HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Join the London Interface

31-08-2011
Join the London Interface
Van 30 november t/m 2 december 2011 organiseert Bibliotheekblad in samenwerking met de LibrarySchool een driedaagse excursie naar Londen: the London Interface. Wij gaan op zoek naar ideeën en inspiratie voor ons werk, maken kennis met succesvolle nieuwe concepten, bezoeken oude en nieuwe bibliotheken en verkennen de stad op een bijzondere manier.
Londen is een dynamische wereldstad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Een stad van succesvol (cultureel) ondernemerschap met een enorme culturele en creatieve drive. Een metropool die blijft boeien, steeds verandert en toch zichzelf blijft. Voor liefhebbers van retailformules is Londen een waar walhalla, want de stad staat bekend als de beste winkelstad ter wereld, waar steeds nieuwe winkelconcepten worden gepresenteerd en oude, eerbiedwaardige winkels weten te overleven door authenticiteit, assortiment, service en vakmanschap. Tevens maakt de stad zich op voor de Olympische Spelen in 2012, waarbij een uitgestrekt no man’s land in een van de armste wijken wordt getransformeerd tot een groene, duurzame en aangename omgeving voor wonen, sport en vrijetijd.

Bibliotheekconcepten
Uiteraard heeft Londen ook bibliotheken: het merendeel vergelijkbaar met de onze en bezuinigingen zijn ook daar aan de orde van de dag. Maar er zijn drie opmerkelijke uitzonderingen en die zijn onderdeel van de excursie:
1. De London Library, een zelfstandige, eerbiedwaardige en exclusieve ‘leesclub’ met een historie van meer dan 170 jaar. De jaarlijkse contributie bedraagt 435 pond (!) en het ledenaantal stijgt. Een bibliotheek waar je niet binnenkomt tenzij je lid bent. Vol tradities, maar met een interessante klantgerichte benadering. Een waar boekenpaleis, gelegen aan een chique plein midden in de stad, aangenaam traditioneel maar onlangs nog verrassend verbouwd.
2. De School of Life, een door Alain de Botton opgerichte instelling offering good ideas for everyday living. Er worden cursussen gegeven over wezenlijke zaken in een mensenleven, zoals liefde, gezin, spel, werk en politiek. Ook worden gezamenlijke maaltijden georganiseerd, waarbij mensen leren hoe ze een interessant gesprek met elkaar kunnen voeren. Daarnaast biedt de School of Life bibliotherapie aan, een vorm van bibliotheekmaatwerk, waarbij een veelbelezen bibliotherapeut in een een-op-eengesprek met de cliënt op zoek gaat naar literatuur die past bij diens levensfase en interesses.
3. De Idea-store, een succesvol next level bibliotheekconcept: een aanstekelijke mix van grote maatschappelijke betrokkenheid en opmerkelijk cultureel ondernemerschap in een echte achterstandswijk. Het succesverhaal van een bibliotheek die de lat voortdurend hoog legt. Wij bezoeken twee filialen, kijken echt achter de schermen en leren de mores van deze buitengewone bibliotheek.

Stadssafari
Daarnaast gaan wij Londen op een heel speciale manier bekijken in een dynamische en exclusieve stadssafari. In kleine busjes rijden wij kriskras door de stad naar bijzondere plekken en aanstekelijke concepten. Dit alles onder de bezielende leiding van een heel inspirerende gids: Pim van den Berg. Hij is ‘stratoloog’, Londenkenner, ras-marketeer en auteur van het succesvolle boek Ondernemen is een straatfeest. Daardoor wordt deze excursie ook een verrassende, leerzame en intensieve ‘cursus’ retailmanagement. Pim van den Berg werkte bij Hagemeyer, SG-Electronics, Nestlé en De Bijenkorf in verkoop en marketing. Vanaf 1997 is hij zelfstandig stratoloog en adviseert hij bedrijven als ABN Amro Nederland, ING, Real Estate, INTRES, Unilever, Koninklijke Ahold, diverse gemeenten en andere instellingen.
Tenslotte maken wij kennis met de sportieve en stedenbouwkundige ambities van de stad door een bezoek te brengen aan de plek waar op 27 juli 2012 de Olympische Spelen beginnen.
Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, bestaat de mogelijkheid om de reis met een of twee dagen te verlengen om op eigen gelegenheid de stad verder te verkennen. Londen is op dat moment in kerstsfeer en er valt veel te genieten.
In het eerste kwartaal 2012 wordt nog een bijeenkomst georganiseerd, waarin wordt teruggekeken en gereflecteerd op het programma onder het motto lessons learned.

Voorlopig programma:

Woensdag 30 November
7.45 Meet & Greet at The Airport Library
8.40 Vlucht met de KLM naar London City
8.55 Aankomst London City
9.30 Start City expedition o.l.v. Pim van den Berg
Onderdelen van de City Expedition zijn een selectie uit :
Briclane
- Spitalfields
- Truman Brewery met veel creatieve winkelideeën. 

- Red Church Street met bijzondere vernieuwende winkels en verdere verkenning oud oostelijk Londen.
Wapping
- Een bezoek aan Wapping Power Station.
- Gallerie en restaurant in oude fabriek.
- Aan de overkant de oudste pub van Londen Prospect of Whitby
Greenwich
- Bezoek aan duurzame Sainsbury
Canary Wharf.
- Het financiële Centrum met mooie openbare ruimte en bijzonder winkelcentrum voor kantoormedewerkers.
Speciale winkels
- Dauntbooks.
- Daylesford organic
- Allens of Mayfair
18.00 Inchecken Hotel
20.00 Diner

Donderdag 1 december
10.00 Idea Store
Onderdelen van het programma zijn o.a :
- Introduction in de filosofie van de Idea Store 
- Kort programma klantgerichteheid
- Bezoek aan twee vestigingen  
- Tour langs het Olympish dorp
16.00 Naar eigen inzicht London verkennen
20.00 Diner

Vrijdag 2 December
8.30 The School of Life
Het programma omvat tenminste :
- Filosofisch ontbijt
- Uitleg over programmering , in het bijzonder over de Bibliotherapy
11.30 London Library
- Bij het bezoek aan de London Library zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan hun marketingstrategie .
13.00 Lunch
14.00 Naar eigen inzicht London verkennen
19.45 Vertrek van London City
22.05 Aankomst Amsterdam Schiphol

De studiereis wordt afgerond met een bijeenkomst , die zich qua programering en locatie zal onderscheiden, waarin ruimte is voor reflectie en inspiratie, op een nog nader te bepalen datum en plaats.

De prijs voor dit complete arrangement bedraagt € 1695 voor abonnees van Bibliotheekblad en € 1795 voor niet-abonnees. Door de gekozen formule is het aantal deelnemers aan deze reis beperkt. Wees er dus snel bij! De sluitingstermijn is 7 oktober.

 Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder