HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Stemming voor shortlist Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel geopend

26-09-2011
Een datum om alvast te noteren: op donderdag 29 maart 2012 maakt Bibliotheekblad bekend wie zich de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel mag noemen
Naar analogie van de in Nederland in korte tijd populair geworden Beste Bibliotheek-verkiezing, is dit vakblad inmiddels begonnen met de opzet van een soortgelijke wedstrijd bij de zuiderburen. Achterliggende gedachte: ook Vlaanderen beschikt over mooie en kwalitatief hoogwaardige bibliotheken die het verdienen beter onder de aandacht gebracht te worden van pers en publiek. Zeker in een tijd van ontlezing, overheidsbezuinigingen en krimpende budgetten is het zaak een lans te breken voor een instelling als de bibliotheek, waarvan het maatschappelijk nut boven elke twijfel is verheven, maar die zichzelf van oudsher nogal bescheiden pleegt op te stellen.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel is gestart met een oproep in onze Vlaanderen-special (inloggen nodig) die eerder dit jaar verscheen. Die oproep hield in dat lezers de kans werd geboden om beargumenteerd een bibliotheek naar keuze voor te dragen. Van die kans werd 34 keer gebruikgemaakt. De ene keer met een motivatie van een paar regels, de andere keer met een pleidooi dat tien pagina's beslaat.

Wij vragen u als lezer om uit die 34 kandidaten 1 bibliotheek te kiezen die volgens u in de eindronde thuishoort. Anders gezegd: stem op de kandidaat van uw keuze en zorg ervoor dat deze op de shortlist terechtkomt. De shortlist zal bestaan uit 12 bibliotheken, dat wil zeggen twee bibliotheken per provincie (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) en het Brussels Gewest.

Alle twaalf bibliotheken worden vervolgens op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar bezocht door een team van Mystery Guests. De rapporten die zij samenstellen, dienen als vertrekpunt voor de jury die de winnaar bepaalt. In de jury streven we naar een mix van prominente Vlaamse deskundigen. Het doet ons deugd dat de VVBAD het initiatief van harte ondersteunt en bereid is zitting te nemen in deze jury. Wie de andere juryleden zijn, hopen we u binnenkort te kunnen melden.

Vanaf nu kunt u op deze site regelmatig nieuws tegemoet zien over de verdere gang van zaken rond de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel.
Maak nu alvast gebruik van de mogelijkheid om uw favoriete bibliotheek naar de volgende ronde te stemmen!
Sluitingsdatum van deze stemronde: 23 oktober.

Stemmen kan hier, via de oranje stembutton
Reacties op dit artikel (3)

Meynckens Roger
23-10-2011 09:27
Het is een eer voor Beringen om in deze lijst thuis te horen.
Zij verdienen het ook.Prachtige locatie, vriendelijke bediening,rustige leeshoek,alle moderne technieken zijn aanwezig.

Proficiat aan het hele team en vooral aan de drijvende kracht Lut Geypens voor haar grote inzet.
vulsteke michel
24-10-2011 09:44
ik heb even de genomineerden nagelezen in Nederland , land die al ervaring heeft met de beste bibliotheek.
S'Hertogenbosch nomineert omdat ze werken naar 50 basisscholen ( liggen in wijken)
Zeeuws Comombus gaat met een bus naar de mensen en scholen.
In Vlaanderen kijkt men naar nieuwe gebouwen 
arcitectuur enz; en niet naar de bereikheid voor de mensen ( zou zeker mee moeten in de beoordeling  
Viviane
27-10-2011 15:21
De Bib van Genk heeft naast een mooi nieuw gebouw ook een bibliotruck die elke dag op de speelplaats van een andere school staat. Ze bereiken zo'n 6000 kinderen. En inderdaad, met een mooi gebouw alleen, red je het niet :-)

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder