HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Philip Freriks: 'De bibliotheek is het betrouwbaarste beleggingsfonds'

Eimer Wieldraaijer
21-10-2011
Philip Freriks: 'De bibliotheek is het betrouwbaarste beleggingsfonds'
'Wat is het leven toch vurrukkulluk,' zei Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bij de aftrap van de campagne Nederland Leest. 'Deze actie waarvoor we vandaag, op vrijdag 21 oktober, het startschot geven, duurt tot en met 18 november en het doet mij veel genoegen Remco Campert, auteur van het boek Het leven is vurrukkulluk - dat bibliotheekleden in Nederland vanaf vandaag gratis kunnen ophalen bij hun bieb - hier te mogen begroeten.'
Philips Freriks, ambassadeur van de campagne, sloot zich graag bij dat enthousiaste onthaal aan: 'Voor de zesde keer wordt Nederland Leest georganiseerd en vanaf het begin vond ik de opzet van de campagne een fantastisch idee. Heel Nederland als één grote warme zinderende leeszaal, wat wil je nog meer? Succes verzekerd, mits het geschenk in kwestie een mijlpaal is. Een boek dat ons Nederlanders vertelt wie we zijn. Voor de roman van Remco Campert geldt dat zonder meer. Ik las dit werk voor het eerst in mijn HBS-tijd, toen ik nog een puber was. Het voelde als een bevrijding. Ik vind het dan ook een eer ambassadeur van deze campagne en dit boek te mogen zijn. Als ambassadeur hoef ik alleen maar een blijde boodschap te brengen. De boodschap van leesplezier. Maar er is nog een boodschap. Mijn advies aan de politici in dit land: heeft u wel eens aan de bibliotheek als economische factior gedacht? Anders gezegd: investeer in de bibliotheek! De bibliotheek is het betrouwbaarste inlegfonds dat er bestaat. In tegenstelling tot het speculeren op de beurs geven resultaten uit het verleden bij de bibliotheek wél een garantie voor de toekomst. De bibliotheek is een garantie voor winst. Geestelijke winst en wat is er meer waard dan dat?'

Leven is lezen
Nederland Leest 2011, Freriks en MathijssenAlma Mathijsen, beeldend kunstenaar, debuterend romanschrijfster (titel: Alles is Carmen) en af en toe tafeldame in De wereld draait door, lichtte toe in hoeverre de debuutroman van Campert ook de jongere generatie van nu nog aanspreekt. De zeventwintigjarige dochter van hoogleraar in de Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen: 'Wat ik mooi vind aan Het leven is vurrukkulluk, is de lichte stijl. Campert heeft geen omhaal van woorden nodig om iets wezenlijks te vertellen. Zelf ben ik op de middelbare school begonnen met het schrijven van verhalen. Ik deed aan mooischrijverij, totdat ik Campert las en besefte: je moet spelen met taal. Ook de personages die hij in het boek opvoert, Boelie, Mees en Panda, spreken jongeren nog steeds aan. Maar er is wel een verschil tussen vijftig jaar geleden - de tijd waarin Campert zijn roman schreef - en nu. Toen probeerde de jeugd zich te ontdoen van de autoritaire banden van de vorige generatie, nu mag bij wijze van spreken alles. Laatst was ik jarig. Ik woon in een klein huis en vroeg mijn moeder of ik mijn verjaardag in haar huis mocht vieren. Eerlijk vertelde ik erbij dat ik niet uitsloot dat dat gepaard zou gaan met kots in de gordijnen en seks op de vloer. "Geeft niet meid", zei ze, "zolang je naderhand alles zelf maar opruimt. Mijn generatie heeft dus eigenlijk niks meer om zich tegen af te zetten. Het leven is gewoon vurrukkulluk. In het boek van Campert zegt een van de hoofdpersonen: "Ik wil niet lezen, maar leven". Ik zou daar dit tegenin willen brengen: "Leven is lezen".

Iets tussen de Dalai Lama en Sinterklaas in
Nederland Leest 2011, portret CampertDe auteur van het Nederland Leest-geschenk zelf voelde zich zichtbaar ongemakkelijk onder alle loftuitingen. Campert: 'Dit voelt alsof er een ontzettende aanval op mijn bescheidenheid is ingezet. In dat verdedigingswerk zijn grote breuken geschoten. Ik moet oppassen dat ik niet arrogant word.' Waarmee hij onbewust voldeed aan het beeld dat de gratis krant Sp!ts eerder die ochtend van hem schetste: 'Of het nu zijn respectabele leeftijd is, zijn schuchtere karakter of zijn indrukwekkende staat van dienst: als Remco Campert een ruimte binnenkomt, voelt het alsof er een heilig wezen is gearriveerd. Iets tussen de Dalai Lama en Sinterklaas in.'

Klup Vurrukkulluk
Nederland Leest 2011, Campert signeertNa afloop van de door de CPNB belegde perspresentatie signeerde Campert twaalf manshoge letters die tezamen het woord VURRUKKULLUK vormen. Deze letters worden verspreid over twaalf bibliotheken, in elke provincie één, te weten Veendam, Sneek, Emmen, Enschede, Nijmegen, Amersfoort, Almere, Amsterdam, Rotterdam, Tholen, Eindhoven en Roermond.

De totale oplage van Het leven is vurrukkulluk in het kader van de campagne Nederland Leest telt 719.750 exemplaren (bestaande uit 595.000 'gewone' boeken, 97.500 boeken voor scholieren van 4 havo en 4 vwo, 9.600 grootletterboeken, 3.150 luisterboeken en 14.500 luxe boeken (voor 10 euro te koop in de winkel). Daarnaast is de roman ook als e-book verkrijgbaar (eveneens 10 euro).

Tijdens Nederland Leest lezen bekende en onbekende Nederlanders elke dag na middernacht op Nederland 2 een fragment voor uit het boek van Campert. Tot de bekende Nederlanders behoren Kitty Courbois, Frans Weisz, Hadassah de Boer en Bennie Jolink.

Op 29 oktober is, eveneens op Nederland 2, in de serie Andere tijden de documentaire Vurrukkulluk was die tijd te zien.

Samen met Jan Mulder en Philip Freriks maakt Campert een Nederland Leest-tournee, waarbij ze de volgende plaatsen aandoen: Spijkenisse (21 oktober), Groningen (5 november), Leiden (13 november) en Enschede (15 november).

Op 16 november zal er, net als bij de vorige editie, vanuit de OBA een Nederland Leest Live! worden uitgezonden, een landelijk interactief uitgezonden schrijversbezoek in het kader waarvan Remco Campert in gesprek gaat met scholieren uit het hele land. Gastheer van deze literaire show is auteur Khalid Boudou. Zijn tafelheer is Ronald Giphart, die de lofrede op Het leven is vurrukkulluk schreef. Tijdens Nederland Leest Live! zijn er in de OBA-studio scholieren uit het hele land aanwezig. Hun eigen klas volgt de uitzending van Nederland Leest Live! in de eigen bibliotheek via een internetverbinding. De studio schakelt van tijd tot tijd via een Skype-verbinding naar kijkers in het land, die zo interactief deelnemen aan de uitzending in de studio. Tijdens de uitzending zal er een Twitterstream in beeld verschijnen waarop alle kijkers live kunnen reageren.

Ter afsluiting van de campagne brengen enkele goede bekenden van de auteur, onder wie Kees van kooten, Jan Mulder en Ellen ten Damme, op 17 november, onder het motto Klup Vurrukkulluk, in het Amsterdamse Vondelpark een hommage aan Remco Campert.

Voor meer informatie, zie de Nederland Leest-website

Tekst: Eimer Wieldraaijer
Foto's: Eimer WieldraaijerReacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder