HomeNieuwsNieuws uitgelichtBericht
voetnoot
Forum Groningen gooit de boel open
Eimer Wieldraaijer
01-12-2019
‘Kippenvel.’ ‘Koude rillingen.’ Niet het gure weer, maar het spectaculaire interieur ontlokte de eerste bezoekers deze en soortgelijke emotionele kreten, toen na jarenlange vertragingen de deuren van Forum Groningen op vrijdagmiddag 29 november eindelijk open gingen voor het publiek. Reden voor algemeen directeur Dirk Nijdam om met gevoel voor understatement vast te stellen: ‘Het duurt even, maar dan heb je ook wat.’ 
Forum Groningen gooit de boel open
Aan die constatering van Nijdam is geen woord gelogen, want niet alleen vanwege de spraakmakende architectuur en inrichting, ook vanwege de verregaande integratie van alle aanwezige functies en diensten in het gebouw, behoort Forum Groningen op slag tot de interessantste vernieuwingen op cultureel gebied van dit decennium. Reden voor Dagblad van het Noorden om enthousiast vast te stellen: ‘Je kunt hier met gemak een dag doorbrengen’ En: ‘Na alle kritiek zal het Forum straks trots oogsten, Groningse trots in de wetenschap dat dit project nergens in de wereld zijn gelijke kent, in vorm en functie. Dit gaat internationale aandacht krijgen.’ En ook dat laatste is waar, aangezien er nu al een wachtlijst is van geïnteresseerden die zich hebben aangemeld voor een rondleiding in het 45 meter hoge en tien verdiepingen tellende gebouw aan de oostzijde van de Grote Markt.

Forum Groningen 1 Forum Groningen 2

Doel van Forum Groningen is om inwoners en bezoekers van Groningen te laten inspireren door de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Dat gebeurt met internationale exposities, film- en literatuurfestivals, debatten en talkshows, cursussen, workshops en lezingen. Daarvoor heeft het Forum onder meer twee expositiezalen, het interactieve museum Storyworld (open vanaf 11 januari), vijf filmzalen, een multifunctionele evenementenzaal met vlakke vloer, de complete collecties van de bibliotheek, honderden werk- en studieplekken, een Medialab en het Smartlab ter beschikking. Doel van Forum Groningen is ook om een voorheen verloederd stuk stadscentrum te revitaliseren.

De focus in Forum Groningen ligt op toekomstgerichte programmering rond drie domeinen: actualiteit & samenleving, technologie, en populaire (beeld)cultuur. Dirk Nijdam: ‘‘Die onderwerpen kunnen we goed verbinden met de functies in dit gebouw. Mijn achtergrond is marketing. Daarin geldt: als jij niet kiest, kan de ander ook niet kiezen. Daarom hebben we gezegd: Forum is een groot gebouw waarin je van alles kunt doen, maar wij moeten een keuze maken, zodat men herkent wat Forum is en waarvoor het staat. Die koers moet je jarenlang volhouden. Op die manier gaan mensen het logisch vinden dat een bepaalde expositie bij jou is en niet ergens anders. Je profiel moet je verdienen en uitbouwen.’
 
Forum Groningen 3 Forum Groningen 4

Forum Groningen is één organisatie met één directie. Nijdam: ‘De slag die sommigen pas naderhand maken hebben wij van tevoren gemaakt. Wij hebben alle schermutselingen aan de voorkant gehad, de eilandjes in dat stadium al weggenomen. Vanaf het begin heb ik gezegd: als mensen straks het gebouw binnenkomen en zeggen: wat heeft Groningen een mooie bibliotheek gekregen, hebben we alles verkeerd gedaan. Als je iets nieuws wilt creëren, moet je niet voortborduren op wat er al is. Het gaat om de functies en die beter bij de mensen brengen. De bibliotheek kampt met een imagoprobleem. In de bibliotheek leen je boeken, in de bibliotheek mag je niet praten, dat denken veel mensen nog steeds. Bij ons mag je overal praten, met uitzondering van een paar stiltegebieden. Forum wil een fijne plek zijn. Een plek waar je jezelf kunt zijn. In ons DNA zit verankerd dat we de boel opengooien.’
 
Tekst: Eimer Wieldraaijer
Foto's: Deon Prins, Nathan Reinds en Eimer Wieldraaijer

In Bibliotheekblad nummer 10 verschijnt een dossier over Forum Groningen, met onder meer een uitvoerig interview met directeur Dirk Nijdam. 
 
Forum in cijfers
Onderdelen van de bibliotheekcollectie staan op plekken waar ze goed aansluiten bij wat er nog meer op die verdieping gebeurt. Bijvoorbeeld: de collectie dvd’s op het Filmplein, de strips bij de ingang van Storyworld en de informatie over Groningen in de buurt van de interactieve installatie Stad.

Wonderland is de jeugdafdeling van Forum Groningen. Je vindt Wonderland op de eerste (0-9 jaar) en tweede (10-15 jaar) verdieping van het gebouw. In de Virtuele Boekenkast kunnen kinderen hun held tot leven brengen. Medialab duikt in de wereld van film, animatie en beeldcultuur. Smartlab is de plek waar kinderen, liefhebbers, early adopters en technofoben laagdrempelig kunnen spelen met en leren over technologie.

De twee centrumlocaties Oude Boteringestraat en Hereplein worden vanaf 29 november vervangen door de locatie Nieuwe Markt. Daarnaast zijn er acht bibliotheeklocaties in de wijken Selwerd, De Wijert, Hoogkerk, Vinkhuizen, Lewenborg, en Beijum en de dorpen Haren en Ten Boer.
Museum Storyworld (voor strips, animatie en games) richt zich op de laatste honderd jaar in de verhaalgeschiedenis en dan speciaal op verhaalvormen waarin het beeld de hoofdrol heeft overgenomen van het geschreven woord.

Film en Expo
Forum Groningen heeft vijf filmzalen (175, 121, 84, 64 en 30 stoelen). De zalen, met elk een eigen kleur en sfeer, zijn ontworpen door de interieurarchitecten van het bureau &Prast&Hooft in Amsterdam. Op het dak van Forum, in de patio grenzend aan het restaurant op de tiende verdieping, is er de mogelijkheid films te vertonen onder de blote sterrenhemel.

Forum beschikt over twee expozalen van 550 en 450 vierkante meter. Voordat je de expozalen bezoekt kom je over het Expoplein (260 vierkante meter). De eerste grote expositie gaat over artificial intelligence en is een coproductie met het Londense Barbican Centre. Aangekondigd voor 2020 is The Art of Aardman, Shaun the Sheep and Friends.

Forum verhuurt zalen en host events van derden. De horeca-activiteiten in het gebouw zijn verpacht aan de firma Vermaat, hieruit ontvangt Forum inkomsten. De VVV-winkel op de begane grond wordt verhuurd aan Marketing Groningen. Naast de VVV-winkel heeft Forum nog een eigen museumwinkel, de Forumshop. De totale inkomsten uit commerciële activiteiten zijn goed voor ruim 40 procent van de begroting.

Horeca
In Forum is plek gereserveerd voor drie horecagelegenheden met elk een eigen identiteit en sfeer. Op de tiende verdieping zit NOK, met panoramisch uitzicht over de stad. Grenzend aan de centrale entreehal bevindt zich café STACH, met 75 zitplaatsen binnen en, als het weer het toelaat, eenzelfde aantal buiten op het terras aan de Nieuwe Markt. Op de vijfde verdieping bevindt zich het derde café.

Kosten
De bouw van Forum kostte 76 miljoen euro. Hiervan is 10 miljoen gefinancierd vanuit Europa, 35 miljoen vanuit de compensatiepot Zuiderzeelijn en 31 miljoen door de Gemeente Groningen. De kosten voor het totale project Oostzijde Grote Markt, waaronder Forum valt, bedragen 270 miljoen. De aanpassingen die in 2017 zijn gedaan om het gebouw ‘aardbevingsbestendig’ te maken en de vergoedingen voor de vertraging die dat veroorzaakte zijn betaald door NAM.

Forum is een culturele onderneming waar - los van subsidie voor activiteiten zoals de bibliotheek en activiteiten in het sociale domein - jaarlijks ruim 6 miljoen euro moet worden verdiend. Hoewel de jaarlijkse kosten van Forum de laatste vijf jaar zijn afgenomen met ruim een miljoen euro is er bij de opening nog een begrotingstekort van 430.000 euro op een totale begroting van ruim 15 miljoen. Dit komt onder meer omdat ook Forum de afgelopen jaren te maken heeft gehad met gemeentelijke bezuinigingen van meer dan 700.000 euro en hogere onderhoudsreserveringen om te voorkomen dat er in de toekomst problemen ontstaan. Om de kans te krijgen ook dit laatste tekort onder controle te krijgen heeft de gemeente een buffer gerealiseerd voor de eerste jaren waarin het Forum zich moet ‘settelen’.

Cijfers
17.000 m2
45 meter hoog
10 verdiepingen
255 studie- en werkplekken

‘Het aantrekkelijke van de Groningse binnenstad zit hem in de pleinenstructuur: Vismarkt, Grote Markt en straks Nieuwe Markt. Ons uitgangspunt is geweest om die te versterken, door met het Forum nog een plein toe te voegen aan de reeks. Of eigenlijk: een aantal ‘gestapelde’ pleinen. Zo kwamen we op het idee van het grote atrium met daaraan pleinachtige verblijfsruimtes met veel daglicht en elk een eigen sfeer.’
Pieter Bannenberg, partner NL Architects.


‘Forum is geen glazen bol. Wij kunnen niet in de toekomst kijken. En toch kun je best iets zinnigs zeggen over de wereld van morgen. Je mag er namelijk van uitgaan dat belangrijke kenmerken van de wereld van morgen in de kiem al aanwezig zijn in de wereld van vandaag. Die kiem herken je in nieuwe trends, ideeën en technologieën. En precies daarover gaat het Forum: de toekomst omarmen.’
Hans Poll, directeur programma en marketing van Forum Groningen.


Bron: Forum Groningen, alles over het nieuwe Forum!, oktober 2019.
Zie voor meer informatie ook de persinformatie
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Peiling

De potentiële kracht van het landelijke merk Bibliotheek wordt niet voldoende benut
Eens
Oneens
In een interview in Bibliotheekblad nr 7 2019 stelt Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, dat de potentiële power...
Lees meer en geef uw mening