HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Jeroen de Boer: visionair met hart voor de zaak
29-09-2015
Als beleidsambtenaar cultuur zat Jeroen de Boer regelmatig aan de andere kant van de tafel met bibliothecarissen, waarbij vaak door zijn hoofd ging: Waarom maken jullie toch niet meer van dat geweldige vak?! Daarin werd hij nog eens gesterkt door een lezing over mediawijsheid door Lawrence Lessig, die hij nog regelmatig terugleest. Toen hij in 2009 een vacature bij Bibliotheken Midden-Fryslân onder ogen kreeg, besloot hij te proberen of hij zijn enthousiasme voor het bibliotheekvak en het instituut bibliotheek, dat hij als onmisbaar beschouwt in een democratische samenleving, in de praktijk zou kunnen brengen. 
Jeroen de Boer: visionair met hart voor de zaak
Hij werkte op landelijk niveau aan de vernieuwing van het muziekbibliotheekwerk en de laatste jaren onder andere aan de totstandkoming van het project FryskLab. Daarbij kwamen zijn kwaliteiten als verbinder van groepen tot bloei. Hij pleit voor het initiëren en onderhouden van zinvolle samenwerkingsrelaties. Ook landelijk en internationaal laat De Boer regelmatig van zich horen, tijdens symposia, in discussies met vakgenoten en via blogs en de sociale media. Zijn engagement blijkt ook uit zijn bewondering voor internationale vakgenoten, zoals Cory Doctorow en Brewster Kahle, die bibliotheekwerk verbinden met fundamentele rechten als internet- en informatievrijheid. OpenBibliotheken.nl, dat hij opzette samen met Edwin Mijnsbergen, kwam voort uit hetzelfde engagement. Deze activistische kant van het werk zou wat hem betreft veel meer uitgedragen moeten worden, een kant die hij in Nederland nog te veel mist in de visie op wat een bibliotheek is of zou moeten zijn. Hij ziet collega-bibliothecarissen en landelijke organisaties graag meer op de barricaden, of in elk geval in de pers en de media. Zijn nominatie als Beste Bibliothecaris van Nederland wil hij dan ook gebruiken om meer aandacht voor eigentijds bibliotheekwerk los te maken en om waar nodig discussies aan te zwengelen over de maatschappelijke rol van de bibliotheek.

De Boer werkt in Leeuwarden aan het realiseren van een lokaal FabLab, waar hij partijen met elkaar verbindt en meedenkt over zinvolle content. Daarbij komt zijn vermogen om anderen te enthousiasmeren en bij ontwikkelingen te betrekken hem goed van pas. De toekomst van openbare bibliotheken ziet hij in de mogelijkheid mensen, individueel of in groepsverband, te betrekken bij de inhoud. Hij maakt deel uit van Europeana’s Task Force Public Libraries en kan daar zijn visionaire ideeën kwijt. Ook publiceerde hij in september het boek Makerspaces in Libraries, dat hij samen met een Amerikaanse collega schreef. Zij hart ligt bij functies die cultuur, nieuwe technologie en ondernemendheid met elkaar verbinden en waar kan dat beter dan bij openbare bibliotheken? Hij is nog lang niet uitgekeken in de branche. 

We kunnen met een gerust hart constateren dat zijn vorige culturele betrekkingen een uitstapje waren: Jeroen is inmiddels een bibliothecaris in hart en nieren, die niet weg te slaan is uit het vak en de nominatie voor de verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2015 verdient voor zijn enthousiasme, betrokkenheid en de wijze waarop hij bijdraagt aan het gebruik van nieuwe technologie en netwerken in een oud vak.

Tekst: Wendy de Graaf
Foto:  Jørgen Koopmanschap

Jeroen de Boer heeft een blog, getiteld Rafelranden.

Jeroen de Boer stelt zichzelf voor in dit filmpje.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening