HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Beste bibliotheek van Nederland staat in Gouda
29-11-2015
De Chocoladefabriek Gouda is door publiek en vakjury gezamenlijk gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland en mag een jaar lang deze eretitel dragen. Gouda is gekozen uit zes genomineerde openbare bibliotheken en kreeg tijdens een feestelijk evenement in Rozet te Arnhem de NBD Biblion Award uitgereikt door Aad van Tongeren van het ministerie van OCW. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats.
Beste bibliotheek van Nederland staat in Gouda
De top 3
De Beste Bibliotheek van Nederland staat in Gouda, omdat deze instelling - aldus enthousiaste stemmers op de site van Bibliotheekblad - 'dé toekomst van de bibliotheek is'. Een oordeel dat wordt gedeeld door de onafhankelijke vakjury die De Chocoladefabriek een lichtend voorbeeld van een vernieuwende bibliotheek noemt. Op de tweede plaats in de verkiezing eindigt Bibliocenter Weert, dat kampt met stevige bezuinigingen maar niettemin gedurfd en succesvol aan het innoveren is. Het brons is voor Eemhuis Amersfoort, 'een architectonisch hoogstandje met internationale allure'. De drie andere kandidaten, CODA Apeldoorn, Oude Pekela en Alkmaar Overdie, vallen net buiten de prijzen, maar kunnen zich troosten met de vele lovende woorden van bezoekers en vakjury. Samenvattend zegt de jury over de zes genomineerde bibliotheken 'dat zij laten zien hoe het bibliotheekwerk als geheel in beweging is van een klassieke uitleenbibliotheek naar een verblijfsruimte waar veel te beleven valt en waar de activiteiten als het ware onderdeel van de collectie vormen'.

Nan van Schendel
           Nan van Schendel, directeur Chocoladefabriek, met de trofee

Stemming publiek

In totaal hebben 19.872 mensen hun stem uitgebracht op de site van Bibliotheekblad. Dit indrukwekkende aantal bewijst dat de openbare bibliotheek een groot draagvlak kent in de samenleving. Als één ding duidelijk wordt uit de duizenden reacties, is het hoeveel mensen verknocht zijn aan de bibliotheek in hun stad, wijk of dorp. 'Geweldige locatie, een heerlijke plek, prachtig concept, hulpvaardig personeel, geweldige collectie', het is slechts een greep uit de talloze hartverwarmende steunbetuigingen.

Jurybeoordeling
Bij de beoordeling van de bibliotheken heeft de vakjury, bestaande uit Hans van Velzen (oud-directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam), Jan Krol (oud-directeur Openbare Bibliotheek Almelo), Jan van Bergen en Henegouwen (Beste Bibliothecaris van Nederland 2013), Wendy de Graaff (publicist) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad) vooral gekeken in hoeverre iedere bibliotheek in de eigen plaats een zo goed mogelijke voorziening biedt en in welke mate zij tegemoetkomt aan de vijf functies die de bibliotheekwet (WSOB) onderscheidt.

Om tot de bepaling van de einduitslag te komen, legden de publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal.

Beste Bibliothecaris van Nederland
Lezers van Bibliotheekblad, Bibliotheekblad.nl en de vakjury bepaalden tezamen eveneens wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Winnaar van deze persoonlijkheidsprijs voor vakgenoten die gedurende een reeks van jaren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak leveren, is Erik Boekesteijn van het Delftse DOKLAB. Hij bleef daarmee zijn collega's Jeroen de Boer (Bibliotheekservice Fryslân) en Margot Bosch (KB) voor. In totaal werden er 1315 stemmen op de site van Bibliotheekblad uitgebracht. Een kleine bloemlezing: 'The one and only mover and shaker in library land!' (Erik); 'C'mon! Frysklab is het beste wat de bieb is overkomen sinds het uitvinden van de boekdrukpers!' (Jeroen) en 'Ze is zo ongelooflijk gedreven, doortastend, energiek, perfectionistisch en vreselijk enthousiast en dat enthousiasme weet ze heel erg op haar team over te dragen. Je gaat vanzelf mee in haar flow.' (Margot). Ook de jury is enthousiast over het niveau van de kandidaten: 'Erik Boekesteijn is de Beste Bibliothecaris van 2015. Maar wat zijn de andere twee goed en leuk!' Doorslag voor de jury gaven de unieke kwaliteiten van Erik Boekesteijn: 'een vakgenoot die – typisch Nederlands – in het buitenland bekender is dan hier, zichzelf steeds blijft vernieuwen en met onder andere This Week in Libraries iets bijzonders heeft neergezet.'

Speciale uitgave
Op 11 december verschijnt er een speciale editie van Bibliotheekblad met uitvoerige profielen van de zes bibliotheken, een gedetailleerd juryverslag en een impressie van de verkiezingsbijeenkomst in de bibliotheek van Arnhem (winnaar van de vorige verkiezing). Bibliotheekblad dankt de vakjury, sponsor NBD Biblion, de CPNB en Rozet voor hun bijdrage aan de totstandkoming van dit evenement.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening