HomeRubriekenArtikel
voetnoot

Graag ook de bibliotheek in Spotify Platform

Jeroen de Boer
20-12-2011
Graag ook de bibliotheek in Spotify Platform
Met Spotify Platform heeft de populaire muziekdienst Spotify voor ogen een ecosysteem rond muziekcontent te creëren. Via een aantal koppelingsmogelijkheden wordt het voor ontwikkelaars mogelijk apps te maken die fungeren binnen Spotify én onbeperkt gebruik maken van de muziekcontent. Daarmee zet men de concurrentie op een flinke achterstand en geeft en passant een voorbeeld voor bibliotheken hoe inhoud en deskundigheid aan content gekoppeld worden. Of moeten we het eerder zien als een waarschuwing?
Streaming in Nederland
Het is een understament te stellen dat de Nederlandse markt voor digitale muziek in beweging is. Naast inmiddels bekende partijen als Spotify, iTunes en Grooveshark zijn sinds kort ook Deezer en Rara.com beschikbaar voor de Nederlandse gebruiker. Daarnaast mengen ook de bibliotheken zich in de strijd, zij het vooralsnog op bescheiden wijze. Het streaming aanbod van de Centrale Discotheek komt in 2012 gefaseerd beschikbaar voor bibliotheekvestigingen. Daarnaast wordt er met de platenmaatschappijen gepraat over het aanbieden van deze dienst voor thuisgebruik. Het roept echter de vraag op of de termijn die daarvoor staat (eind 2012) niet te laat is. Allereerst omdat gebruikers nu al een keuze maken waar zij hun digitale muzikale behoefte stillen. Dat maakt het weliswaar niet onmogelijk op een later moment een overstap te maken, maar wel lastig. Het transporteren van afspeellijsten, eigenlijk het enige wat een digitale dienst een persoonlijk karakter geeft, is namelijk nergens een optie. En ten tweede omdat de reeds bestaande diensten zich steeds verder ontwikkelen. Dat vraagt van een bibliotheekdienst dat deze minimaal aan de eisen zou moeten voldoen die de bestaande diensten tot standaard hebben verheven.

Tot voor kort was een dienst als Spotify niet meer dan een grote bak digitale muziek die op minimale wijze werd ontsloten. De zoekfunctie was beperkt en de luistertips weinig diepgaand. Daarin is op spectaculaire wijze verandering gekomen met de lancering van het Spotify Platform, 30 november jongstleden. Dit is een op Apple- en Facebook-leest geschoeide structuur waarbij apps binnen de Spotify-app worden aangeboden na eerst door de ballotage gegaan te zijn. Spotify zelf heeft drie redenen aangegeven waarom het ontwikkelen van een app interessant is. Ten eerste is het de eerste keer dat er ontwikkeld kan worden op een vrije muziekcatalogus met 15 miljoen nummers. Daarnaast biedt het mogelijkheden om een merk bij meer dan tien miljoen actieve gebruikers te promoten. En tenslotte worden de apps geschreven in html, CSS en JavaScript en zijn daardoor niets anders dan een reguliere web-app met een voor ontwikkelaars laag complexiteitsniveau.

De apps
Bij de lancering van het platform werd al een aantal voorbeeldapps gepresenteerd. Voor de gebruiker zijn deze vooralsnog beschikbaar in een previewversie die hier te downloaden is: http://www.spotify.com/nl/download/previews/. De apps geven een meer dan aardig beeld van wat de gebruiker te wachten staat. Zo bieden Spotify Rolling StoneRolling Stone Magazine, The Guardian en Pitchfork recensies waarbij het lezen daarvan naar believen kan worden gecombineerd met het beluisteren van de bijbehorende muziek. De recensenten van deze magazines vertolken hierbij dus in principe de rol van content curator, een rol die we ons als bibliotheken zo graag toe-eigenen. De bekende muziekdienst Last.fm, al geruime tijd gekoppeld aan Spotify middels haar systeem dat de luistergeschiedenis bijhoudt (het zogeheten scrobbling), biedt nu binnen Spotify luisteradviezen en koppelingen naar andere artiesten en genres. Omdat de Spotifygebruiker binnen de app inlogt met het eigen Last.fm-account liggen de persoonlijke luistergeschiedenis en daarbij geaggregeerde adviezen voor het oprapen, vanzelfsprekend gekoppeld aan de muziek van Spotify. Dat het daarnaast al een tijdje mogelijk is muziek van je harde schijf in de Spotifybibliotheek op te nemen heft de beperking op dat er slechts uit het streaming aanbod geput kan worden. Ook dit eigen materiaal wordt door Last.fm geïndexeerd en gekoppeld aan adviezen. Daarmee wordt het erg eenvoudig gemaakt de suggesties die Spotify doet zoveel mogelijk op je muzieksmaak van toepassing te laten zijn.

Maar naast bedrijven kunnen ook individuele ontwikkelaars met de API aan de slag. Een aardig voorbeeld daarvan is de app CrowdJuke. Deze is weliswaar nog niet in Spotify opgenomen, maar maakt wel duidelijk wat individuele ontwikkelaars kunnen bewerkstelligen. CrowdJuke maakt het mogelijk de luistervoorkeuren van Facebookvrienden geautomatiseerd op te nemen in een playlist. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een concert of andere gebeurtenis waaraan gebruikers muziek koppelen. Alhoewel CrowdJuke zich nog in de conceptfase bevindt is de technologie om muziek aan gebruikersvoorkeuren te koppelen al gerealiseerd. Het enige wat ontbrak was de toegang tot volledige tracks en die mogelijkheid wordt middels Spotify Platform geboden.

Een andere interessante app is Moodagent, waarmee afspeellijsten worden samengesteld op basis van uiteenlopende gemoedstoestanden Spotify Moodagent(sensueel, gevoelig, gelukkig en boos). Het werkt daarbij twee kanten op: er kan gekozen worden voor een automatische playlist die door Moodagent wordt gegenereerd, of de gebruiker dragt & dropt favoriete muziek (afzonderlijke nummers, maar ook volledige playlists) in de app, waarna er bijpassende muziek gezocht wordt. De afspeelvolgorde ervan kan je daarna desgewenst nog instellen met behulp van de gemoedstoestanden, die elk een eigen curve kennen (bijvoorbeeld met variatie in tempo of agressiviteit).

En de bibliotheek?

De radicale verbetering van Spotify, want daarvan kan je best spreken, is een waarschuwing voor de muziekdienst waarmee de Nederlandse bibliotheken eind 2012 voor de dag gaan komen en waarvoor momenteel onderhandelingen gaande zijn tussen Bibliotheek.nl en de grote platenmaatschappijen. Het groeiende aantal Spotifygebruikers zal gedurende die periode alleen maar meer gewend raken aan de dienst, die alleen maar aan functionaliteit wint als de ontwikkeling van apps op stoom raakt. Het vaak gehoorde argument dat het Spotify, in tegenstelling tot Muziekweb, ontbreekt aan metadata en aanvullende content, is niet meer geldig. Vooral de toegevoegde functionaliteit van Last.fm is wat dat betreft waardevol. Omdat Spotify zo langzamerhand is uitgegroeid tot dé streamingdienst op de Nederlandse markt ben ik er een voorstander van ook als bibliotheken een app te ontwikkelen. Wat dat betreft wordt een volledig ander, maar wellicht veel vruchtbaarder, pad bewandeld dan het geval was toen een halfjaar geleden met Spotify werd gesproken over een samenwerking. We brengen de dienst namelijk niet naar de bibliotheekgebruiker (wat toen het plan was), maar bereiken in theorie alle Nederlandse Spotifygebruikers. De invulling van de app zou wat mij betreft in de categorie Rolling Stone en Pitchfork moeten vallen: een inzet dus op curated content, waarbij muziekbibliotheekmedewerkers recensies en besprekingen beschikbaar maken. Dat daarnaast verder wordt gewerkt aan de thuisgebruikversie van Muziekweb vormt daarbij geen enkele belemmering. Ik vraag me echter in alle eerlijkheid af of daarvan in groten getale gebruik gemaakt gaat worden. Persoonlijk heb ik mijn keuze al gemaakt.

Tekst: Jeroen de Boer

Reacties op dit artikel (4)

Jan Mark
20-12-2011 16:23
 Je vergeet een groot bezwaar te vermelden over het nieuwe Spotify-platform. Nieuwe gebruikers kunnen alleen gebruik van Spotify maken als zij ook beschikken over een Facebook-account (To interact with Spotify you need to sign up for Facebook first - www.facebook.com).
Deze koppeling betekent voor mij einde oefening, aangezien ik niet bereid ben een Facebook-account aan te maken. 

Verder zit er een maximum aan het aantal keren dat je een nummer kunt afspelen. Na 5 x hetzelfde nummer te hebben geluisterd, gaat het nummer op slot .... niet voor even, niet voor een maand .... Nee, op slot tot je een betaald abonnement hebt afgesloten.

Ik vraag me ook af wie straks de eigenaar is van al die metadata die door gebruikers is toegevoegd.

Spotify, Facebook doen natuurlijk niet iets zo maar gratis, het zijn uiteindelijk commerciële belangen die de doorslag zullen geven. 

Ik zet toch liever mijn eigen muziek ergens in de cloud, waarbij de verrijking met metadata 'on the fly' kan plaatsvinden, maar waarbij ik uiteindelijk het beheer over mijn muziek hou.
Ronald Huizer
22-12-2011 12:21
Ben Spotify gebruiker van eerste uur, en het bevalt extreem goed. Het feit dat het commercieel is vind ik geen bezwaar, linksom of rechtsom moet je immers altijd betalen (of vind je dat artiesten en website makers het vrijwillig moeten doen?).
Ik betaal liever als gebruiker een commerciele, scherpe prijs, dan als belastingbetaler een te hoge prijs voor een niet innovatief product. Als bibliotheek moet je echt wat toe te voegen hebben, in plaats van alleen maar zeuren over wat er niet deugd aan commerciele partijen. Daarom vind ik een spotify app vanuit de bibliotheek een interessante gedachte! 
Jeroen de Boer
22-12-2011 22:09
 Dag Jan Mark,

Bij het artikel ben ik uitgegaan van een kant-en-klare dienst die voor bibliotheekgebruikers beschikbaar zou moeten zijn. Dat betekent de onbeperkte variant. Ik denk namelijk dat de dienst waaraan momenteel door de CDR wordt gewerkt ook niet gratis is.

Met de Facebookverplichting heb je een punt, dank voor die opmerking. Aan de andere kant denk ik echter dat er, nu zoveel mensen een account hebben, ook wel iets voor te zeggen is het op deze manier te doen. Als het bijvoorbeeld gaat om te integratie met Facebookpagina's van bibliotheken liggen daar kansen muziek en de kennis daarvan te verspreiden.

Wat betreft de metadata: wanneer de bibliotheek een app zou maken die metadata verzorgt (of in ieder geval aanvult) blijft die data lijkt me van de bibliotheek. Maar is dat erg belangrijk? Het mooie van het web is de deelbaarheid van informatie, waarbij ik op het standpunt sta dat zo veel mogelijk, zéker als bibliotheek, te promoten en daar een actieve rol in te spelen.

Je laatste opmerking, het plaatsen van eigen muziek in de cloud, staat helemaal los van mijn pleidooi voor een biebapp in Spotify. Overigens: het opnemen van je eigen muziek in Spotify doet niets anders dan het opnemen van verwijzingen naar je eigen bibliotheek. De muziek staat waar ie staat: je eigen computer of server. Daarover blijf je dus altijd de baas.
Jacques Malschaert
5-1-2012 09:32
Een hele interessante ontwikkeling op het gebied van muziek. Dit zou ook zo maar de volgende stap kunnen worden met overige informatiedragers, alleen binnen welke termijn?

Over de eerste reacties:  Daar zitten een paar goede aanvullende aspecten aan die enerzijds relativeert (verplichting Facebook-account) anderzijds versterkt (de relativering van het grote commerciële gevaar). Ik ben de afgelopen tien jaar ook commercieel aan het werk geweest, en werd zo af en toe met een scheef oog bekeken en ik bespeurde regelmatig een zeker wantrouwen. Terwijl ik toch gewoon diezelfde schipperszoon als altijd ben gebleven met de passie de wereld een beetje mooier te maken dan die is. Zelf denk ik dat Spotify / Facebook niet zo veel anders doet als wij met CDR. Volgens mij moet je eerst ingeschreven staan als klant van de bibliotheek om daar bij te komen. Dan moet je nog betalen ook en bij Facebook is het gratis en voor niks (in ieder geval hoef je je portemonnee niet te trekken).
Komt een bibliotheekklant later dan drie weken, dan gaat niet zo zeer de deur op slot, maar moet je een boete betalen voor het te laat terugbrengen. En als je dat niet betaalt dan komt
er alsnog een blok.

Voor het gebruik van bibliotheekdiensten in een thuisomgeving moet je ook ingeschreven staan bij de bibliotheek.

Oh ja,
Via Spotify, Google en andere (commerciele) bronnen even een ouwe live-LP opgezocht van Earth, Wind & Fire. Spat inmiddels via Spotify mijn luidspeakers uit. CD overigens inmiddels besteld! Ik vrees namelijkj dat ik snel aan mijn limiet van 5 kom!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie

Gastblog

Stromatolieten Wim Keizer

Stromatolieten zijn qua uiterlijk de meest oninteressante verschijnselen ter wereld, maar qua betekenis juist de boeiendste die je kunt bedenken, namelijk bewijzen van de oudste vormen van leven op aarde: 3,5 miljard oud, ontstaan op een kwart van de geschiedenis van de aarde. Ik zag ze in 2000 in de... Lees verder