HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Digitale mystery guest: Bibliotheek Hengelo

Edwin Mijnsbergen
25-11-2011
Digitale mystery guest: Bibliotheek Hengelo
Op 27 oktober werd de Bibliotheek Hengelo door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van schrijfster en presentatrice Mieke van der Weij gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2011. Die prachtige prestatie maakte ons nieuwsgierig naar de digitale bibliotheek Hengelo. Zou die ook zo goed zijn? De digitale mystery guest van Bibliotheekblad ging op verkenning.
De Bibliotheek Hengelo maakt deel uit van het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken. Iedereen die de ontwikkelingen rondom de white label websites van Stichting Bibliotheek.nl een beetje volgt, zal het niet ontgaan zijn dat andere bibliotheken uit dit netwerk een voortrekkersrol spelen binnen die ontwikkelingen. Zo werd Enschede onlangs als eerste bibliotheek op de landelijke digitale infrastructuur aangesloten. Hengelo zal in 2012 ongetwijfeld volgen. Daarom is het aannemelijk dat er niet onnodig wordt geïnvesteerd in de doorontwikkeling van de bestaande website. Dat is goed om in het achterhoofd te houden, maar de gemiddelde bezoeker is daar natuurlijk niet van op de hoogte. De mystery guest hield er dus ook geen rekening mee.

Navigatie
De navigatie van www.bibliotheekhengelo.nl is in orde. Het belangrijkste navigatiemenu is bovenaan de website te vinden. Dat bevat naast een duidelijke zoekfunctie voor de catalogus vier hoofdingangen, te weten ‘Agenda’, ‘Thema’s’, ‘Informatie’ en ‘Onderwijs en Jeugd’. Zodra de muisaanwijzer boven een van de ingangen wordt geplaatst, verschijnt er een dropdownmenu waarmee je naar de gewenste pagina’s kunt navigeren. Dat dit menu uitgeklapt blijft als je de muisaanwijzer verplaatst, ervaar je aanvankelijk als kleine tekortkoming, maar is bij nader inzien best makkelijk als je je weg nog moet zoeken op de site. Echter: de belangrijkste onderdelen van deze menu’s komen ook nog eens terug in een menu aan de rechterzijde van de pagina. Dat is wat veel van het goede. Dat tweede menu zorgt er wel voor dat je veel pagina’s kunt bereiken met slechts één muisklik. Dat is prettig.
Dat er geen functionaliteit aanwezig is om de website te doorzoeken, is een minpunt. Het zal niet bij iedere bezoeker opkomen om daar Google voor te gebruiken. De navigatie naar de homepage kan ook verbeterd worden. Wie terug wil naar het begin, moet goed kijken om het bekende knopje ‘home’ te ontdekken. Die is in een klein lettertype bovenaan de pagina geplaatst, bijna onzichtbaar. Omdat het snelmenu rechts op de homepage niet is terug te vinden op de subpagina’s van de website, is dat een belangrijk aandachtspunt.

Verleiding
Homepage Bibliotheek HengeloHengelo maakt op haar site veel gebruik van beeldmateriaal en verwijzingen in de vorm van icoontjes. Dat is aantrekkelijker dan platte tekst met hyperlinks. De omslagen van aanwinsten worden prominent getoond en naar het verhaal over de verkiezing tot Beste Bibliotheek van Nederland wordt met trots verwezen met een grote afbeelding, centraal op de website. Dat nodigt uit tot doorklikken, maar je krijgt als bezoeker niet het gevoel dat je verleid wordt. Misschien zijn er net iets te veel (soms bewegende) plaatjes, of wordt het gevoel weggenomen door het contrast tussen de achtergrondkleur van de afbeeldingen en die van de website. Verleiding en afleiding liggen in ieder geval dicht bij elkaar op deze homepage. Storend is het niet, maar verleidelijk evenmin.

Interactiviteit
De website is beperkt interactief. Er kan niet gereageerd worden op nieuwsitems of andere onderdelen. Wel kunnen vragen gesteld worden via mail, een reactieformulier of de vragendienst ibi. Hengelo compenseert dit met goed gebruik van sociale media. Die platformen zijn wellicht niet voor alle doelgroepen interessant, maar een test leerde ons dat vragen daar snel beantwoord worden, waarover meer onder het kopje ‘Sociale media’. Afbeeldingen worden veelvuldig gebruikt, video’s in mindere mate.

Mobiele website

Widgetbox HengeloDe website is niet geschikt voor mobiel gebruik. Op een smartphone wordt alles weliswaar correct weergegeven, maar onleesbaar klein. Met moderne toestellen kan het beeld eenvoudig vergroot worden, maar op oudere apparatuur zal dit problemen opleveren. Hengelo verrast ons echter met een verwijzing naar een widget voor mobieltjes, die werd gemaakt met behulp van Widgetbox. Die widget bevat alleen adresgegevens en content van de Facebook-, blog- en Twitteraccounts van de bibliotheek, maar stemt ons toch tevreden. We gaan niet met lege handen ‘naar huis’.

Presentatie en toon
Zoals gezegd balanceert de site op het randje van afleiding en verleiding. Afbeeldingen komen niet overal even goed tot hun recht en van de gekozen kleurstelling (donkerblauw tegen een lichtblauwe achtergrond) moet je houden. De toon is formeel noch informeel, spannend noch saai. Neutraliteit is misschien wel het beste woord, zelfs als de uitroeptekens in de berichtgeving over de gewonnen bibliotheekprijs worden meegewogen.

Digitale content
We vinden op de website geen verwijzingen naar lokale en provinciale databanken, alleen links naar landelijke diensten als Muziekweb, e-Portal en Schoolbieb. Op de site is wel een aantal ‘schrijverdossiers’ te vinden.

Sociale media
Als het gaat om het benutten van de mogelijkheden van sociale media doet Hengelo het goed, heel goed zelfs. Niet alle kanalen worden regelmatig bijgewerkt of hebben een even groot bYouTube Hengeloereik (LibraryThing werd voor het laatst bijgewerkt in februari van dit jaar en het YouTube-kanaal heeft maar vijf abonnees), maar deze bibliotheek kenmerkt zich door een open houding ten opzichte van het experimenteren met de vrij beschikbare tools en platformen van het moderne web en het durven spelen met digitale mogelijkheden. Daar kunnen andere bibliotheken van leren.
Behalve op Librarything en YouTube is Hengelo te vinden op Twitter (863 volgers), Facebook (109 ‘likes’), Blogger, Hyves (358 vrienden), Netvibes en op Spotify. Er wordt bijna dagelijks getwitterd, het weblog is gekoppeld aan Facebook en op comments wordt doorgaans binnen een dag gereageerd. Op Twitter reageert de bibliotheek ook redelijk snel en adequaat. Op een vraag naar het al dan niet op voorraad zijn van ‘de nieuwste van Coelho’ wordt na een uurtje gereageerd, mét een relevante link. Dat de promotie van eigen evenementen veel nadruk krijgt in de berichtgeving via sociale media wordt nooit storend, omdat die berichten regelmatig worden afgewisseld met verwijzingen naar andere zaken.
Vermeldenswaard is dat er RSS-feeds worden aangeboden voor aanwinsten. Liefhebbers kunnen zich op die feeds abonneren via de website, maar ze worden ook kant en klaar gepresenteerd via Netvibes. Dat is een mooi extraatje.
De sociale media-activiteiten van de Bibliotheek Hengelo zijn, kortom, prima in balans. Een grote pluim.

De Bibliotheek in Google
Op de zicht- en vindbaarheid van de website in Google is weinig aan te merken. www.bibliotheekhengelo.nl heeft pagerank 5 en komt meteen duidelijk in beeld in zowel Google als Bing. Dat geldt ook voor de ingang naar de catalogus. Er kan nog wel terreinwinst geboekt worden op specifieke zoektermen. Als je zoekt op ‘boeken Hengelo’, krijg je eerst ruim 30 ‘concurrenten’ gepresenteerd. Een combinatie als ‘lezen Hengelo’ plaatst de bibliotheek echter bovenaan. Het nieuws over de verkiezing tot beste bibliotheek is ook in dit opzicht een opsteker, dat nieuws leidde tot veel vermeldingen online.

De bibliotheek op andere websites
De Bibliotheek Hengelo is actief op het gebied van sociale media, maar komt minder nadrukkelijk naar voren op andere websites. Aardig om te vermelden is de samenwerking met de Libelle Academy  en het samenwerkingsverband met de bibliotheken van Almelo en Enschede, op het weblog Digitip. Dat de bibliotheek ook een medewerkster in de gelederen heeft die zich manifesteert op www.astridsscribbles.nl, mag ook niet onvermeld blijven. Veel vakgenoten kennen dat weblog. Astrid van Dam belicht er regelmatig projecten en activiteiten van ‘haar bibliotheek’. Dat is waardevol.

Rapportcijfer
De website van de Bibliotheek Hengelo is zeker niet de beste of modernste van de sector. Daarvoor is er nog te veel aan te merken op de presentatie, navigatie en doorzoekbaarheid van het geheel. Toch straalt deze bibliotheek veel digitaal enthousiasme uit en een hoge mate van klantvriendelijkheid. De mate en wijze waarop nu wordt geëxperimenteerd met sociale media, in relatie tot de fysieke collecties, wijst erop dat Hengelo volgend jaar, als de website is gemoderniseerd, wel eens als een van de beste uit de Overijsselse bus zou kunnen rollen. Als je bewijst dat je ondanks beperkte middelen prima kunt communiceren en etaleren op het web, dan maak je als het ware een belofte voor de toekomst. Een belofte om de intenties van de digitale bibliotheek Nederland waar te maken. Alleen al om die reden krijgt Hengelo een 8.

Tekst: Edwin MijnsbergenReacties op dit artikel (3)

Astrid
25-11-2011 14:11
Wauw, wat een mooi toetje zo na al die verkiezingsfeestvreugde. Maar ook net iets te vroeg. Deze dagen wordt door hardwerkende redacteurs de laatste hand gelegd aan de nieuwe website, die volgende week online gaat! Kom dan (na de eerste gewenningsperiode!) vooral nog eens terug, zou ik zeggen. En Scribbles gaat er vast wel even over bloggen inderdaad ;-)
Edwin Mijnsbergen
25-11-2011 14:25
 Hoi Astrid,

Als ik dat had geweten had ik Hengelo voor een andere keer bewaard, maar ik probeer mijn keuzes spontaan te maken en ga dan uit van wat ik op het moment van schrijven aantref. Nu ja, via Archive.org kunnen geïnteresseerden altijd nog de oude versie opvragen. Feit is dat jullie inzet  en kwaliteit nu ook al mooi aan het licht kwamen :-)
Erwin C. Karst
25-11-2011 16:45
 Inderdaad leuk om te lezen; dank voor de complimenten. Nog een toevoeging: in verband met de overstap naar een nieuw bibliotheeksysteem werken de rss-feeds niet meer. Om die reden hebben we de aanwinstenfeeds van de Netvibespagina gehaald. Het nieuwe systeem biedt weer nieuwe mogelijkheden, die we zeker niet onbenut zullen laten. Wordt vervolgd dus! P.s.: op Librarything vond weinig tot geen interactie plaats; deze account gaan we waarschijnlijk niet voortzetten. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder