HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Genomineerden verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2018 bekend
22-06-2018
Ook dit jaar organiseert Bibliotheekblad weer de verkiezing van de Beste Bibliothecaris van Nederland. Uit de voordrachten heeft de jury drie bibliothecarissen geselecteerd die zullen gaan strijden om de titel. De drie genomineerden zijn: Meike Boertjes, werkzaam bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB), Marjolein Hordijk van Bibliotheek Gelderland Zuid, en Jolanda Robben, werkzaam bij Biblionet Groningen en Bibliotheek Veendam. Na een stemperiode in oktober zal in november bekendgemaakt worden wie dit jaar de titel Beste Bibliothecaris toevalt.  
Genomineerden verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2018 bekend
De oproep van Bibliotheekblad in mei om collega’s voor te dragen die de titel Beste Bibliothecaris verdienen en die geschikt zijn om in 2019 een jaar lang als ambassadeur van het bibliotheekvak te fungeren, leidde tot verschillende - vaak uitvoerig beargumenteerde - voordrachten. Uit deze longlist heeft de jury drie genomineerden geselecteerd die in oktober gaan strijden om de titel, die vorig jaar ging naar Juan Khalaf van Theek 5.

De shortlist bestaat uit (in alfabetische volgorde):

Meike Boertjes is specialist volwassenen bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB), vooral werkzaam in de bibliotheekvestiging in Veghel. Ze is onder andere coördinator van het Taalhuis, is verantwoordelijk voor de Dementheek, zet zich in voor het programma Werk en inspiratie voor werkzoekenden, is projectleider van het project KennisMakers van de NOBB, en is daarnaast onder andere betrokken bij TedX Veghel, Festival Het VerhAal en Festival Fabriek Magnifique. Verder is ze nog actief binnen het Jonge Bibliothecarissen Netwerk.

Marjolein Hordijk is projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs en Huis van de Letters bij Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ). Ze organiseert en organiseerde als programmamaker voor de bibliotheek (vaak in samenwerking met andere partijen) verschillende culturele en literaire evenementen (met name gericht op jongeren), zoals Stoere mannen, Sterke verhalen, The Night at the Library, Stoere kinderen, sterke verhalen en Buiten Zinnen. Als projectmedewerker Educatie ligt haar focus bij het voortgezet onderwijs en ze stond aan de wieg van B/Slash, een leesbevorderingsproject voor VMBO 3-leerlingen dat landelijk navolging krijgt. 
 
Jolanda Robben is werkzaam bij Biblionet Groningen als adviseur Taal als Basis en bij Bibliotheek Veendam als domeinspecialist Leven Lang Leren. Ze zet zich in op het gebied van leesbevordering en 21-eeuwse vaardigheden, ontwikkelt en coördineert programma's voor peuterspeelzalen, kinderopvang, basisonderwijs en voortgezet onderwijs en is betrokken bij de programmalijn Taal als basis. Ze stond aan de basis van het leesbevorderingsproject Scoor een boek!, dat in 2012 in Veendam begon en inmiddels in het hele land navolging krijgt. Ze is lid van het landelijke projectteam Scoor een Boek!, dat verantwoordelijk is voor het uitrollen van het project over Nederland.

De stemperiode voor de verkiezing van beste bibliothecaris gaat van start op 1 oktober en loopt tot en met 31 oktober. Via Bibliotheekblad.nl kan er in deze periode gestemd worden op een van de drie genomineerden. Wie er uiteindelijk wint, bepalen de stemmende lezers van Bibliotheekblad en de vakjury tezamen.

Bij aanvang van de stemperiode zullen de drie kandidaten op Bibliotheekblad.nl voorgesteld worden via geschreven portretten en door henzelf gemaakte filmpjes. In Bibliotheekblad nr. 7 (verschijning 7 september) verschijnt een uitgebreid interview met de drie genomineerden.

De winnaar wordt bekendgemaakt in de maand november. Meer informatie hierover volgt in een van de komende edities van Bibliotheekblad en op Bibliotheekblad.nl.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening