HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Geen relatie tussen VOB en The Alignment House
Wim Keizer
10-01-2014
Er bestaat geen relatie tussen de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en het bureau The Alignment House. Dat antwoordde VOB-directeur Ap de Vries op de vraag of de VOB dit bureau verzocht heeft om toekomstplannen voor 'de bieb' te maken. The Alignment House organiseert 14 februari een seminar met de titel 'Onze Bieb. Nu!', maar ook daar heeft de VOB geen bemoeienis mee.
Aanleiding voor de vragen aan De Vries is een in NRC Handelsblad van 2 januari verschenen interview (pdf) van Friederike de Raat met Winand Steggerda, onder de kop 'Het moet écht anders, want de bieb wordt wegbezuinigd'. Ook de NRC-website besteedde aandacht aan het artikel.
Steggerda wordt opgevoerd als 'bibliotheekexpert' en als oud-onlinemarketingmanager bij de stichting Bibliotheek.nl (BNL). Ook staat er dat hij verbonden is aan 'de denktank' The Alignment House.
Dennis Eijsten van BNL bevestigde desgevraagd dat Steggerda als onlinemarketingmanager een aantal opdrachten voor BNL heeft uitgevoerd en daarbij werd aangestuurd door Norbert Koopen, de manager Marketing en Communicatie van BNL.

'Geen boeken er meer in'
Volgens het interview zou The Alignment House op verzoek van de VOB toekomstplannen voor 'de bieb' hebben gemaakt. De VOB zou die plannen echter te ver vinden gaan. De meeste bibliotheken zouden volgens de VOB nog niet zover zijn dat ze het roer willen omgooien.
De VOB zou The Alignment House hebben geadviseerd zelf bibliotheken te zoeken die 'de voortrekkersrol' willen vervullen.
In het interview doet Steggerda uitspraken over de vraag waar het met de bibliotheek naar toe moet. Toegang tot kennis hoeft niet per se via boeken. Het kan ook via debatten, ontmoetingsplekken en opleidingen. Hij noemt La Place in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het onderbrengen van de regionale omroep en de werkplekken (met wifi) voor zzp’ers. Hij citeert een directeur die zei: 'Als ik morgen opnieuw mocht beginnen, kwamen er geen boeken meer in.' Genoemd wordt Bibliotheek Assen, die bezig is met de zakelijke markt: reclame op schermen aan de muur. De uitleenfunctie zou volgens Steggerda naar Amazon en Bol.com kunnen. En ook supermarkten kunnen boeken uitgeven en innemen: dat trekt klanten naar de winkel. De bibliotheekvestiging van Venlo in een modewinkel wordt ook als voorbeeld opgevoerd.

Bibliotheek.nl en inkoopcommissie
Als de VOB er niet achter zit, hoe raakte The Alignment House dan wel op het pad van de bibliotheken? De Vries heeft als verklaring dat Bibliotheek.nl samen met de VOB-inkoopcommissie in het najaar van 2013 een eenmalige sessie wilde organiseren over de vraag hoe voor het e-bookplatform tot marketing met een heldere propositie kan worden gekomen (en tot een betere afstemming van de fysieke en de digitale bibliotheek). Bibliotheek.nl besloot daar het bureau Beacon voor in te huren, zo meldt De Vries. Dat bureau heeft inmiddels zijn naam veranderd in The Alignment House. Volgens De Vries was besloten ook een tiental bibliotheekdirecteuren bij de sessie uit te nodigen. Hij vertelt dat VOB-bureau en -bestuur niet op de hoogte waren van de eenmalige sessie. Wel heeft hij het resultaat, een powerpoint-presentatie, gezien. Omdat een aantal directeuren enthousiast was, heeft The Alignment House zich voor een vervolg bij de VOB gemeld, aldus De Vries.

Geen belangstelling VOB
De Vries zegt dat de VOB geen belangstelling heeft om iets te doen met dat bureau (er is geen geld voor en bovendien is er al een PR- en PA-beleid vastgesteld). The Alignment House besloot vervolgens zelf met die enthousiaste directeuren verder te gaan, zo zegt De Vries. [Zoals bekend is de VOB voor de versterking van haar PR- en PA-beleid in zee gegaan met bureau The Issuemakers. Op 12 december, na de ledenvergadering, was er een presentatie. Kernbegrip wordt 'Hart voor lezen'– wk].
Op de site van The Alignment House staat een link die verwijst naar Bibliotheek Assen. Ook is er een link met de naam VOB. De Vries meldt The Alignment House gevraagd te hebben de naam VOB weg te halen [is dus misschien inmiddels niet meer te zien – wk].

Bibliotheekblad vroeg The Alignment House en Diederik van Leeuwen van BNL commentaar op de reactie van De Vries op de vragen naar aanleiding van het NRC-interview. Van Van Leeuwen kwam nog geen antwoord. Maarten Crump van The Alignment House liet per mail weten pas maandag te kunnen reageren.
Wordt dus vervolgd.
 
Tekst: Wim Keizer

Voor het vervolg, met onder andere reacties van Maarten Crump van The Alignment House, Lotte Sluyser, Frans Bergfeld en Ap de Vries, zie het artikel 'Opdracht aan The Alignment House kwam van Inkoopcommissie'; groep directeuren komt met manifest


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening