HomeRubriekenArtikel
voetnoot

De Beste Bibliotheek van Nederland 2011

18-08-2011
Het is weer zover: De Beste Bibliotheek van 2011 gaat gekozen worden. Net als voorgaande jaren is per provincie een bibliotheek genomineerd. Op basis van de door Mystery Guests geschreven verslagen – waar op dit moment aan gewerkt wordt – en in samenspraak met hen kiest een jury drie finalisten waar zij zelf op bezoek gaan.
Ook dit jaar stelt Bibliotheekblad met plezier vast dat er in alleLogo Beste Bibliotheek windrichtingen grote en kleine bibliotheken te vinden zijn die hun werk op een fantastische manier uitvoeren en een inspiratiebron voor collega-bibliotheken vormen. Lokaal en regionaal levert een nominatie voor de verkiezing van De Beste Bibliotheek van 2011 veel positieve aandacht op, ook niet onbelangrijk in deze tijd!

Wij stellen u hier de genomineerden voor:

Groningen: Leens – Bibliotheek Leens
Bibliotheek Leens is recent verhuisd: van een oud schoolgebouw ging de bibliotheek naar een voormalig bankpand, dat zij deelt met een kinderdagverblijf. De nieuwe inrichting en de aandacht voor de presentatie van de collectie maken de bibliotheek van Leens tot een aangename verrassing waar de inwoners in groten getale op af komen.

Friesland: Bilgaard (Leeuwarden) – Bibliotheek Bilgaard
Bilgaard klinkt Deens, maar is een wijk van Leeuwarden waar het bibliotheekfiliaal uit 2008 moet vechten om het hoofd boven water te houden. Dat ligt zeker niet aan de inrichting, collectie of activiteiten, want die zijn uitstekend. Het zou eeuwig zonde zijn als een zo goede lokale voorziening zou sneuvelen door opgelegde bezuinigingen.

Drenthe: Eelde - Bibliotheek Eelde
Als je de bibliotheek Eelde binnenkomt, valt meteen de sfeer op: huiselijk en gezellig, met aandacht voor eigentijdse media, erfgoed en lokale activiteiten. De mooi vormgegeven website onderstreept dat men in Eelde alle doelgroepen, van jong tot oud - en in de zomer ook toeristen - op een doordachte manier van dienst wil zijn.

Overijssel: Hengelo – Bibliotheek Hengelo
Al een aantal jaren zit Bibliotheek Hengelo in een prachtig nieuw pand, maar dat betekent niet dat er sprake is van een status quo. Integendeel, men volgt in Hengelo de ontwikkelingen op de voet en is bijvoorbeeld recent overgegaan op een nieuwe indeling van de collectie. Deze bibliotheek, waar de ontmoetingsfunctie een belangrijke rol speelt, is erg populair bij de lokale bevolking.

Gelderland: Nijmegen - Bibliotheek De Mariënburg

In het centrum van de stad valt de bibliotheek zeker op, maar het gebouw geeft nog niet meteen veel prijs. Des te groter is de verrassing bij het binnenkomen. Met niet-aflatende vernieuwingsdrang worden de mogelijkheden die het gebouw biedt benut en biedt men klanten een uitstekende collectie en veel literaire en andere activiteiten.

Utrecht: Veenendaal – Bibliotheek Veenendaal
Het door Jos van Eldonk ontworpen en in 2010 in gebruik genomen bibliotheekgebouw, dat opgetrokken is op de fundamenten van de voormalige Hollandia-wolfabriek, straalt kwaliteit uit. De jonge en oudere bezoekers kijken hun ogen uit en genieten van de verschillende lees- en werkplekken in deze spiksplinternieuwe bibliotheek.

Flevoland: Lelystad – Flevomeer Bibliotheek
Lelystad, in 2009 net nieuw, was toen ook genomineerd. Hoe houdt het gebouw zich? Zijn de puntjes op de i gezet? Ondanks de lastige vorm vinden de mystery guests de bibliotheek nog steeds een aangename verrassing als je met de roltrap naar boven gaat. En de vele bezoekers vinden dat ook!

Noord-Holland: Hoofddorp - Bibliotheek Haarlemmermeer
Bij de opening noemde Hoofddorp zichzelf de modernste bibliotheek van Nederland. Hoe is het nu gesteld met deze bibliotheekvestiging, die het gebouw deelt met een theater? Wie de eigentijdse aankleding en de aantrekkelijk gepresenteerde collectie ziet en merkt hoe men in Hoofddorp continu aan vernieuwing werkt, begrijpt dat Hoofddorp genomineerd is.

Zuid-Holland: Schiedam - Bibliotheek Waterweg
De in 2009 heringerichte bibliotheek Schiedam vormt een aangename en eigentijdse verrassing, gevestigd in een gebouw waarin ook het theater en een gemeentelijk informatiecentrum gevestigd zijn. Niet alleen de uitstekende collectie, ook de vele activiteiten, waaronder een jaarlijks boekenbal, maken dat Schiedam een nominatie verdient.

Zeeland: Middelburg – De Zeeuwse Bibliotheek
Middelburg was in 2009 ook genomineerd, toen vooral door de uitstekende collectie. Er zijn nieuwbouwplannen, maar ook in de oude setting is Middelburg nog steeds een ‘ouderwets’ gedegen bibliotheek, die zich ook onderscheidt door het organiseren van lokale debatten en het deelnemen aan literaire activiteiten.

Noord-Brabant: Gilze - Theek 5
Gelukkig zijn er ook dit jaar verschillende kleine bibliotheken genomineerd die er mogen zijn omdat ze een weliswaar kleinschalige maar wel complete bibliotheekvoorziening bieden. Gilze is een prachtig voorbeeld van een eigentijds ingerichte bibliotheek, die het centrum van de gemeenschap vormt, zeer geliefd is en er alles aan doet om het hoofd boven water te houden, zoals gedeeltelijk onbemand open gaan in de tweede helft van 2011.

Limburg: Meerssen – De Openbare Bibliotheek Meerssen
Gecombineerd met de middelbare school vormt de bibliotheek van Meerssen een onmisbaar element in het lokale sociale en culturele leven. Het gebouw is al wat ouder, de collectie is duidelijk gericht op de scholieren die er dagelijks gebruik van kunnen maken, maar wat Meerssen vooral bijzonder maakt, is dat de bibliotheek duidelijk door de bevolking gezien wordt als ‘van ons’.Reacties op dit artikel (1)

Marco Loch
3-10-2011 13:35
Naar het lezen van dit artikel komt er meteen een vraag bij mij naar boven. Hoe is de selectieprocedure tot stand gekomen? ZIjn de bezoekers van de biblioteken ook betrokken in de nominaties?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder