HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Juan Khalaf Beste Bibliothecaris van Nederland
30-11-2016
Juan Khalaf, werkzaam voor Theek 5 in het Brabantse Oosterhout en omgeving, is door publiek en vakjury gezamenlijk gekozen tot Beste Bibliothecaris van Nederland 2016/2017. Khalaf won in de finale van de strijd om de NBD Biblion Award van zijn collega-bibliothecarissen Astrid van Dam (zilver) en Leo Willemse (brons). 
Juan Khalaf Beste Bibliothecaris van Nederland
De drie kandidaten die dit jaar doordrongen tot de eindstrijd van de NBD Biblion Award blijken qua achtergrond, werkervaring en werkwijze weliswaar behoorlijk uiteenlopend, maar qua ‘gewicht’ doen ze niet of nauwelijks voor elkaar onder. Juan Khalaf (Theek 5) is een kandidaat met een grote toekomst en een enorm positieve uitstraling. Een rolmodel, en zeker niet alleen voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Astrid van Dam (Openbare Bibliotheek Hengelo) wekt bewondering met haar bevlogenheid en de vasthoudende en praktische manier waarop ze daar vorm aan geeft. Haar uitgangspunt bij al haar werk, dat de jeugd de toekomst heeft, weerspiegelt zich in haar voortrekkersrol bij de Bibliotheek op school. Leo Willemse (Openbare Bibliotheek Amsterdam) zet zijn creativiteit in om het vak van bibliothecaris een verrassende en eigentijdse invulling te geven. Hij onderscheidt zich onder meer door het organiseren van innovatieve bijeenkomsten voor collega's en door zijn bijdragen aan literaire radioprogramma's.

Aantal stemmen
Lezers van Bibliotheekblad, Bibliotheekblad.nl en de vakjury bepalen tezamen wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Om de einduitslag te bepalen, leggen de publieksstemmen en het oordeel van de vakjury evenveel gewicht in de schaal. In totaal werden er in de maand oktober op de website van Bibliotheekblad 2041 stemmen uitgebracht.

Jurybeoordeling
Bij de beoordeling van de drie bibliothecarissen heeft de vakjury, bestaande uit Hans van Velzen (oud-directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam), Nan van Schendel (directeur Openbare Bibliotheek 's Hertogenbosch), Erik Boekesteijn (Beste Bibliothecaris van Nederland 2015), Wendy de Graaff (publicist) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad) vooral gekeken naar de bijdragen van de kandidaten aan het vak en aan hun werkgebied. Citaat uit het juryrapport waarin de keuze voor de uiteindelijke winnaar, Juan Khalaf, wordt gemotiveerd: 'Door zich vanaf de basis van het vak in recordtijd op te werken tot de plaats waar hij nu zit, wekt Juan bewondering. Hij heeft een enorm brede kennis en belangstelling en laat in alles wat hij doet zijn liefde voor mensen zien. Hij zet de deur van de openbare bibliotheek wijd open en doet dat niet alleen in Oosterhout of op de andere plekken waar hij actief is. Juan Khalaf is een geweldige ambassadeur voor het bibliotheekwerk. En hij is het lopende bewijs dat het instituut "openbare bibliotheek" ook in de huidige tijd nog een onmisbare rol in onze samenleving vervult.'
Over Astrid van Dam wordt gezegd: 'Een uitstekende ambassadeur voor het bibliotheekvak en iemand die nog lang niet uitgegroeid lijkt te zijn. De jury verwacht de komende jaren nog veel van haar te horen'. De jury karakteriseert Leo Willemse als volgt: 'Zijn brede kennis – hij is een wandelende catalogus – en belangstelling, in combinatie met zijn bescheidenheid en relativerende persoonlijkheid, maken hem tot een sympathieke kandidaat die het verdient om zijn lange carrière bekroond te zien met deze bronzen plak'.

Einduitslag (in percentage stemmen):
1. Juan Khalaf (46%)
2. Astrid van Dam (30%)
3. Leo Willemse (24%)
Totaal uitgebrachte stemmen: 2041

Speciale uitgave
Op 22 december verschijnt er een speciale editie van Bibliotheekblad met een gedetailleerd juryverslag en een impressie van de argumenten van stemmers op de drie kandidaten Juan Khalaf, Astrid van Dam en Leo Willemse. Bibliotheekblad dankt de vakjury, sponsor NBD Biblion, en de Chocoladefabriek in Gouda voor hun onmisbare bijdrage aan deze verkiezing. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

mar selderijk
23-2-2017 19:47
 Dag Juan Khalaf,Van harte gefeliciteerd. We zijn bijzonder trots op je en...wat verdien je het. Altijd vriendelijk, altijd behulpzaam ook al vraag ik wel eens naar de 'bekende weg' hahaha... Heerlijk dat ik met jou over literatuur uit het Midden Oosten kan praten. Maar ook dat je mij voor de derde keer weer even helpt met met de boeken afstempelen...(digitaal)...Dank voor dit alles en...een fijne tijd nog bij de Bieb!

 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening