Het had maar een haartje gescheeld of Astrid van Dam had een hele andere carrière gehad: als violiste. Die zou ze ongetwijfeld met net zoveel bevlogenheid aangepakt hebben als waarmee ze nu haar werk binnen het bibliotheekvak uitoefent.
Want dat is misschien wel haar belangrijkste kenmerk: haar inzet is honderd procent. Dat blijkt ook uit de nominatie om tot Beste Bibliothecaris gekozen te worden, waarvoor haar collega’s het volgende formuleerden: ‘Wij, het landelijk team de Bibliotheek op school dragen vol overtuiging Astrid van Dam voor als bibliothecaris 2016. Astrid is naast haar werk als Consulent Onderwijs Bibliotheek Hengelo lid van dit landelijk team. Met een ongelofelijke drijfveer zorgt zij vanuit het landelijk team ervoor dat openbare bibliotheken (projectleiders, onderwijsspecialisten en leesconsulenten) met veel succes de samenwerking met het basisonderwijs kunnen uitvoeren’. Dan volgt een waslijst aan activiteiten die zij ontplooit met tot slot de zinsnede ‘Astrid is de motor in ons team maar ook voor alle partners, zorgt dat woorden ook omgezet worden in daden’.
Ook buiten de eigen kring wordt Astrid gewaardeerd en gezien als een heel prettige samenwerkingspartner. Desiree van der Zander van Stichting Lezen, met wie Astrid samenwerkt in de Leescoalitie, reageerde bijvoorbeeld enthousiast op haar nominatie. Haar kennis en overtuigingskracht zet zij in vanuit het onderliggende besef dat iedereen die zich bezighoudt met leesbevordering het verschil kan maken. Kinderen de liefde voor lezen bijbrengen, de weg wijzen naar informatie, draagt bij aan een beter en gelukkiger leven. Haar betrokkenheid als bestuurslid bij de stichting Wereldvredesvlam Twente komt vanuit dat zelfde principe: als ieder individu zich naar vermogen inzet kunnen ook op het oog kleine acties grote gevolgen hebben!
Astrid van Dam presenteert zichzelf in
deze video.
Juan Khalaf, een gedreven bibliothecaris
Wie Juan Khalaf ontmoet vergeet dat niet gauw. Niet alleen straalt hij een aanstekelijke vrolijkheid uit, hij drukt zich een stuk bloemrijker en poëtischer uit dan de gemiddelde Nederlander.
Gemiddeld is hij dan ook niet. Door zijn opleiding en zijn werkervaring onderscheidt hij zich weliswaar niet direct van veel collega-bibliothecarissen. Maar de drive waarmee hij zijn vak uitoefent valt op en zijn liefde voor het instituut openbare bibliotheek spat er van af. Misschien moet je het gebrek aan vrij verkeer van informatie aan den lijve ervaren hebben om ons stelsel van openbare bibliotheken niet meer als een vanzelfsprekend recht te zien. Misschien moet je zelf ervaren hebben hoe belangrijk de beheersing van een taal is om je thuis te kunnen voelen in de wereld om je heen. Juan is er in alle facetten van zijn werk voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en voor wie de bibliotheek een springplank kan vormen naar een beter leven.Juan Khalaf, een gedreven bibliothecaris
In een interview met Martin de Jong zegt hij: ‘Als je iemand blij kunt maken, of die Afrikaans is of Nederlander of een landgenoot, daar word ik heel gelukkig van’. Bij het project Nieuw in Nederland laat Juan inwoners van Oosterhout en omgeving in de bibliotheek kennismaken met de Nederlandse cultuur. ‘Voor mij is het een thuiswedstrijd, zei ik tegen de directie. Bijna 90% van de deelnemers aan Nieuw in Nederland komt uit Syrië. We hadden vorige week de eerste bijeenkomst, die was een succes. Er waren rond de twintig mensen. Er zijn twee mannen geweest die zeiden: kunnen onze vrouwen ook komen? Dat was precies ons doel: niet alleen de mannen bereiken, maar ook hun vrouwen. Er waren op de eerste bijeenkomst acht, negen vrouwen aanwezig.’ Theo Peeters, directeur van Theek5, zegt: ‘Voor de mensen in Oosterhout en omgeving is Juan het symbool van de bibliotheek: gastvrij, vriendelijk en hulpvaardig. Een hij is initiatiefrijk.’
Juan is nog lang niet uitgegroeid in het vak. Hij is begonnen met een studie bedrijfskunde en vast van plan om de kennis die hij daar op doet in te zetten voor de toekomst van openbare bibliotheken. De nominatie om tot Beste Bibliothecaris gekozen te worden, zorgde voor vrolijke verbazing. Het glas is immers voor minstens driekwart vol voor Juan en daar zal hij zelf alles aan doen!
Juan Khalaf presenteert zichzelf in
deze video
Leo Willemse, werken vanuit de inhoud
De faam van Leo Willemse heeft zich in de loop van de jaren verspreid en dat is eigenlijk best bijzonder als je ziet hoe honkvast hij is. Zijn hele loopbaan speelt zich vanaf 1973 af binnen de OBA: van filiaalhoofd, tot regiohoofd tot de functie(s) die hij nu heeft, waarvoor eigenlijk geen naam bestaat. Een collega zegt daar over: ‘Leo hoort zo ongeveer bij het meubilair, daarom vergeet je wel eens hoe bijzonder hij eigenlijk is. Dat is het leuke van zo’n nominatie, dan realiseer je je weer hoe inspirerend en gedreven hij is en wat het effect van zijn aanstekelijk enthousiasme is.’
Door het voortdurend uitdragen van zijn betrokkenheid bij de inhoud van het bibliotheekvak via sociale media en zijn kennis van en liefde voor de collectie van de openbare bibliotheek, zijn steeds meer collega’s Leo gaan waarderen. Dat heeft hem zijn nominatie als Beste Bibliothecaris bezorgd. Leo is een ‘ouderwetse’ enorm belezen bibliothecaris met een brede belangstelling, naast literatuur, zijn eerste liefde, sterk gestimuleerd door Kees Fens, docent op de bibliotheekacademie. Die kennis en voortdurende gretigheid naar nieuwe titels en nieuwe ontwikkelingen maakt hem zeer geschikt als radiomaker bij radio FM, op vrijdag in een boekenprogramma, op woensdag in een ontbijtprogramma. Voor de internetpoot van AmsterdamFM maakt hij het programma De Boekenman van A tot Z. Binnen de OBA is hij actief als organisator van het communicatieplein en schrijft hij een blog voor de OBA site. Het communicatieplein is een vorm van bijscholing waar maandelijks een spreker komt vertellen over een relevant onderwerp. Leo bepaalt de onderwerpen en zoekt de sprekers er bij en doet dat door de ontwikkelingen binnen en buiten het vak goed in de gaten te houden. Juist zijn soms verrassende en onorthodoxe keuzes maken deze bijeenkomsten al jaren tot een groot succes.
Zijn blog over boeken laat de lezers vaak kennismaken met minder bekende auteurs en onderwerpen. Zijn laconieke schrijfstijl maakt de blog erg leuk om te lezen en spreekt grote groepen aan: ‘Eerlijkheidshalve vermeld ik dat ik vooral aan haar boek Levensgevaarlijke mannen begon vanwege haar totaal niet-klinkende achternaam. Wie heette er nou Greup-Roldanus!’ Leo Willemse heeft eigenlijk, in de loop der jaren, zijn eigen ideale baan gecreëerd. Dat vraagt zelfkennis, ondernemingslust en de durf. Hij is een ambassadeur voor het vak van bibliothecaris en hij levert kwaliteit, in alles wat hij doet.
Vanaf 3 oktober tot en met 30 oktober wordt u de mogelijkheid geboden te stemmen op uw favoriet.