HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Shortlist Beste Bibliotheek van Nederland bekend
01-07-2016
De shortlist van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2016/2017 is bekend. Uit de binnengekomen nominaties koos de jury van het vakblad Bibliotheekblad deze zes kandidaten: de Bibliotheek Alphen aan den Rijn (Rijn en Venen), de Bibliotheek Den Helder, de Bibliotheek Oosterhout (Theek 5), de Bibliotheek Schiedam (Korenbeurs), de Bibliotheek Wijchen en de Bibliotheek Winschoten
In de komende maanden zullen deze bibliotheken, op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar, bezocht worden door een aantal 'mystery guests' die de instellingen beoordelen aan de hand van de vijf kernfuncties die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Daarnaast zal het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied dit keer extra aandacht krijgen.

De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de vakjury en het publiek tezamen. Deze opzet is bij de vorige verkiezing voor het eerst toegepast en krijgt vanwege het enorme succes - maar liefst 20.000 bibliotheekbezoekers brachten een beargumenteerde stem uit op de bibliotheek van hun keuze - bij deze verkiezing navolging. Om het publiek, dat gedurende een maand zijn stem kan uitbrengen op de website van Bibliotheekblad, breed te informeren over de onderscheidende eigenschappen van de zes bibliotheken, zullen er in die periode, die voorafgaat aan de bekendmaking van de winnaar, videoprofielen en reportages van alle kandidaten op www.bibliotheekblad.nl te vinden zijn. Welke bibliotheek uiteindelijk de beste zal blijken, wordt eind dit jaar of begin volgend jaar bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement. Met de verkiezing wil Bibliotheekblad vooral onderstrepen dat ons land beschikt over hoogwaardige openbare bibliotheken die een onmisbare plek in de huidige Nederlandse samenleving innemen.

Behalve de Beste Bibliotheek van Nederland kiezen vakjury en publiek dit keer ook weer de Beste Bibliothecaris van Nederland. Een bibliotheek is immers zo goed als de mensen die er werken. De drie kandidaten die bij deze editie van de verkiezing de eindronde hebben bereikt, zijn: Astrid van Dam (consulent Educatie van de Bibliotheek Hengelo en lid van het Landelijk Team van de Bibliotheek op school), Juan Khalaf, (projectleider Nieuw in Nederland van Theek 5) en Leo Willemse (bibliothecaris van de Openbare Bibliotheek Amsterdam). Ook over hen zullen video-impressies en geschreven portretten op de website van Bibliotheekblad gepubliceerd worden om de stemmers te informeren.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad. De vorige winnaars waren DOK Delft, De Nieuwe Bibliotheek (Almere), de Bibliotheek Wassenaar, de Bibliotheek Hengelo, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (centrale), de Bibliotheek Arnhem (Rozet), De Tweede Verdieping (Nieuwegein) en de Bibliotheek Laren. Regerend titelhouder is de Chocoladefabriek (Gouda). Bibliothecarissen die de titel wonnen, zijn: Mark Deckers (Rijnbrink Groep), Theo Peeters (Theek 5) en Jan van Bergen en Henegouwen (Bibliotheek Schiedam). De laatste winnaar is Erik Boekesteijn (Doklab).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

louis van mal
12-2-2017 09:40
 De beste bieb voor de hele omgeving van West-Brabant en vooral voor mij is Theek5 in Oosterhout.
Waarom:
Toegankelijk voor iedereen (rollade, rolstoel aanwezig).
Boeken in alle soorten en over alle zaken.
Kranten,tijdschriften. Aan de leestafels en lleesteken gratis te bekijken en te lezen.
Workshops, webstek (voor je problemen met o a de
computer.
Restaurant aanwezig!
En vooral.vriendelijk
Marco van Vliet
15-2-2017 07:23
 Waarom is mijn reactie over bibliotheek Schiedam weggehaald, censuur!?!
mar selderijk
23-2-2017 19:50
 Jullie zijn voor mij die hele grote oer gezellige huiskamer. Mensen die altijd bereid zijn eea op te zoeken , je vragen beamntwoorden...Kortom , het is thuiskomen.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening