HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Elke Vlaming zelf bibliothecaris
Elselien Dijkstra
28-10-2014
Hoe betrek je de inwoners van je werkgebied meer bij de bibliotheek? Je kunt vrijwilligers werven en die laten voorlezen of inzetten bij activiteiten. Maar er kan veel meer: de bibliotheek is een plek waar iedereen zijn kennis en passie kan delen. Dat laat de Vlaamse publiciteitscampagne Iedereen bibliothecaris zien. De aftrap gebeurde tijdens de dertigste editie van de Bibliotheekweek, die dit jaar plaatsvond van 11 tot en met 17 oktober. Die week groeide dit jaar uit tot een zes maanden durende campagne waarin iedereen, voor even, zelf bibliothecaris kan zijn.
Elke Vlaming zelf bibliothecaris
Tijdens de Bibliotheekweek en de Verwendag leggen alle Vlaamse bibliotheken hun bezoekers elk jaar een week lang extra in de watten: met een hapje, drankje en een muziekje en tal van activiteiten en lezingen. Het komt nog niet in de buurt van de 78 edities van de Antwerpse Boekenbeurs, maar met dertig jaar kun je de Bibliotheekweek zeker wel een sterke Vlaamse bibliotheektraditie noemen. En aan sterke tradities moet je niet tornen. Of juist wel?

LOCUS, het Vlaams steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid, transformeerde de dertigste bibliotheekweek tot een kick-off van een vernieuwende campagne van zes maanden. Tijdens Iedereen bibliothecaris staan de verhalen en passies van bibliotheekbezoekers centraal. Op de website www.iedereenbibliothecaris.be kan iedereen zich aanmelden om zijn/haar passie te delen in de bibliotheek. Zodra iemand zich opgeeft via de website, neemt de lokale bibliotheek contact op om hem/haar uit te nodigen voor een gesprek.

Ook de marketingaanpak veranderde. Iedereen bibliothecaris is meer een online dan een affiche-campagne, al kan elke bieb dat voor zichzelf beslissen: het promotiemateriaal is digitaal voorhanden. Bibliotheken kunnen het personaliseren, zelf drukken en uitdelen. De voorgedrukte papieren folders, gadgets en affiches werden niet meer standaard afgeleverd. Bij de kick-off werden bekende Vlamingen uitgenodigd om hun passie te delen en er werd een video gemaakt die je nog steeds kunt delen via Facebook.

Sharing
Veel bibliotheken hebben de Bibliotheekweek als vanouds gevierd, inclusief de Verwendag. Op de website van Iedereen Bibliothecaris worden verschillende activiteiten genoemd die georganiseerd werden in het kader van de traditionele Bibliotheekweek. Tot nu toe hebben dertien van de 325 bibliotheken afgehaakt. Herlinde De Vos, stafmedewerker van LOCUS, vindt dat geen slecht resultaat, ze verwacht niet dat er meer afhakers komen.

Voorafgaand aan de Bibliotheekweek was er wel wat kritiek op het langer laten duren van de week. Het was lang onduidelijk wat er met de Bibliotheekweek zou gebeuren. Sommigen waren bang dat het idee ‘iedereen bibliothecaris’ tot ‘onderwaardering’ van de bibliothecaris zou leiden, of dat het beleidsmakers die liever vrijwilligers dan professionals willen inzetten in de kaart zou spelen.
‘Dat is zeker niet de interpretatie die je aan de campagne mag geven’, stelt De Vos. ‘Sharing zit in de lift’, vertelt ze, ‘en de bibliotheek heeft dit eigenlijk altijd al gedaan met boeken. De bieb is dé plaats bij uitstek om kennis uit te wisselen. Kennis delen zit in de genen van de bibliotheek. We inspireren mensen met kennis waar ze op het eerste zicht niet aan dachten.’

Cocreatie
Dat bibliotheken ook eigen activiteiten aanmelden, is volgens De Vos niet erg. ‘Iedereen bibliothecaris is een kapstok waar je ook bestaande activiteiten aan kunt ophangen. In mei hebben we de eerste informatiebijeenkomsten georganiseerd om samen met de bibliotheken te brainstormen rond de mogelijkheden die de campagne biedt. En bibliotheken kunnen nog steeds activiteiten aanmelden. Al gaat het er vooral om dat bibliotheken samen met de inwoners van alles organiseren.’
De campagne is vernieuwend, maar borduurt wel voort op de vorige jaren. Thuis in de bib, het thema van de vorige Bibliotheekweek, is inmiddels uitgegroeid tot baseline (slogan) van de Vlaamse bibliotheken. Daarmee werd benadrukt dat de bibliotheek meer is dan alleen een boekenhuis, namelijk ook een aangename, gezellige ontmoetingsplek. Volgens De Vos was het tijd voor een volgende stap: laten zien dat je in de bibliotheek ook kennis en passie met elkaar kunt delen. Volgens haar had de week ‘meer potentieel om aan te sluiten bij de trend van cocreatie. We willen de bibliotheek teruggeven aan de mensen.’

Vind-ik-leuks
In Stekene is men in ieder geval volledig geïnspireerd geraakt om eens wat anders te doen met de Bibliotheekweek. Als aftrap werden lokale bekende Vlamingen uitgenodigd, zoals cabaretière Els de Schepper en componist van filmmuziek Fonny de Wulf. Beiden gebruikten de collectie om hun verhaal te vertellen. De Wulf improviseerde ter plekke geschikte achtergrondmuziek bij romans die bezoekers uit de schappen haalden en de tien favoriete boeken van De Schepper vormden de rode draad voor een persoonlijk interview.

Na de BV’ers waren de ‘gewone mensen’ aan de beurt met zogenoemde ‘bibdates’. Zes bibliotheekleden deelden hun passie voor onder andere strips, boeken en muziek. Volgens bibliothecaris Maarten D’hamers was dit een groot succes. ‘Vorig jaar hebben we ook een avond georganiseerd waar leden zelf iets vertelden, maar toen moesten mensen zich vooraf aanmelden. Nu was het veel drukker. We hebben de “interim-bibliothecarissen” tafeltjes gegeven tussen de collectie. Veel bezoekers hebben een praatje met ze gemaakt en gingen met tips en boeken naar huis. Andersom vonden de vrijwilligers ook dat ze er veel aan hadden. Er werd echt kennis en passie gedeeld.’
D’hamers hoopt dat tijdens de campagne meer mensen zich zullen aanmelden. ‘Als er genoeg animo voor is, willen we dit best bijvoorbeeld iedere woensdagmiddag organiseren. We zetten nu een mailing op om te werven, via alle gegevens van de bezoekers tijdens de Bibliotheekweek. De campagne heeft ons sowieso meer op het spoor van sociale media gezet. Ons aantal “vind-ik-leuks” is enorm gegroeid.’ Bibliotheek Stekene wil het wel laagdrempelig houden. ‘Niet iedereen hoeft een lezing of voordracht te houden. Een tafel met favoriete boeken samenstellen kan ook.’

Omdat de campagne nog maar net is gestart, is het nog te vroeg om vast te stellen of hij overal aanslaat. Op www.iedereenbibliothecaris.be zijn wel al verslagen te vinden van uiteenlopende passies: van muziek en strips tot borrelhapjes maken.

Zanger Stijn Meuris, die tijdens de Bibliotheekweek een week lang benoemd was tot bibliothecaris van de Stedelijke Bibliotheek van Hasselt, greep zijn benoeming aan om een oproep te doen te stoppen met het sluiten van de kleinere bibliotheken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening