenstraat van 200 meter lengte die vanaf de straat naarboven loopt'. De architecten over het gebouw: 'Rozet wil een verlengstuk zijn van de straat, open en vrij toegankelijk. Vanaf de entree aan het Bartokplein vormt de binnenstraat een langgerekte publieke galerij met vitrines, lichtkranten, boekenkasten en lichtbakken. Soms vormt de binnenstraat een expositieplein of foyer, soms een auditorium, dan weer een oplopende leeszaal met studieplekken. Het is een straat waarin het verhaal van Arnhem en omgeving wordt verteld, waar een try-out van een theatervoorstelling kan plaatsvinden en waar schilderijen van cursisten hangen.'

Opening Bibliotheek Arnhem 5 Opening Bibliotheek Arnhem 6 Opening Bibliotheek Arnhem 7

De bibliotheek strekt zich uit over twee verdiepingen, waarbij de collectie is ingedeeld in werelden als 'Liefde & Leven', 'Kennis & Samenleving', 'Literatuur & Cultuur' en 'Spannend & Actief'. Daarnaast zijn er een afdeling voor kinderen tot 14 jaar met een voorleeshoek, een hoek voor 'Young Adults' en een 'Internetplein'. De inrichting is ingetogen, met lichte, gedekte kleuren en weinig opvallend meubilair. Een opmerkelijk frivool element is echter de glijbaan die van de kinderafdeling naar de eerste verdieping voert en waarvoor zich tijdens de open dag al hele wachtrijen vormen.
Met de vestiging in Rozet zijn de openingstijden van Bibliotheek Arnhem verruimd.

Opening Bibliotheek Arnhem 8 Opening Bibliotheek Arnhem 9
Opening Bibliotheek Arnhem 10 Opening Bibliotheek Arnhem 11

Rozet is een van de duurzaamste gebouwen van Arnhem op het gebied van energieverbruik, afvoer van regenwater, gezonde lucht en voldoende daglicht. Het dak is letterlijk groen. Er groeien 50.000 planten, grassen en kruiden op 1100 vierkante meter oppervlak. Het dak neemt water op, isoleert, brengt ’s zomers verkoeling, zuivert de lucht én is aantrekkelijk voor vlinders, vogels en bijen.

De totale kosten voor Rozet bedragen circa 45 miljoen euro, waarvan 8,5 miljoen is bijgedragen door de provincie Gelderland. Er wordt gerekend op een jaarlijks aantal bezoekers van 600.000 a 700.000.

Zie de websites van Rozet en Bibliotheek Arnhem.
Voor een impressie van het gebouw, zie dit animatiefilmpje. Zie ook deze reportage van Televisie Arnhem.
Zie verder ook dit bericht en de fotoserie van de opening van Rozet.


Tekst en foto's: Bart Janssen


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening