HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Afscheid van een boekenman in hart en nieren
Eimer Wieldraaijer
09-07-2014
In een afgeladen Theater van 't Woord nam Hans van Velzen na 26 jaar afscheid als directeur/bestuurder van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). De datum laat zich raden: 7 juli 2014. Precies zeven jaar daarvoor vond immers de opening plaats van de nieuwe centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland.  
Afscheid van een boekenman in hart en nieren
Twee prominente gasten die toen de hoofdrol vertolkten, waren ook nu weer van de partij. Een van hen was H.K.H. Prinses Laurentien, erveoorzitter van de VOB. 'Waarom is de bibliotheek zo relevant?' vroeg de prinses zich hardop af? Haar antwoord: 'Omdat leesvaardigheid niet vanzelfsprekend is. Dit land telt nog steeds te veel laaggeletterden in allerlei leeftijdsgroepen en de bibliotheek is een van de partijen die dit probleem bestrijdt. De bibliotheek biedt een rustige plek om te studeren, toegang tot informatie en internet voor iedereen, geeft inspiratie en draagt bij aan integratie. In de laagdrempelige bibliotheek komen mensen van diverse pluimage bijeen. De bibliotheek is een informele leerplek waar burgers nieuwe vaardigheden opdoen. Niet voor niets luidt de slogan: de bibliotheek verandert levens. Dat blijkt elke dag weer in deze fantastische bibliotheek op het Oosterdokseiland. Ook mijn leven is veranderd door deze bibliotheek, omdat ik hier Sieb Posthuma heb leren kennen, met wie ik samen enkele boekjes heb mogen maken.' De prinses vervolgde: 'De bibliotheek moet meebewegen met de behoefte van de gebruikers, zonder haar eigen visie geweld aan te doen. Hans van Velzen is daar op een geweldige manier in geslaagd. Het Nederlandse bibliotheekmanagement, waarvan hij de exponent bij uitstek is, zie ik als geschikt exportproduct, net als het vaderlandse watermanagement. Parels als de OBA verdienen het om overal ter wereld onder de aandacht gebracht te worden.' En in een oproep aan de vertrekkende directeur: 'De bibliotheek als exportproduct, daar kunt u ongetwijfeld wel iets mee.'


Prinses Laurentien Job Cohen
Links: Prinses Laurentien. Rechts: Job Cohen

Zelf de afwas doen

Job Cohen, zeven jaar geleden burgemeester van Amsterdam en thans voorzitter van de Raad van Toezicht van de OBA: 'Deze bibliotheek is nationaal en internationaal inderdaad een voorbeeld. De centrale vestiging en de filialen liggen er allemaal tiptop bij. Hans van Velzen neemt dan ook afscheid op een mooi moment. Wat is het geheim van zijn succes? Hans is een boekenman in hart en nieren en dat is meer dan bibliothecaris zijn. Hans houdt van de boeken, die hij met graagte verslindt. Die liefde draagt hij graag over op anderen. Daarom is deze bibliotheek open van 10.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast weet Hans de politiek goed te bespelen. Door zijn vakkennis, tact en vasthoudendheid krijgt hij zaken gedaan. Ook is hij een zuinig mens. In de voormalige hoofdvestiging aan de Prinsengracht deed hij iedere dag zelf de afwas. Onder zijn bewind heeft de OBA nooit haar begroting overschreden. Hans is tevens een goedgehumeurd mens, behalve op maandag, als Feyenoord heeft gespeeld. Hij kan echter ook lastig zijn, en soms is dat nodig. De bibliotheek Amsterdam en het Nederlandse bibliotheekwerk hebben veel te danken aan deze doorzetter, geboren onderhandelaar en manager die is meegegroeid in de tijd.'

Bibliotheek het boek bewaakt
Ter gelegenheid van het afscheid van Hans van Velzen liet de branche het boek Bibliotheek 7.7 (pdf) verschijnen. Insteek: Waar staat het bibliotheekwerk over zeven jaar? Het boek, waarvan alle VOB-leden een exemplaar ontvangen, bevat bijdragen van onder anderen Bas Savenije, Eppo van Nispen tot Sevenaer, Maarten Asscher, Job Cohen en Prinses Laurentien.

In opdracht van de OBA verscheen 07+07=14, Ondertitel: '7 jaar Centrale Bibliotheek', met onder meer dit gedicht van Mensje van Keulen:

ABC

Alzo Ajax de Arena maakt
Bibliotheek het boek bewaakt
Collecties worden gecreëerd
Directeur mede dirigeert
E-boek echt eerst geschreven wordt
Filiaal bij familie hoort
Grijs pak garant staat voor gekleed
Hart en ziel niet voor niets zo heet
Inkt zich in de intrige mengt
Jaarwisseling juweeltjes brengt
Kapitaal hier de Letter eert
Lezer veel van de Letteren leert
Moeder de Gans machtig vertelt
Nummer één nadrukkelijk geldt
Oosterdok Boven Aan beklijft
Prinsengracht in herinnering blijft
Quo Vadis aan de kade meert
Reve in rust voort rebelleert
Sportief ook buiten sport aanspoort
Taal een theater vol verwoordt
Uitlenen tot verblijven voert
Vaarwel de vriendschap niet beroert
Woorden een verhaal verlangen
X zich drukt op beide wangen
IJ zicht biedt op de laatste zet
Zo is voor Hans dit alfabet
 
Door loco-burgemeester Simone Kukenheim (D66) van Amsterdam kreeg Hans van Velzen de Frans Banning Cocq-penning uitgereikt. Hij werd benoemd tot lid van verdienste van de KNVI en ontving een 'kaart voor het leven' van de OBA. Van Velzen blijft zich in een aantal gremia inzetten voor het Nederlandse bibliotheekwerk. 

Vanwege de grote belangstelling voor de essaybundel heeft de VOB besloten een pdf-versie van de essaybundel online reeds beschikbaar te stellen. Zie hier (pdf)
 
Tekst en foto's: Eimer Wieldraaijer


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie