HomeRubriekenArtikel
voetnoot

King County Library Beste Bibliotheek 2011 in de VS

Wendy de Graaff
30-06-2011
King County Library Beste Bibliotheek 2011 in de VS
Net als Bibliotheekblad nu een aantal jaren doet, organiseert The Library Journal een jaarlijkse verkiezing waarbij The Library of The Year gekozen wordt. In 2011 is de winnaar King County Library System in de staat Washington.
King County Library System (KCLS) is vergelijkbaar met een flinke basisbibliotheek: 46 vestigingen met in totaal 1.318.745 leden en 10.199.150 bezoekers in 2010. Een eenvoudig rekensommetje leert dat dat gemiddeld om een kleine 30.000 leden per vestiging gaat, die ruim 8 keer per jaar hun bibliotheek bezoeken. Ook in King County vallen leden af, maar wist men in 2010 ook 100.000 nieuwe leden te werven. Echt Amerikaans - groot, groter, grootst - dus, maar de indrukwekkende cijfers zijn zeker niet de enige reden waarom King County dit jaar won.

Bellevue Library buitenaanzichtFall City Library
Hoge bijdrage per inwoner
Anders dan wij vaak denken, zijn sponsoring en donaties van rijke inwoners zeker niet de hoofdmoot van de financiering van Amerikaanse bibliotheken. Lokaal stemmen inwoners over de besteding van belastinggelden en dat resulteerde in een bijdrage van maar liefst $ 73,78 per belastingbetalende inwoner. Volgens directeur Bill Ptacek betalen gebruikers graag voor goede service en voor een bibliotheek die fysiek en digitaal levert waar de gebruikers behoefte aan hebben.
King County Library staat bekend om haar gedurfde nieuwbouwprojecten, die steeds in nauwe samenwerking met de lokale bevolking gerealiseerd worden. In 2010 werden 9 nieuwe bibliotheken gebouwd, 7 gerenoveerd en 6 uitgebouwd, steeds met aandacht voor duurzaam (ver)bouwen.

Leesbevordering
De King County-bibliotheken zoeken bij hun activiteiten naar verbinding met lokale organisaties en behoeften. Zo is de huiswerk support service in samenwerking met scholen een groot succes en worden de zes beschikbare bibliobussen flexibel ingezet om kinderdagverblijven tot en met woongemeenschappen voor ouderen aan huis te bedienen. Door de aanwezigheid van een Digital Discovery Zone in iedere bibliotheek en bus kunnen inwoners die dat uit zichzelf niet zo makkelijk doen, kennismaken met virtuele media. Werkzoekenden worden concreet geholpen met het zoeken naar werk en het schrijven van sollicitatiebrieven.
Ook qua collectie volgt King County de vraag op de voet: per dag worden ongeveer 1450 e-books gedownload van de beschikbare collectie van 40.000. Niet alle uitgevers van e-books geven toestemming voor het uitlenen daarvan, maar uitgeverij Harper Collins - met een flink aanbod - wel.
Voor jonge kinderen en hun ouders verzorgt King County een Tell me a story Wiki, die ouders stimuleert vingerspelletjes, liedjes en verhaaltjes met hun peuters te delen door het voor te doen. Tell me a story werd in 2010 1,3 miljoen keer bezocht. Via een Take Time To Read promotiecampagne worden volwassenen gestimuleerd om hun verloren tijd in wachtkamers, winkels en bij het openbaar vervoer te besteden aan lezen.
Lake Hills Library
Burien LibrarySnoqualmie Library

Prijs
De Library Journal-prijs, groot $ 10.000, wordt gesponsord door educatieve uitgeverij Gale. In de jury zitten, naast medewerkers van The Library Journal, eerdere winnaars en een vertegenwoordiging van The American Library Association. Eervolle vermeldingen waren er onder andere voor Jefferson County Public Library en San Diego Public Library. Anders dan bij ons schrijven de bibliotheken die mee willen dingen naar de prijs zichzelf in.
Wie in de vakantie in de buurt is, kan contact opnemen met miverson@kcls.org voor een rondleiding!


Foto's: bovenste rij, links: Bellevue Library; rechts: Fall City Library -
onderste rij van links naar rechts: Burien Library, Snoqualmie Library, Lake Hills Library


Tekst: Wendy de Graaff
Foto's: William Wright Photographer (Bellevue, Fall City, Snoqualmie en Sammamish Library); Courtesy of KCLS (Burien en Lake Hills Library)Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder