HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Ideeënrijk Londen

Rob Bruijnzeels
21-06-2011
Ideeënrijk Londen
Een paar weken geleden was ik in Londen om een driedaagse excursie naar die stad voor te bereiden. ‘Voor de zoveelste keer naar Londen’, zult u zich misschien afvragen, ‘is daar nog wel iets nieuws te zien?’ Het antwoord op de vraag luidt onverkort: ja.
Want Londen is - behoudens de eeuwige stereotypen, zoals The Queen, Big Ben en Harrods - een dynamische wereldstad, die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Iedere keer weer raak ik onder de indruk van de culturele en oorspronkelijke drive van deze stad, waar vakmanschap & creativiteit de basis vormen voor succesvol ondernemerschap. En tenslotte: het is een stad die zich opmaakt voor de Olympische Spelen in 2012. Daardoor biedt deze stad veel inspiratie voor iedereen die zich bezighoudt met nieuwe concepten: van de meest moderne en flashy retailconcepten tot verrassende, prille experimenten op onverwachte plekken. Londen blijft boeien omdat het steeds verandert. Het motto van Willem de Kooning: ‘I have to change to stay the same’ is deze stad op het lijf geschreven.

Natuurlijk heeft Londen ook bibliotheken, te kust en te keur. Veel van die bibliotheken lijken inderdaad een beetje veel op de onze en ook daar zijn bezuinigingen aan de orde van de dag. Maar er zijn drie opmerkelijke uitzonderingen:
1. The London Library, een eerbiedwaardige en exclusieve ‘leesclub’ met een historie van meer dan 150 jaar. Voor circa 500 euro per jaar ben je lid en het ledenaantal stijgt.
2. The School of Life, een door Alain de Botton opgerichte instelling (eigenlijk geen bibliotheek maar een soort winkel): ‘offering good ideas for everyday living’: 'The School of Life is a place to step back and think intelligently about these and other concerns. You will not be cornered by any dogma, but directed towards a variety of ideas - from philosophy to literature, psychology to the visual arts - that tickle, exercise and expand your mind. You’ll meet other curious, sociable and open-minded people in an atmosphere of exploration and enjoyment.'
Idea Store Whitechapel3. De Idea-store, een succesvol en bijzonder next level bibliotheekconcept; een aanstekelijke mix van grote maatschappelijke betrokkenheid en opmerkelijk cultureel ondernemerschap in een van de armste wijken van Londen. Een bibliotheek die steeds, en met succes, de lat hoog legt. Ik ken de directeur, Judith, al een tijdje en van de aanstekelijke en betrokken manier waarop zij haar bibliotheek promoot, kunnen wij nog veel leren.


Tijdens de excursie (die begin december zal worden gehouden) leren wij deze bibliotheken kennen, maar wij gaan dat doen in de dynamische context van Swinging Londen, onder de bezielende leiding van een heel bijzondere gids: Pim van den Berg, stratoloog, Londen-kenner, ras-marketeer en auteur van het succesvolle boek Ondernemen is een straatfeest. De bedoeling is dat we met hem een dag lang in een soort stadssafari gaan kijken naar alles wat Londen bijzonder en inspirerend maakt. En dat is heel veel. Ik leerde er dat goede ideeën, creativiteit en ambitie leiden tot oorspronkelijke en aansprekende nieuwe concepten. Londen is een stad vol ideeën en dat is iets waar wij - in een land (sector) waar je nog (te) veel ‘ideakillers’ tegenkomt - jaloers op kunnen zijn.


Tekst: Rob Bruijnzeels
Foto's: Eimer Wieldraaijer en naquib, Flickr (Idea Store Whitechapel)Reacties op dit artikel (1)

Jan Krol
28-6-2011 12:30
Hallo Rob! Graag ga ik mee. Ik ben dol op Londen maar geen kenner (weet me al wel met de bussen door Londen te verplaatsen zonder te verdwalen ipv. met de underground). Idea Stores ken ik wel (beetje uitgewerkt en vermoeid inmiddels) maar the School of Life lijkt me geweldig!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder