HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Eerste ‘Bibliotheek To Go’ geopend

Martha de Bruin
30-01-2011
Eerste ‘Bibliotheek To Go’ geopend
Na de strandbibliotheek en de Airport Library heeft Nederland er weer een nieuw soort bibliotheek bij: de Plug-In bibliotheek. De eerste daarvan werd op 28 januari in Rotterdam feestelijk geopend door Martin van Engelshoven-Huls, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, en Antoinette Laan, Rotterdamse wethouder van sport en recreatie, kunst en cultuur.
De Plug-In bibliotheek is een onbemande en modulair in te richten minibibliotheek naar een idee van het bedrijf H2 interactive en ontwikkeld in opdracht van Stichting Bibliotheek.nl. Binnenin staan boeken en aan de buitenkant staan ingebouwde stoelen, iPads met draadloos internet en een digitale etalage (Rotunda), waarmee je via een touchscreen de catalogus kunt raadplegen en boeken kunt reserveren. Het is een zelfbedieningsbibliotheek, maar voor wie geen raad weet met deze digitale hoogstandjes, is er ook een hulplijn. Met een ouderwetse telefoonhoorn en een webcam kom je in contact met een bibliotheekmedewerker.
Toevallige voorbijgangers kijken verrast: ‘Het is leuk speelgoed, maar ik heb liever een boek in mijn handen’, is de reactie van Patrick Robin (35), die wekelijks de bibliotheek bezoekt. ‘Ik ben erg geschrokken van de bezuinigingen en vestigingen die moeten sluiten’, vertelt Floor van Berkestijn (36), ‘maar ik vind dit een geweldig initiatief. De Plug-In is zelfs makkelijker in gebruik dan de gewone bibliotheek.’
Over een paar maanden wordt deze eerste Plug-In bibliotheek van de Centrale Bibliotheek Rotterdam verplaatst naar het wijkgebouw Larenkamp in Zuidwijk (Rotterdam). Met de komst van de Plug-In worden de openingstijden van de bibliotheek daar verruimd van twintig naar tachtig uur per week. Hiermee kan de Plug-In bibliotheek wellicht een bijdrage leveren aan zoeken naar oplossingen voor de bezuinigingen waarmee veel openbare bibliotheken worstelen, zoals ook de Bibliotheek Gouda, waar de tweede pilot-Plug-In dit jaar zal worden geplaatst.
Maar de vraag is natuurlijk: is de Plug-In bibliotheek een volwaardige vervanger van een bibliotheekfiliaal? Nee, vindt Gerard Reussink, directeur van de Bibliotheek Rotterdam, want de sociale functie die een traditionele bibliotheek heeft, kan de Plug-In bibliotheek niet vervangen. Hij vergelijkt de Plug-In met de Albert Heijn To Go en de centrale bibliotheek met de Albert Heijn XXL. Anne Rube, directeur van ProBiblio, is het daarmee eens: ‘De Plug-In is geen nieuwe bibliotheek, maar een nieuw onderdeel van de bibliotheek’.
De Plug-In bibliotheek kan geplaatst worden in openbare ruimtes waar toezicht is. Binnenkort is het dus wellicht mogelijk om in ziekenhuizen, winkelcentra, banken of sportscholen bibliotheekboeken te lenen.

Meer weten? In Bibliotheekblad 3, 2011 staat een artikel over de oprukkende kleine zelfbedieningsbibliotheken, waarvan de Plug-In er een is.Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder