HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Jongeren in de bibliotheek? Op de JGRVLR lukt het!

14-09-2011
Jongeren in de bibliotheek? Op de JGRVLR lukt het!
Op een A-locatie in de centrale Rotterdamse bibliotheek bevindt zich de Jongerenvloer (JGRVLR), gericht op een brede groep allochtone en autochtone jongeren van 15 tot 25 jaar die zich interesseren voor gamen, muziek, film én literatuur. Dagelijks trekt de JGRVLR zo’n 120 bezoekers, tijdens evenementen is het veel drukker.
In 2009 riep Rotterdam zichzelf uit tot jongerenhoofdstad van Europa met de bedoeling een structurele en blijvende bijdrage te leveren aan het jongerenbeleid van de gemeente Rotterdam. De bibliotheek ontving een subsidie om een faciliteit voor jongeren te realiseren in de Centrale Bibliotheek. Met het credo ‘voor jongeren, door jongeren en met jongeren’ als leidraad werden jongerenpanels gevormd om de wensen en behoeftes te inventariseren. De uitkomst van het overleg was dat er behoefte was aan een fysieke ruimte met mogelijkheden tot loungen, gamen, overleggen, internetten, optreden, tentoonstellen en het bekijken en lenen van media uit verschillende collecties.
Met dit rijtje wensen en de beschikbare ruimte als gegeven werden verschillende bureaus gevraagd om een ontwerp voor de inrichting en huisstijl te maken. Ontwerpbureau Confetti had de beste pitch en realiseerde een stoere en flexibele inrichting. Het op maat gemaakte basic meubilair van multiplex en de loungebanken van stevig canvas zijn inmiddels behoorlijk volgetekend, maar dat misstaat niet. Projectcoördinator Mischa van Vlaardingen was aangenaam verrast hoe serieus de jongerenpanels hun taak opvatten: ‘Is dit ontwerp wel toegankelijk voor rolstoelen?’ was bijvoorbeeld een opmerking die hij niet verwacht had.

Collectie
Naast lounge- en vergaderplekken en een podium bevat de afdeling een relatief kleine maar verrassende collectie, afgestemd op de vraag. ‘Met rationeel collectioneren red je het hier niet’, lacht Van Vlaardingen: ’Wij moeten de vraag al zien aankomen’. Dat men dat bij de JGRVLR zeer succesvol doet, blijkt uit de omloopcijfers: media worden gemiddeld (!) 8 keer per jaar uitgeleend. Er staat een steeds wisselende collectie, bestaande uit Young Adult- en niet te moeilijke literaire romans in het Nederlands en het Engels, non-fictie en dvd’s over muziek, uiterlijk, kunst en thema’s die in trek zijn. Een groot deel wordt frontaal gepresenteerd. Opvallend is ook de uitgebreide Mangacollectie. Verder biedt de JGRVLR folders en tijdschriften (juist niet alleen de bekende mainstream bladen), de mogelijkheid om te gamen, te internetten of muziek te beluisteren. Zo zijn er 600.000 tracks beschikbaar, waar men desgewenst zelfs liggend van kan genieten.

Toezichthouder
Ondanks de constatering dat de JGRVLR goed bezocht en gebruikt wordt door de beoogde doelgroep 15- tot 25-jarigen, is het volgens Van Vlaardingen ‘niet alleen hosanna’. Een dominante groep jongeren die alleen komt om te gamen maakte het aanstellen van een toezichthouder met gezag onder de doelgroep noodzakelijk. Sinds die er is, gaat het heel goed, maar Rotterdam stelt zich wel de vraag of gaming - dat ook nog eens sterk aan mode onderhevig is - werkelijk een toegevoegde waarde biedt. De ervaringen die zijn opgedaan op de JGRVLR worden gebruikt bij een nieuw en ambitieus plan: de oprichting van een aparte jongerenbibliotheek in de Afrikaanderbuurt, waar in samenwerking met de Rotterdamse ROC’s en de Hoge School van Rotterdam voor, door en met jongeren gewerkt gaat worden. De huidige JGRVLR blijft bestaan, maar de nieuwe vestiging moet een nog grotere JGRVLR optima forma worden, gerund door jongeren zelf, ondersteund door de bibliotheek en de scholen.

Registratie
Van Vlaardingen heeft een tip voor collega-bibliotheken: ‘Jongeren die op welke manier dan ook van de JGRVLR gebruikmaken, moeten zich altijd eerst registreren. Dat werkt preventief met betrekking tot eventuele overlast én levert ons een schat aan marketinginformatie op.’
Wie de JGRVLR wil bekijken, is van harte welkom aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam. De JGRVLR is te vinden op Hyves en Facebook en Van Vlaardingen (m.vanvlaardingen@bibliotheek.rotterdam.nl) geeft graag informatie.

Voor een slideshow met foto´s van de Jongerenvloer Rotterdam, zie hier.

Tekst: Wendy de Graaff
Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder