HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Karen Bertrams: onorthodoxe inspirator, creativiteit en kunst

20-09-2011
Karen Bertrams: onorthodoxe inspirator, creativiteit en kunst
Karen Bertrams is jeugdbibliothecaris en werkt met zeer veel plezier voor en vooral mét kinderen, omdat zij heel goed - net als Karen zelf - out of the box kunnen denken. In haar eigen woorden: ‘Het is een feest om kinderen te betrekken bij de organisatie van een bibliotheek, omdat het in zeer vruchtbare aarde valt bij kinderen zelf, omdat het je ogen opent voor waar werkelijk behoefte aan is en het houdt je scherp voor de toekomst’.
Karen Bertrams werkt al meer dan 25 jaar voor ProBiblio, de serviceorganisatie voor Noord- en Zuid-Holland. En dat is niet iets dat je bij haar zou verwachten. Haar sterke kanten omschrijft zij als: ‘positieve energie hebben en uitstralen, creatievelingen aan bibliotheken verbinden, brede culturele belangstelling (high & lowbrow), anarchistisch zijn, schijt hebben aan een heleboel dingen, maar met empathie oplossingen kunnen verzinnen door dingen om te draaien’. Bij dit rijtje eigenschappen verwacht je een echte job hopper, maar kennelijk was ProBiblio zo verstandig om haar steeds nieuwe uitdagingen te bieden en ruimte te geven om nieuwe projecten te ontwikkelen en uit te voeren.

100 talenten
Naast de ontwikkeling van zeer veel creatieve leesbevorderingsprojecten was en is zij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Bibliotheek van 100 talenten. Het succes van de eerste 100 talentenjeugdafdeling in de Bibliotheek Heerhugowaard is mede aan haar te danken. Met groot enthousiasme bedacht en begeleidde zij de workshops die de Biebkidz volgden als basis voor hun meningsvorming over de nieuwe bibliotheek. Samen met Monique Mosch was zij verantwoordelijk voor Je kan hier overal heen bijna..., een uitgave over dit proces, de achtergronden en het uiteindelijke resultaat. Ook bij andere bibliotheken, zoals bij Babel in Hoorn en bij de nieuwste 100 talentenjeugdafdeling, in september geopend in Heemskerk, was en is Karen betrokken als adviseur.
Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland die Karen begeleidt bij de realisatie of groei van hun 100 talentenbibliotheek en belangstellenden uit andere delen van het land ontmoeten elkaar jaarlijks in Schoorl voor een inspirerende 100 talententweedaagse. Als adviseur werkte Karen ook mee aan de realisatie van de Schiphol Airport Library en de Bibliotheek op het station.

Bologna en Nepal
Voor verschillende collega’s in het buitenland, bijvoorbeeld in Ierland en Zweden, verzorgde zij succesvolle presentaties over het 100 talentenconcept. Het bijzonder vormgegeven tijdschrift 100X dat in mei verscheen (Karen: ‘Een Matty in plaats van een Glossy’) geeft een goed beeld van verschillende 100 talentenbibliotheken en is door Karen geïnitieerd.
In het bibliotheekvak komt Italiaans spreken zelden van pas, behalve als je met een bus vol bibliothecarissen Reggio Emilia (de thuisbasis van de pedagoog Loris Malaguzzi, op wiens ideeën de 100 talentenfilosofie mede is gebaseerd) en de boekenbeurs in Bologna bezoekt. Karen gaat al jaren mee als begeleidster en inspireert vele collega’s met haar vaak onorthodoxe visie op het vak van bibliothecaris. Door de uitwisseling tussen vakgenoten tijdens de Bolognareis worden veel goede ideeën geboren.
In samenwerking met de Stichting Biblionef en samen met collega Marian Buvelôt reisde Karen in 2009 naar Chimding in Nepal om daar een jeugdbibliotheek in te richten. (Zie o.a. dit artikel - PDF, inloggen nodig) Taal- en cultuurbarrières vielen weg bij het contact met kinderen en boeken: genieten van boeken, zingen en spelen blijken universeel te zijn, zeker als Karen al haar enthousiasme in de strijd gooit.

Kunstenaars
Een onderwerp dat Karen na aan het hart ligt, is het samenwerken met kunstenaars om een ander soort bibliotheek te creëren. Het is dan ook geen toeval dat zij Het Zootje, een beeldengroep van Papa Adama (www.papa-adama.com) naast de ingang van Artis, als achtergrond koos voor het filmpje dat gemaakt werd ter gelegenheid van haar nominatie. Samen met kunstenaars en creatieve vakgenoten werkt zij met aanstekelijk enthousiasme aan bibliotheken die, in haar eigen woorden: ‘verbindend, zinderend, opwindend en oogverblindend’ zijn.

In deze video stelt Karen Bertrams zichzelf voor.

U kunt uw stem uitbrengen op een van de drie genomineerden voor de Persoonlijkheidsprijs 2011 op deze pagina.

Tekst: Wendy de Graaff
Video: Erik Boekesteijn, Jaap van de Geer en Wendy de Graaff

Reacties op dit artikel (1)

Marian Buvelot
6-10-2011 14:57
Simply the best!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder