HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Beste bibliotheek van Nederland staat in Hengelo

28-10-2011
Beste bibliotheek van Nederland staat in Hengelo
De openbare bibliotheek van Hengelo is door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van schrijfster en presentatrice Mieke van der Weij gekozen tot beste bibliotheek van Nederland 2011.
De hoofdprijs - de NBD/Biblion Award - werd op 27 oktober aan de winnaar uitgereikt tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht. Op de tweede plaats eindigde de bibliotheek van Veenendaal. Theek 5 (Gilze) legde beslag op de derde plaats.

De Beste Bibliotheek van Nederland staat in Hengelo, omdat deze instelling - aldus de jury - ondernemingslust en gastvrijheid uitstraalt. Bibliotheek Hengelo gaat een band aan met de vele bezoekers (1500 per dag) door veel persoonlijke aandacht en een scherp oog voor klantvriendelijkheid. Onder de indruk is de jury ook van runner-up Veenendaal, die - niet in de laatste plaats dankzij een prachtig nieuw pand - een sieraad voor de stad is. De winaar van het brons, Theek 5 in Gilze, wordt geprezen als kleine bibliotheek met een hechte verankering in de lokale gemeenschap.

Huiskamer
Bij de beoordeling van de bibliotheken heeft de jury, die naast Mieke van der Weij bestaat uit schrijfster Rosita Steenbeek en de bibliotheekexperts Chris Wiersma, Rob Vellinga, Jan Van Vaerenbergh en Wendy de Graaff, gekeken in hoeverre iedere bibliotheek in de eigen plaats een zo goed mogelijke voorziening biedt. Een goede bibliotheek vervult volgens de jury een centrale positie in de plaatselijke samenleving als huiskamer van de stad of het dorp waar zij staat. Actualiteit en lokaal nieuws worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd en bezoekers van alle leeftijden voelen zich welkom. Vanuit deze uitgangspunten is zowel naar grote als kleine bibliotheken gekeken. Het gaat er om of de bibliotheek in kwestie binnen de gegeven mogelijkheden iets bijzonders van de eigen vestiging weet te maken.

Uitslag
De uitslag van de NBD/Biblion-Award 2011 is:
1. Hengelo (rapportcijfer: 8,4)
2. Veenendaal (8,2)
3. Gilze (7,8)
4. Eelde, Hoofddorp, Lelystad, Schiedam (7,7)
8. Middelburg (7,6)
9. Bilgaard (Leeuwarden) (7,2)
10. Leens (7,1)
11. Nijmegen (7)
12. Meerssen (6,7)

Genomineerden Beste Bibliotheek 2011In de aanloop naar de verkiezing werd per provincie één bibliotheek genomineerd. Deze twaalf bibliotheken werden op verschillende momenten, onaangekondigd en onafhankelijk van elkaar, bezocht door meerdere mystery guests, die ten behoeve van de jury een rapport opstelden. Alle bibliotheken werden beoordeeld op elf criteria, verdeeld in drie hoofdcategorieën: gebouw & inrichting, aanbod & collectie en service & klantgerichtheid.

In 2009 werd DOK Delft gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland, in 2010 waren er twee winnaars: Almere en Wassenaar.

Beste Bibliotheekproject
Uitreiking Beste BibliotheekprojectVoor het eerst heeft de jury dit jaar onderscheidingen uitgereikt in twee nieuwe categorieën. In de categorie Beste Bibliotheekproject ging de Zeeuwse bibliobus ColumBus met de hoogste eer aan de haal. De ColumBus is een educatieve bus die op het Zeeuwse platteland leerkrachten ondersteunt bij hun werk. Sterk punt is de samenwerking met andere instellingen die zich op het onderwijs richten en de integratie van nieuwe media in de bus. Bibliotheekvoorzieningen op het platteland staan sterk onder druk en de ColumBUS zorgt inhoudelijk en qua praktische uitwerking voor een krachtig tegengeluid. Reden voor de jury om de ColumBus (een initiatief van de Zeeuwse Bibliotheek) tot winnaar uit te roepen. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk het project SchoolBIEB van de bibliotheek 's-Hertogenbosch en de Bibliotheek op het Station, een coproductie van ProBiblio en de bibliotheek Haarlem. Beide projecten zijn even innovatief als veelbelovend.

Beste Jeugdbibliotheek en Beste Bibliothecaris
Uitreiking Beste JeugdbibliotheekTot Beste Jeugdbibliotheek van Nederland werd de Jongerenvloer in Rotterdam gekozen. Motivatie van de jury: 'In Rotterdam is het onmogelijke mogelijk gemaakt: een afdeling voor 15- tot 25-jarigen die druk bezocht wordt en een vaste groep bezoekers in een heel lastige leeftijd aan zich weet te binden'. Op de tweede plaats eindigde de jeugdbibliotheek van Hoorn (Babel), terwijl DOK Delft derde werd. Twee succesvolle jeugdbibliotheken met oog voor de wensen van de doelgroep.

Uitreiking PersoonlijkheidsprijsLezers en genodigden van Bibliotheekblad bepaalden via stemming wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Winnaar van deze persoonlijkheidsprijs voor vakgenoten die gedurende een reeks van jaren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak leveren, werd Mark Deckers. Hij bleef daarmee zijn collega's Jan de Waal en Karen Bertrams voor.


Voor meer informatie over Beste Bibliotheek 2011 en de genomineerden voor de verschillende prijzen, zie hier.

In dit filmpje wordt verslag gedaan van het bezoek van de jury aan de top-3 van Beste Bibliotheek 2011.

Voor een fotoserie met foto´s van de feestelijke bijeenkomst rond de uitreiking van de prijzen Beste Bibliotheek 2011, zie hier.

Foto´s: Gerrit Serné
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder