HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Erik Boekesteijn: Een verhalenverteller met hart voor het vak
29-09-2015
Erik Boekesteijn is een laatbloeier. Hij werkte jarenlang met veel plezier en bevlogenheid als (muziek)bibliothecaris, tot Eppo van Nispen, toenmalig directeur van DOK Delft, andere dingen in hem zag. Er was maar een klein duwtje nodig. Erik is met zijn enthousiasme en creatieve geest een bibliotheekambassadeur en -vernieuwer bij uitstek. Hij greep de mogelijkheid die hem door Van Nispen geboden werd en ging van gemiddelde werkweken naar heel andere werktijden - 60 uur zijn geen uitzondering - en vliegt inmiddels geregeld de wereld over. Eerder dan in Nederland ontdekte vakgenoten ver over de grens, met name in de Verenigde Staten en in Australië, zijn kwaliteiten en hij is dan ook een veelgevraagd spreker op bibliotheekcongressen over de hele wereld. 
Erik Boekesteijn: Een verhalenverteller met hart voor het vak
Samen met Jaap van de Geer richtte hij Shanachie Media op, dat verschillende opvallende mediaproducties maakt(e), waaronder het succesvolle programma This Week In Libraries, waarin via interviews aandacht besteed wordt aan nationale en internationale ontwikkelingen in de bibliotheeksector. Met  Van de Geer en Koen Rotteveel richtte hij vervolgens ook DOKLAB op. Niet zonder reden kozen zij ervoor zich bij de presentatie te hullen in witte laboratoriumjassen: het beter maken van bibliotheken, daar gaat het ze om. DOKLAB houdt zich wereldwijd bezig met het geven van adviezen, onder andere bij de bouw van nieuwe bibliotheken, en het realiseren van bijzondere projecten in de bibliotheekwereld. Voor Stichting Lezen & Schrijven werkte Boekesteijn recent in Europees verband aan de totstandkoming van het project Public Libraries 2020, in het kader waarvan men via lokale initiatieven tot in de uithoeken van Europa de betekenis van de openbare bibliotheek voor burgers laat zien.

Voor alles is Erik een geweldige communicator en verhalenverteller die wereldwijd moeiteloos contacten legt met mensen van allerlei pluimage. Hij weet ze bovendien met elkaar te verbinden als dat iets moois kan opleveren. Wie hem eenmaal heeft ontmoet vergeet hem nooit meer. Erik is een mooi voorbeeld voor nieuwkomers in de branche, die door de manier waarop hij zijn werk doet kunnen ervaren dat het bibliotheekvak wel degelijk heel swingend kan zijn. Wie kan er zeggen dat hij een aanbevelingsbrief van Francine Houben op zijn cv heeft?! ‘His unique worldwide network of library experts and his knowledge of today’s trends and needs are essential in helping to build a library that meets the demands of library users and staff today and in the future,’ aldus Houben over Erik Boekesteijn.

Een laatbloeier die de passie van een angry young man heeft behouden en veel aanzien geniet buiten onze grenzen, daar mogen we als branche trots op zijn. Daarom verdient Erik Boekesteijn zijn nominatie voor de verkiezing beste Bibliothecaris van Nederland 2015.

Tekst: Wendy de Graaf
Foto: Jørgen Koopmanschap

Erik Boekesteijn stelt zichzelf voor in dit filmpje.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening